Блог
ЕДИНЕН СБОРНИК РЕЦЕПТИ(1/4) > >> ЕДИНЕН СБОРНИК РЕЦЕПТИ И ПРИМЕРНИ МЕНЮТА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ за деца от 3- до 6-годишна възраст София, 1982 г. Автори: ст. н. с. д-р МИТАНА ДИМИТРОВА МАРКОВА,инж. СТОЯНКА МАТЕЕВА НЕНОВА,МАРИЯ АНГЕЛОВА КОСТОВА РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Рецептурният сборник за хранене на децата от 3 до 6 години е основен документ, с който се регламентира кухненското производство при всички детски заведения....................За правилното използване на сборника трябва да се има предвид следното:а. В рецептите са дадени:1. Наименование на продуктите, влизащи в асортимента, или на техния заместител......3. Разходни норми за влаганите продукти (нетно тегло в грамове) след студена или след частична топлинна обработка.4. Добив на основните продукти в готов вид (в грамове) след студената и топлинната обработка.5. Тегло на продуктите в готов вид (в грамове).6. Тегло на една порция (в грамове).7. Технология на приготвянето.......За улеснение при определяне на необходимите продукти грамажът на продуктите и добивите от тях е изчислен на база 10 порции........13. С цел да се осигури рационално хранене чрез внасяне в организма на необходимите му хранителни вещества в подходяща форма и максимална усвояемост асортиментите са разработени на базата на оптимално съответствие с:- вида на влаганите продукти – растителни и животински, като типичното за дадено ястие месо е показано на първо място, а по-малко подходящите видове меса са показани в отстъп;- вида на мазнините и вида на влаганите основни продукти (растително масло – за салати, безмесни ястия, пържени зеленчуци; прясно масло – за задушени зеленчуци, супи, някои основни ястия; свинска мас – за някои подходящи ястия и тестени десерти; в редица ястия е предвидена комбинация на растителна и животинска мазнина;- вида на подправките и вида ястието (джоджен – за фасул, чубрица – за леща; копър – за краставици, и др.);- вида на кулинарната обработка на продуктите и вида на ястието.Препоръчва се да се спазват и следните изисквания, абсолютно задължителни за детското хранене:- да не се правят запръжки, а продуктите да се задушават в мазнина и вода;- брашното, вместо да се запържва, се запича при температура 120 оС на пласт 2-3 см до получаване на златистокафяв цвят;- да не се употребяват силни подправки – черен пипер, бахар, лютиви пиперки и др.;- да не се употребява кафе, а какао, шоколад и черен чай да се използват в ограничени количества;- да се използва чай от билки (липов цвят, шипки и др.). Verdi:САЛАТИ И ГАРНИТУРИ(Добивът е 1000 г, а теглото на една порция е 100 г.) Салатите са особено необходими за детското хранене. Освен да възбуждат апетита на детето и да подготвят храносмилателния тракт за по-пълно приемане на останалата храна, включена в менюто, те играят ролята на богати източници на биологично активни вещества (витамини, минерални соли, багрилни вещества, ензими и др.). Особено богати на такива вещества са пресните зеленчуци. Ето защо зеленчуковите салати трябва винаги да се поднасят непосредствено след нарязването им. Съхраняването на готови салати не се допуска, тъй като води до голяма загуба на биологично активните вещества и особено на витамините.При обработката на зеленчуците трябва да се спазват всички хигиенни изисквания, отнасящи се за приготвяне на детска храна, за да се съхрани във възможно най-голяма степен биологичната стойност на продуктите и да се избягват различните стомашни разстройства, които се причиняват от неспазването на хигиенните изисквания при приготвянето на храната.