Блог

Прощъпулник

• от

Според прабългарските представи прощъпулникът се прави след като детето е направило стабилно своите първи стъпки. 
Ритуал. Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделник, сряда и неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата.  Ритуалът отбелязва следващ етап от развитието на детето, неговото прохождане.
Според традициите майката на детенцeто замесва обредната питката или питката се замесва от човек с родители. Традицията е такава че на земята се постила бяла пътека или бял чаршаф. В края на пътеката се поставя малка масичка или столче, подреждат се различни предмети по избор на родителите. В миналото най-често са слагали бяла макара (не черна), молив, чукче, длето и други.  Днес родителите избират да поставят по-актуални предмети -   химикал, книга, телефон, пари, парфюм, отвертка и други. При нареждането на предметите те се наричат от родителите, като всеки от тях символизира бъдещата професия на детенцето. След това майката търкулва питката по бялата пътека към предметите и детенцето трябва да тръгне след нея, да отиде до масичката и да си избере предмет. Според поверието първият предмет, който детето вземе определя професията му.  Накрая питката се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето.

Peцепта за обредна питка:

Продукти:
 около 1 кг. брашно
 ½ чаена чаша пудра захар 
1чаена лъжичка сода бикарбонат 
1 чаена лъжичка сол 
3-4 лъжици растително масло 
¼ кофичка кисело мляко 
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.
Приготвяне:Брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми , изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.). Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.