Блог
Питка "Маргаритка"
• от vili55 •
Продукти: 3 яйца, 500 мл. прясно мляко, 1 кг. брашно, около 600-700 г. сирене, 1 пак. суха мая или 1/2 кубче обикновена, 200 г. масло, 1 с. л. сол, 1 1/2 с. л. захар, 1 с. л. кисело мляко, сусам (количество по желание)
Приготвяне: В голям съд се слага 70-80 мл. прясно мляко, което трябва да е леко загрято, маята, захарта и 3 с. л. брашно. Бърка се и се оставя да втаса на топло. След около 20 мин. се добавят яйцата, киселото мляко, солта, прясното мляко, което пак трябва да е леко загрято и половината брашно (пресято). Тази смес се разбърква хубаво и се оставя пак да втаса около 30 мин. След това се слага върху набрашнена маса и се омесва с останалото брашно. Меси се до меко тесто. След това се прави във формата на руло. Дели се на три равни части. Всяка част се точи, така че да се получи правоъгълник с дебелина около 1 см. Така се разточват и трите части. В купичка се разтопява маслото. Намазва се първата кора и се поръсва със сирен. Върху нея се поставя втората кора и пак по същия начин се слага масло и сирене. Така се прави и с третата кора. Завиват се на руло, което се реже под наклон, така че да се получат триъгълници. Първото и последното парче се съединяват и се слагат в средата на кръгла намаслена и набрашнена тава. Около тях се редят и останалите парчета с острата част напред. Оставя се пак да втаса около 1 час. Преди да се сложи във фурната се маже с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Питката изисква повече време, но става изключително вкусна. Тя също може да се направи и с кашкавал.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.