Всички зеленчуци трябва предварително да се почистват от замърсените и загнили участъци, да се измиват неколкократно със студена вода в обилно количество, да се обелват, повторно да се измиват и след това да се нарязват.При салатите с варени зеленчуци трябва строго да се спазват всички технологични правила за предварителна и основна преработка на зеленчуците (които в по-голяма степен са описани в раздела „Безмесни ястия”), за да се съхраняват максимално хранителните вещества в тях. Ако в салатите са включени яйца, задължително е те да се обработят съгласно санитарните правила на 30.Х. за обработка на яйцата. Сваряването става в 6%-ен разтвор на готварска сол в продължение на 10 минути, считано от момента на завирането на водата (съгласно заповед 1-1208 от 17.VІ.1974 г. на МНЗ и МВТУ).Майонезата, която се използва за салатите, се доставя в готов вид – промишлено производство.Всички салати, посочени в сборника, могат да се използват и като гарнитури. Теглото на салатите е 100 г, а теглото на гарнитурите е посочено в съответните рецепти.Зеленчуците, които се използват за приготвяне на гарнитурите, се обработват както зеленчуците за салатите. Оризът се задушава в малко количество мазнина и вода, като се спазва съотношението 1:2,5. 1. ЗЕЛЕНА САЛАТА С РЕПИЧКИ И ПРЕСЕН ЛУКЗелена салата (маруля) 600 г, Пресен лук (на връзки) 86 г, Репички 294 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Сол 4 г.Почистените и измити зеленчуци (салата, репички и лук) се нарязват (лукът – на дребно, а репичките и салата – на тънки ивички), поръсват се със солта, растителното масло и лимоновия сок и се разбъркват. Салатата се поднася веднага след приготвянето й. 2. ЗЕЛЕНА САЛАТА С РЕПИЧКИ И ЯЙЦАСалата 705 г или Маруля 705 г или Спанак 702 г, Репички 160 г, Яйца (2 ½ бр.) 100 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Сол 4 г.Салатата и репичките, след като се почистят и измият, се нарязват на тънки ивички, поръсват се със солта, растителното масло и лимоновия сок и се разбъркват. При поднасянето на салатата към всяка порция се прибавят по 2 тънки резенчета от твърдо сварените яйца (яйцата могат да се настържат на дребно ренде и да се поръсят върху оформената салата). 3. САЛАТА ОТ СПАНАК С ПРЕСЕН ЛУКСпанак 722 г, Пресен лук 230 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Сол 4 г, Магданоз 21 г.Измитите и изчистени спанак и лук се нарязват на тънки ивички и се поръсват със заливка от растителното масло, солта и лимоновия сок. Преди поднасянето салатата се поръсва с дребно нарязания магданоз. 4. САЛАТА ОТ МАРУЛЯ (ЗЕЛЕНА САЛАТА) С ПРЕСНИ КРАСТАВИЧКИСалата 645 г или Маруля 645 г, Краставици пресни 320 г или Краставици парникови 323 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Копър (магданоз) 14 г, Сол 4 г.Почистените от пожълтелите и смачкани листа и измити марули се нарязват на тънки ивички. Прибавят се измитите, обелени и нарязани на ¼ кръгчета краставици и дребно нарязаният копър. Поръсват се със салатена заливка от солта, лимоновия сок и растителното масло и се разбъркват. Салатата се поднася веднага. 5. САЛАТА ОТ ПРЕСНИ КРАСТАВИЦИКраставици пресни 952 г или Краставици парникови 950 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Копър (магданоз) 14 г, Сол 4 г.Измитите и обелени краставици се нарязват на ¼ кръгчета. Прибавят се дребно нарязаният копър, растителното масло и лимоновият сок. Поръсват се със солта и се разбъркват. Поднасят се веднага като салата или гарнитура. 6. САЛАТА ОТ КРАСТАВИЦИ С КИСЕЛО МЛЯКОКраставици пресни 760 г или Краставици парникови 760 г, Кисело мляко 213 г, Растително масло 40 г, Копър (магданоз) 14 г, Сол 4 г.Измитите и обелени краставици се нарязват на кубчета, смесват се с дребно нарязания копър, растителното масло, солта и киселото мляко, разбъркват се и веднага се поднасят. 