Блог

Лимон

• от

Диети и Отслабване

Лимон

Многократно в материали за здравословното  и пълноценно хранене, в диети за отслабване е посочвано значимата роля на цитрусовите плодове и по-конкретно на лимоните. Тези плодове са особено полезни за човека поради високото си съдържание на вода, захари (глюкоза и фруктоза), органични киселини и най-вече лимонена киселина, витамините С и Р, калиеви, калциеви, железни и магнезиеви соли, следи от йод и др.

Корите на лимоните също са много полезни, тъй като са още по-богати на витамин Р и фитонцидни вещества, които имат способността да унищожават микробите. От голямо значение са и етеричните масла, намиращи се в лимоновите кори.

Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. По тази причина е добре в затворени помещения да се отглеждат лимонови дръвчета. Така че, ако приберете голямата саксия с лимоново дръвче в някоя стая, ще спасите не само дръвчето от студа.

Като лечебно средство лимоните се употребяват широко в медицината още през древността и средните векове. Лимоновият сок е препоръчван от билкарите за понижаване на кръвното налягане, извеждане на токсините от черния дроб, облекчение на болки при артрит, при трескави състояния на организма и инфекциозни заболявания,  грип, простудни катари, хрема, остри и изострени синуити, при болести на устната кухина и езика. Етеричното масло от лимони нормализира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола и протромбина в кръвта, съдейства за превенция на атеросклероза, укрепва имунната система. В ароматерапията се прилага при главоболие, гадене, световъртеж, преумора. Има способността да подобрява концентрацията и паметта.

През всички годишни сезони лимоните са изключително полезни за хората от различни възрасти, но точно през есенно-зимния сезон те трябва постоянно да присъстват на трапезата, а защо не и в специалните съдове за благовонни масла в дома ни. Лимоните могат да се консумират в натурален вид или като съставка на плодови салати, коктейли, грог през студените дни. Разбира се, ако сме на диета за отслабване, трябва да избягваме подслаждането им със захар. Можем да използваме мед, който също е безкрайно полезен в студените дни.