Блог

Лавандулова магия за любов, здраве и спокоен сън

• от


Много цветя са символи на различни определения за красота и аромат. Сред тях на едно от първите места се нарежда лавандулата, която бе призната за лечебното цвете на 2008-ма. Качествата й са многобройни и безспорни, а приложението й в козметиката - неограничено. Маслото, извлечено от растението, не бива да отсъства от нито една домашна аптечка. То лекува безброй болежки и може да ее прилага, без да се разрежда.

Лавандулата действа оздравяващо на раните, ако те се дезинфекцират с нея. Същото важи и в козметиката при изстискването на пъпки - върху третираното място се капват няколко капки и след известно време процедурата се повтаря. Намазването с лавандула намалава отоците и зачервяванията. Тя е най-доброто средство при изгаряния /от котлона, фурната, ютията, но и от слънцето/ - не само намалява болката, а и не позволява да се надигат болезнени мехури. Маслото бързо лекува убождания от инсекти и херпес - върху засегнатото място няколко пъти на ден се капва по 1 капка.

Дъхавото растение е балсам за разтревожената душа. Ако някой около вас изпадне в шок или се тресе от нерви, поднесете му под носа отворено шишенце с лавандулово масло, което трябва да вдишва дълбоко. Сърцебиенето и вътрешното напрежение също се отстраняват с омайните лилави стръкчета. Те са способни да спрат плача и на най-ре-вливото дете.

Ако сте прекалено възбудени, много нервни или гневни, пийте дневно по 2-3 чаши чай от лавандула. Страдате ли от безсъние, за вас са задължителни двете чаши чай вечер, подсладени с мед. Добре е преди лягане да поръсите възглавницата с няколко капки лавандулово масло. Сънят ще дойде бързо и след ваната с топла вода, в която сте разтворили 15-20 капки масло, предварително разбъркани в мляко или мед.

Лавандуловото масло нежно и внимателно коригира ниското кръвно налягане. При акутни случаи се вдишва от шишенцето или се взима топла вана с по няколко капки.

Растението запазва свежия си аромат и изсушено. То може да се съхранява и във фризера. Но и в двата случая се взимат пресни стръкчета, чиито листа са наситенозелени.

Сушете лавандулата на малки букетчета, които се закач-ват с дръжките нагоре в сухо, топло, сенчесто и открито място, но в никакъв случай в кухнята. За да не се прашат, китките се покриват с перфорирана хартия. Билката добре изсъхва и във фурна при температура 30 градуса. Готова е, когато лесно се раздробява между пръстите. Съхранява се в стъклени буркани с винт - най-добре от тъмно стъкло.

Лавандулата влиза в хармонични комбинации с розмарин, естрагон, чубрица, дафинов лист, мащерка, салвия, мента, майоран.

Друга възможност за запазване уханието на лавандулата, магданоза, босилека, копъра, кориандъра, ригана, майорана, мащерката, естра-гона, салвията, джоджена, розмарина е поставянето на стръкчетата в чисти шишета и доливането с олио, зехтин или с оцет - ябълков, винен или шери. По желание може да добавите скилидки чесън, чили, цветен пипер. Затваря се и се оставя за 2-4 седмици. Подправката с чесън и чили е готова след 7 дни. После те се махат, за да не надделеят над основната подправка.

Най-полезна, бърза и лесна е парната баня на лицето, като предварително във водата сте капнали малко етерично масло /розмарин, лайка, лавандула, праскова, иланг-иланг/.

Идеален скраб за почистване на лицето пък са по-едро смлените в машинката за мелене на кафе овесени ядки. Нанасят се върху мокра кожа и нежно се търка с кръгообразни движения. Процедурата се прави вечер.