7. САЛАТА СНЕЖАНКАКраставици пресни 552 г или Краставици парникови 551 г или Краставици стерилизирани 549 г, Кисело мляко 450 г, Растително масло 40 г, Копър (магданоз) 18 г, Орехови ядки 14 г, Сол 4 г.Млякото се изцежда през марля, след което към него се прибавят измитите, обелени и дребно нарязани краставици, растително масло, дребно нарязаният копър, счуканите орехови ядки и солта. Сместа се разбърква и се поднася веднага. 8. САЛАТА ОТ ДОМАТИДомати пресни 920 г или Домати парникови 922 г, Кромид лук стар 50 г или Кромид лук пресен 50 г, Растително масло 40 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Измитите добре узрели и твърди домати се нарязват на резенчета. Прибавят се дребно нарязаните лук и магданоз, растителното масло и солта. Сместа се разбърква и веднага се поднася като салата или гарнитура. 9. САЛАТА ОТ КРАСТАВИЦИ И ДОМАТИДомати пресни 519 г или Домати парникови 519 г, Краставици пресни 392 г или Краставици парникови 390 г, Кромид лук стар 50 г или Кромид лук пресен 50 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 16 г, Магданоз 14 г или Копър 14 г, Сол 4 г.Почистените и измити зеленчуци се нарязват (лукът – на дребно, краставиците – на ½ или ¼ кръгчета, а доматите – на резенчета, които от своя страна се нарязват на 2-3 парченца). Заливат се със салатена заливка от солта, лимоновия сок и растителното масло и се наръсват с дребно нарязания магданоз. Салатата се разбърква добре и веднага се поднася. 10. САЛАТА ОТ МОРКОВИМоркови 944 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 30 г или Оцет 25 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Морковите се измиват, обелват се и се настъргват на средно едро ренде, заливат се със салатена заливка от солта, лимоновия сок и растителното масло, разбъркват се добре и веднага се поднасят като салата или гарнитура, поръсена с дребно нарязания магданоз. 11. САЛАТА ОТ МОРКОВИ И АЛАБАШМоркови 752 г, Алабаш 214 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 30 г или Оцет 25 г, Сол 4 г.Морковите и алабашът се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде, поръсват се със салатена заливка от растителното масло, лимоновия сок и солта, разбъркват се добре и се поднасят веднага. 12. САЛАТА ОТ РЯПА И МОРКОВИРяпа 469 г, Моркови 496 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 30 г или Оцет 25 г, Сол 4 г.Ряпата и морковите се измиват, обелват се и се настъргват на средно едро ренде. Поръсват се със салатена заливка от растителното масло, лимоновия сок и солта, разбъркват се добре и се поднасят веднага. 13. САЛАТА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕЗеле – бяло 954 г, Магданоз 14 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 30 г или Оцет 25 г, Сол 4 г.Почистеното от външните повехнали листа и кочана зеле се измива; разрязва се на две или четири парчета и се нарязва на тънки ивици; полива се със салатена заливка от солта, растителното масло и лимоновия сок; разбърква се добре; поръсва се с дребно нарязания магданоз и се поднася. 14. САЛАТА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ И МОРКОВИЗеле – бяло 656 г, Моркови 296 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 28 г или Оцет 20 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Почистеното от повехналите листа и кочана зеле се измива добре, нарязва се на тънки ивици и леко се претрива със солта. Почистените, измити и обелени моркови се настъргват на средно едро ренде и се прибавят към зелето. Сместа се поръсва с растителното масло, лимоновия сок и дребно нарязания магданоз, разбърква се добре и веднага се поднася като салата или като гарнитура. 