Блог

Torta

• от

   



За блата:

  • 7 бр. яйца
  • 7 с.л. захар
  • 7с.л. брашно
  • 2 ч.л. какао

За крема:

  • 1 л прясно мляко
  • 180 г брашно
  • 40-50 г нишесте
  • 400 г захар
  • 200 г масло

За сметановия крем:

  • 1 л бита сметана
  • захар на вкус

За крокана:

  • 1 кг захар
  • 300 г орехови ядки

За декорацията:

  • 300 мл сметана
  • 200 г бял шоколад
  • 100 г кафяв шоколад
  • шоколадоф кувертюр

За сиропа:

  • 1 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода
  •   Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват в голяма купа със захарта. Жълтъците се прибавят един по един, след което постепенно се изсипват брашното и какаото. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма за торта и се изпича в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-30 минути.
    Млякото се кипва в тенджерка с 400 г захар, като се разбърква с помощта на бъркалка. Прибавят се 180 г брашно и 40-50 г нишесте, като продължава да се бърка. След като крема е добре изстинал се добавя и маслото.
    Сметаната за сметановия крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад.
    Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно.
    Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине. Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан.