Блог

Погача

• от

  • 1 кг брашно
  • 250 мл кисело мляко
  • 250 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 кубче мая
  • 125 г масло
  • 1 с.л. сол
  • 1 щипка захар
  • сусам                       
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и загрява леко. На средата се прави кладенче.Прясното мляко се загрява леко и в него се разтваря маята. Добавят се 3 от яйцата (ако са малки може и 4) , а от едното се оставя жълтъка.Добавя се киселото мляко солта и захарта и почва да се бърка.След това се сипва и прясното мляко.Меси се докато стане тесто и се удря 100 пъти от масата или където ви е удобно.Оставя се да втаса завито с кърпа 30 мин.пак се омесва и се реже на 3 парчета и едно мъничко за топче в средата. Трите парчета се разточват на дебелина около половин смлПървата кора се маже с масло,втората кора се слага върху първата и пак се маже с масло и третата кора се слага отгоре и тя се маже с масло след което се навива на руло.Това руло се реже но колелца и се редят около кръгчето тесто поставено в тава (по-дълбока) намазана с олио  и брашно.Рязаните кръгчета се обръщат настрани.Покрива се с кърпа и се оставя пак да втаса. Маже се с жълтък и се поръсва със сусам.Пече се.