15. САЛАТА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ И ДОМАТИЗеле – бяло 684 г, Домати пресни 264 г или Домати парникови 238 г, Растително масло 40 г, Сол 4 г, Магданоз 14 г.Зелето, след като се почисти от пожълтелите и повехнали листа и от кочана, се измива, нарязва се на тънки ивици, посолява се и леко се претрива. Прибавят се дребно нарязаните домати и магданоз. Сместа се поръсва с растителното масло, разбърква се и веднага се поднася като салата или като гарнитура. 16. САЛАТА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ, МОРКОВИ И ДОМАТИЗеле – бяло 581 г, Домати пресни 150 г или Домати парникови 150 г, Моркови 216 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Почистеното от повехналите листа и кочана зеле се измива, нарязва се на тънки ивички и леко се претрива със солта. Морковите се измиват, обелват се и се настъргват на средно едро ренде. Доматите се измиват и се нарязват на кубчета. Към зелето се прибавят морковите и доматите, растителното масло, лимоновият сок и дребно нарязаният магданоз. Сместа се разбърква добре и веднага се поднася като салата или като гарнитура. 17. САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИПиперки Зелена капия 1824 г, Растително масло 40 г, Кромид лук 50 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Чеснов лук 16 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Измитите пиперки се изпичат и се поставят в затворен съд, за да се обелят по-лесно, след което се обелват, почистват се от семето и дръжките и се нарязват на малки парчета. Прибавят се дребно нарязаният кромид лук, леко претрит със солта, счуканият чесън, разреден с изстискания от лимона сок, дребно нарязаният магданоз и растителното масло. Сместа се разбърква и се поднася веднага като салата или като гарнитура. 18. САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ С ДОМАТИПиперки Зелена капия 1261 г, Домати 378 г, Кромид лук 59 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 16 г или Оцет 10 г, Магданоз 14 г, Сол 4 г.Измитите пиперки се изпичат, поставят се в затворен съд, за да се обелят по-лесно, почистват се от кожата, семето и дръжките и се нарязват на малки парчета. Прибавят се почистените и измити домати, нарязани на малки парченца, и дребно нарязаният лук. Поръсват се със салатена заливка от солта, лимоновия сок, растителното масло и се разбъркват. Приготвената салата се разпределя на порции, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася веднага. 19. ШОПСКА САЛАТАПиперки Капия или Сиврия 737 г, Домати 242 г, Краставици 184 г, Кромид лук 42 г, Сирене 200 г, Растително масло 30 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Магданоз 14 г, Сол 2 г.Всички зеленчуци се измиват добре, след което пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от дръжките и семето и се нарязват на дребни парчета, а краставиците, доматите и лукът се нарязват на дребни кубчета. Магданозът също се нарязва на дребно. След нарязването им зеленчуците се смесват, заливат се със салатена заливка от растителното масло, лимоновия сок и солта, разбъркват се и се разпределят на порции, които при поднасянето им се поръсват с настърганото сирене. 20. САЛАТА ОТ КАРТОФИ И ЛУККартофи 1282 г, Кромид лук стар 84 г или Праз лук 84 г или Кромид лук пресен 83 г, Растително масло 40 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Магданоз 14 г, Сол 5 г.Измитите картофи се сваряват, обелват се, докато са топли, а след като изстинат, се нарязват на кубчета. Почистеният, измит и нарязан на дребно лук се претрива леко със сол и се прибавя към картофите. Сместа се посолява, поръсва се с растителното масло, лимоновия сок и дребно нарязания магданоз, разбърква се и се поднася веднага като салата или гарнитура. 