Блог

Виенски кифли

• от

500 гр брашно
150 мл. вода
50 гр. краве масло
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1/2 пакетче мая (20 гр)

За парено брашно:
2 с.л. брашно
50 мл. вода

* Маята се рзтваря в хладката вода и се добавя захарта и 3-4 с.л брашно. Оставя се да втаса за около 20 мин, докато шупне;
* Брашното се пресява и се прави кладенче в което се добавя маята и се замесва. Добавя се олиото и се меси до меко, еластично тесто, което се оставя за втаса загънато на топло за около 1 час или докато удвои обема си;
* Втасалото тесто се разделя на 3 равни части, всяка част се разточва леко с точилката и се редят една върху друга, като питките се намазва с чисто масло;
* След това се разточва на кора с дебелина 2 см и се разрязва като торта;
* Всеки триъгълник се навива на руло, като краищата се се приближават един към друг, получава се като незатворен геврек;
* Кифлите се редят в поздмазана с малко олио тава и се оставят да втасат;
* Пареното тесто се приготвя като брашното се залива с гореща вода. Оставя се да изстине. С него се намазват виенските кифли.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Разбира се виенските кифли могат да се приготвят и по-големи. Тогава изпечената кифла може да се разреже през средата да се намаже с чисто масло и се запича на парти грил. Поднася се със сирена, шунка, сладко.