21. САЛАТА ОТ СТЕРИЛИЗИРАНИ ПИПЕРКИПиперки мариновани (стерилизирани) 900 г, Кромид лук 101 г, Растително масло 40 г, Магданоз 14 г.Пиперките се нарязват на малки парченца, към които се прибавят дребно нарязаните лук и магданоз. Сместа се поръсва с растителното масло, разбърква се добре и се поднася като салата или гарнитура. 22. САЛАТА ОТ СТЕРИЛИЗИРАНИ КРАСТАВИЧКИКраставички стерилизирани 1000 г, Растително масло 40 г.Краставичките се изваждат от бурканите, почистват се от дръжките, нарязват се на кръгчета или полукръгчета, поръсват се с растителното масло и се поднасят като салата или гарнитура. 23. МЕШАНА САЛАТА ОТ СТЕРИЛИЗИРАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИПиперки мариновани (стерилизирани) 450 г, Краставички стерилизирани 448 г, Кромид лук 101 г, Растително масло 40 г, Магданоз 14 г.Пиперките и краставичките се нарязват на малки парчета, към които се прибавят дребно нарязаните лук и магданоз. Сместа се поръсва с растителното масло, разбърква се и се поднася като салата или гарнитура. 24. САЛАТА ОТ СМЕСЕНА ТУРШИЯТуршия смесена 1004 г, Растително масло 50 г.Зеленчуците от туршията се нарязват на малки парченца, поръсват се с растителното масло, разбъркват се и се поднасят веднага като салата. 25. САЛАТА ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕЗеле кисело на глави 1005 г или Зеле кисело нарязано 1008 г, Растително масло 50 г, Червен пипер 5 г.Киселото зеле (ако е на глави, се изчиства от кочана и се нарязва на дребни ивички), поръсва се с растителното масло и червения пипер и се разбърква. Поднася се като салата или гарнитура. Verdi:ЗАКУСКИ В детското хранене има два вида закуски – сутрешна закуска и следобедна закуска.За сутрешна закуска се поднасят предимно различни сандвичи – топли и студени, макаронени изделия, тестени изделия – солени и в по-редки случаи сладки. За следобедна закуска се поднасят в повечето случаи сладки тестени изделия и различни кремове, но това не е строго правило; понякога в следобедната закуска може да бъде включено и солено тестено ястие.Задължително е сутрешната закуска да бъде топла – да се поднася с топло мляко или с чай. Със следобедната закуска може да се поднесе айрян, плодов нектар или сок, плодово мляко и пресен плод.Десертите на обяд трябва да са предимно плодови, а на вечеря да се предпочита киселото мляко. Киселото мляко не само доставя на детския организъм редица пълноценни хранителни вещества, но и спомага за добрия сън на децата. То трябва да се поднася без захар.В раздела Закуски са посочени рецепти за различни смеси, които са подходящи за намазване на студени сандвичи. За приготвянето на сандвичите се използват бях хляб (около 60 г за порция) и смес за намазване на хляба (около 3 г). Към всеки сандвич обикновено се поднася домат, пиперка, парче краставица или плод. Хлебните филийки не се мажат с масло, а направо с приготвената смес.Отделно са посочени рецепти за закуски от хляб, млечни продукти и зеленчуци (домати, пиперки, краставици), без да се намазват като сандвичи. Тяхното тегло подобно на тестените закуски и десерти е 120 г.Включени са и много рецепти за млечни десерти, различни леки плодови десерти с тегло до 200 г, тъй като те се дават предимно като следобедна закуска. Когато тези десерти се предвиждат като десерт за обед или вечеря, теглото им може да се намали до 120-150 г за порция.Дадени са също рецепти за тестени закуски и десерти, които се поднасят на децата предимно като сутрешна и следобедна закуска. Тяхното тегло е по 120 г.От редица наблюдения се доказа, че децата по-добре възприемат солените закуски с чай, а сладките закуски и десерти – с прясно мляко. Това дава възможност прясното мляко да се поднася на децата без захар или със съвсем малко количество захар или мед. СМЕСИ И ПАСТЕТИ ЗА НАМАЗВАНЕ НА САНДВИЧИ(Добивът е 1000 г.) 26. МАЙОНЕЗАЖълтъци (6 бр.) 90 г, Растително масло 900 г, Лимон 60 г или Лимонена киселина 1 г или Оцет 40 г, Сол 15 г.Жълтъците от измитите и хлорирани яйца се поставят в сух съд с обло дъно и се разбиват, докато се превърнат в кремообразна маса, като към тях се прибавя растителното масло – в началото капка по капка, а след това на тънка струйка. След поемането на цялото количество мазнина сосът се овкусява със солта и лимоновия сок.Ако при разбиването сосът се сгъсти, за разреждането му се прибавя малко студена вода. Ако сосът се пресече, за поправянето му може да се приложат следните начини:1. В отделен съд се разбиват жълтъци и към тях на малки порции се прибавя пресечената майонеза.2. Ако пресичането е забелязано в началото, в отделен съд, облят със студена вода, се поставя малка порция от пресечената майонеза и се разбива, докато получи гладка консистенция. Тогава се прибавя на малки порции останалата част от пресечената майонеза до пълното й поемане.Основният сос майонеза служи като основен компонент на редица салати (картофи с майонеза, руска салата и др.) и смеси за намазване на сандвичи.Забележка. Майонеза се приготвя само от санитарно гарантирани яйца. При липса на такива яйца е целесъобразно да се използва промишлено произведена майонеза, с което няма да се променят вкусовите качества на производните от този основен продукт. При използването на готова промишлена майонеза трябва да се следи за срока на трайността й по БДС. 27. МАЙОНЕЗЕНА СМЕС ПО НЕМСКИМайонеза (рец. № 26) 350 г или Майонеза промишлена 350 г, Изцедено кисело мляко 50 г или Сметана 50 г, Стерилизирани краставички 100 г, Ябълки 102 г, Пресни колбаси 100 г, Кашкавал 350 г.Кашкавалът, краставичките, ябълките и колбасите се нарязват на дребни кубчета. Към тях се прибавя майонезата, предварително разбъркана с изцеденото кисело мляко (разбитата сметана). Сместа отново се разбърква. Използва се за намазване на сандвичи. 28. ПАСТЕТ ОТ МАЙОНЕЗА И СИРЕНЕ КРЕМА (ИЗВАРА)Майонеза (рец. № 26) 320 г или Майонеза промишлена 320 г, Сирене крема 450 г или Извара 450 г, Пиперки печени 310 г, Домати пресни 101 г.Сиренето се разбива добре и към него постепенно се прибавя майонезата, а след това – дребно нарязаните пресни домати и изпечените пиперки, предварително обелени и нарязани на дребно парченца. Сместа се разбърква добре. 29. МАЙОНЕЗА ОТ ИЗВАРАИзвара безсолна 843 г, Растително масло 60 г, Прясно мляко 78 г или Вода 80 г, Червен пипер 20 г, Чеснов лук 12 г, Сол 12 г.Освободената от опаковката извара се разбива до пухкавост, като постепенно на малки порции се прибавят растителното масло и прясното мляко. След поемането на цялото количество мазнина и мляко се прибавят червеният пипер, солта, лимоновият сок и счуканият на пюре чесън. Сместа се разбърква добре. 30. МАЙОНЕЗА ОТ ИЗВАРА – ІІ ВИДИзвара 608 г, Прясно мляко 78 г, Яйца (5 бр.) 200 г, Растително масло 100 г, Лимон (за сок) 32 г, Сол 12 г.Изварата се освобождава от опаковката и се разбива до пухкавост, като към нея се прибавят последователно прясното мляко (на малки порции) и растителното масло (на тънка струйка). Разбиването продължава до поемането на цялото количество мляко и мазнина. Сместа се подправя със солта и лимоновия сок и се разбърква с предварително настърганите твърдо сварени яйца. 31. ИЗВАРА С КАШКАВАЛИзвара безсолна 686 г, Прясно мляко 116 г, Прясно краве масло (или Мандраджийско масло) 60 г, Кашкавал 146 г, Сол 12 г.Маслото се разбива, докато се превърне в гладка маса. Прибавя се освободената от опаковката извара. Сместа се разбива до пухкавост, като постепенно на малки порции се прибавя прясното мляко. След поемането на цялото количество мляко се прибавя ситно настърганият кашкавал и ако е необходимо, се добавя сол. Сместа се разбърква добре.Забележка. Ако изварата е солена, не се предвижда сол. Солената извара обаче не се препоръчва в детското хранене. 32. ИЗВАРА С ДОМАТИИзвара 735 г, Прясно мляко 87 г, Домати пресни 97 г, Магданоз 35 г, Сол 10 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 60 г.Маслото се разбива, докато се превърне в гладка маса. Прибавя се освободената от опаковката извара и сместа се разбива до пухкавост, като постепенно се сипва по малко от прясното мляко. След поемането на млякото се прибавят пасираните домати, дребно нарязаният магданоз и солта. Сместа се разбърква добре.Забележка. Ако изварата е солена, не се предвижда сол. Солената извара обаче не се препоръчва в детското хранене. 33. ПАСТЕТ ОТ МАСЛО И СИРЕНЕСирене 706 г, Кашкавал 705 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 340 г.Оставеното при стайна температура масло, за да омекне, се разбива добре и се смесва с настърганото на дребно ренде сирене (кашкавал). Сместа се разбърква добре. 34. ШОПСКИ ХАЙВЕРСирене 706 г, Яйца (4 ¼ бр.) 170 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 102 г, Растително масло 68 г, Червен пипер 4 г.Размекнатото при стайна температура масло се разбива добре и се смесва с настърганото на ситно ренде сирене. След това, без да се преустанови разбиването, се прибавя на тънка струйка растителното масло и настърганите на дребно предварително сварени твърдо яйца. Накрая сместа се поръсва с червения пипер и отново се разбърква добре. 35. РОДОПСКА ЗАКУСКАИзвара безсолна 666 г, Сол 5 г, Растително масло 220 г, Чубрица смляна 5 г, Червен пипер 5 г, Моркови 100 г, Кромид лук 50 г.Изварата се посолява и към нея при непрекъснато разбъркване се прибавя на тънка струйка растителното масло. След поемането на цялото количество мазнина се прибавят чубрицата, червеният пипер и настърганите на едро ренде моркови и лук. Сместа се разбърква добре. 36. КЬОПООЛУ ОТ ПИПЕРКИ СЪС СИРЕНЕПиперки Червена капия 1600 г или Пиперки Зелена капия 1504 г, Сирене 235 г, Растително масло 65 г, Чеснов лук 2 г.Почистените и измити пиперки се изпичат, обелват се и се почистват от дръжките и семките, смилат се в месомелачка и се разбъркват с растителното масло, настърганото на ситно ренде сирене и счукания чесън. 37. ПАСТЕТ ОТ МАСЛО, СИРЕНЕ И ЛЮТЕНИЦАКраве масло (или Мандраджийско масло) 190 г, Сирене 365 г, Лютеница 470 г.Маслото се разбива много добре и се смесва с лютеницата и настърганото на ситно ренде сирене. 38. ЯЙЧЕН ПАСТЕТЯйца (17 бр.) 850 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 340 г, Балканска чубрица 4 г, Сол 10 г.Маслото се разбива на пяна и се разбърква със ситно настърганите твърдо сварени яйца, солта и чубрицата. 39. СЛАДЪК ПАСТЕТХалва 700 г, Краве масло 270 г или Мандраджийско масло 270 г, Боза 60 г или Прясно мляко 60 г или Вода 60 г.
Бременност
Блог /
Бременност
Първи триместър на бременносттаПоздравления, Вие сте на път да станете майка! Тук ще Ви...
Блог /
Вкусни неща
6 яйца; 1,5 ч.ч. захар; 2ч.ч. брашно; 6с.л. олио; 6с.л. вода; 1 ванилия; 2с.л....
Блог /
Вкусни неща
Продукти:1 чаша вода 1-2 супени лъжици олио /зехтин/ 1 консерва грах 1-2 срендо големи...
Блог /
Спорт и диети
Здравейте искам да ви споделя една диета с която наи-лесно се ослабва трябват ви маруля,пиле или риба.ПИЛЕТО...
Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват консултацията с лекар! СББ и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.
Коментари за ЕДИНЕН СБОРНИК РЕЦЕПТИ И ПРИМЕРНИ МЕНЮТА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ за деца от 3- до 6-годишна възраст
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.