Блог
Месни ястия
• от Теодора Хаджиева •
Печено с месо, шунка и гъби
Продукти: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 200 гр. печурки, 100 гр. шунка, 3 с.л. масло или маргарин, 600 гр. крехко месо, 3 яйца 250 мл прясно мляко, сол, чер пипер, настъргано индийско орехче, 100 гр. настърган кашкавал, 1 връзка пресен лук.
Приготовление: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в 2 лъжици мазнина, заедно с нарязаната на парчета шунка. Прибавят се гъбите и се задушава още малко. Продуктите се изваждат и се нареждат в тавичка. Останалата мазнина се загрява и в нея се пържи нарязаното на тънки парчета месо. Всички продукти се разбъркват в тавичката. млякото се разбива с яйцата и подправките и със получената смес се покрива месото. поръсва се с настърган кашкавал. Пече се в загрята до 250 градуса фурна 10 минути. сервира се с нарязан на ситно лук.
Агнешко с гъби
Измийте и подсушете 1 кг. агнешко месо от бут, подсушете го и го посолете, след което го сложете да се пържи с 1/2 ч. мазнина. Налейте 1 ч.ч. бяло вино и 1 ч. гореща вода и прибавете 300 гр. ситно нарязани гъби и 20-25 зърна чер пипер. Похлупете плътно съда и задушете на умерен огън. Пригответе запръжка от 1 с.л. брашно, 1 л. доматена салца и 2 л. мазнина, разредете я с малко вода и я прибавете към соса на ястието. Варете соса още 10-15 мин. Извадете месото и го нарежете на филийки, наредете го в чиния и полейте с част от соса. От едната страна сложете пържени картофи, а от другата - грах, а останалия сос поднесете в отделен съд.
Агнешко с гъби - рагу
3/4 кг. агнешко месо се нарязва на порции и се запържва с 1/2 чаша мазнина. Изважда се в чиния, а в мазнината се зъпържват 5-6 стръка зелен лук и 1 лъжица брашно. Прибавя се 1 лъжичка червен пипер, 1 лъжица доматена салца или 2-3 обелени и нарязани на ситно домата. Запръжката се посолява и се налива гореща вода. Щом соса заври, месото се връща в тенджерата.
2 моркова, 1/2 глава целина и 200 г гъби се изчистват и нарязват на филийки. Задушават се с 3-4 лъжици мазнина, докато омекнат и се прибавят към месото, заедно с 1/2 кг. грах и 10-15 дребни лукчета. Ястието се доварява на слаб огън. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Задушено агнешко бутче с гъби
1 агнешко бутче се измива, подсушава и посолява, след което се слага да се пържи в тенджера с 1/2 чаша мазнина, като се обръща за да се зачерви равномерно. Налива се 1 чаша бяло вино и 1 чаша гореща вода и се прибавят 250 г ситно нарязани гъби и 20-25 зърна черен пипер. Съда се похлупва плътно и месото се задушава на умерен огън. Когато е почти готово се запържва 1 лъжица брашно и 1 лъжица доматена салца с 2 лъжици мазнина, запръжката се разрежда с малко вода и се прибавя към соса на ястието. Вари се още 10-15 минути.
Бутчето се изважда и се нарязва на филии. Нарежда се в голяма чиния и се полива със соса.
Руло от смляно агнешко с гъби
Към 1 кг. ситно смляно агнешко се прибавя 1 филия бял хляб, предварително накиснат във вода и изстискан, 2 яйца, 1 лъжица масло, сол, черен пипер и 1/2 счукан дафинов лист. Сместа се омесва и се оформя в правоъгълен лист.
Плънка: 200 г гъби, нарязани и изпържени с 2 лъжици мазнина, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета, ситно нарязан магданоз и черен пипер се объркват и посоляват.
Плънката се разстила върху месото, то се навива на руло и се слага в намазана с масло тавичка. Намазва се с разбито яйце, поръсва се със сухар или настърган кашкавал, полива се с 1/2 чаша мазнина и се опича в умерено силна фурна.
Кебап по ловджийски с агнешко и гъби
Нарязва се на хапки месо от агнешко бутче, посолява се и се поръсва с черен пипер. 300 г гъби се измиват и нарязват на две, ако са по-големи. Измиват и се почистват пиперки, нарязват се напречно и надлъжно и се посоляват.
На дървени шишове се нанизва последователно месо, гъба, пиперка и т.н. Приготвения кебап се намазва с масло и се пече върху добре разгорена жар, като се върти, за да не прегаря. Върху голяма кърпа се нареждат букови листа /или от орех/ и отгоре се слага опечения кебап. Увива се в кърпата и се оставя 5-6 минути да се задуши.
Овнешко с гъби
Измийте 1 кг. овнешко месо от бут и го изпържете в 1 каф.ч. мазнина докато се зачерви равномерно. След това го залейте с 1-2 ч.ч. вода и оставете да ври на умерен огън. Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на дребно и ги задушете с 3 л. масло.Прибавете ги към месото, когато е вече полусварено, заедно с 1 равна с.л. брашно, размито в студена вода. Извадете месото, нарежете го на филии, а соса застройте с 1 ч.ч. мляко. Наредете месото в чиния и го полейте със соса. Като гарнитура използвайте зелен фасул, грах или моркови.
Овнешко бутче с гъби
1 овнешко бутче се измива и се слага да се пържи с 1 кафяна чашка мазнина. След като се зачерви равномерно се посолява и се залива с 1 1/2 - 2 чаши гореща вода. Оставя се да ври на умерен огън. 250-300 г гъби се изчистват и измиват, нарязват се на дребно и се задушават с малко масло. Прибавят се към месото, когато е вече почти сварено, заедно с 1 равна лъжица брашно, размито в студена вода.
Свареното бутче се изважда и нарязва на филии, а соса се застройва с 1 чаша мляко. Месото се нарежда в чиния и се залива със соса.
Горски кебап от овнешко месо
Нарязва се на хапки младо овнешко месо от филето или от гърдите. Прибавят се 10-12 стръка пресен лук (или 3-4 глави стар) и 3-4 лютиви пиперки, нарязани на ситно, посолява се и се поръсва с черен пипер. 300 г гъби се измиват и нарязват на две, ако са по-големи. Измиват и се почистват пиперки, нарязват се напречно и надлъжно и се посоляват.
На шишове се нанизва последователно парче крехко месо, гъба, пиперка, парче по-тлъсто месо и т.н. Приготвения кебап се намазва с масло и се пече върху добре разгорена жар, като се върти, за да не прегаря. Върху голяма кърпа се нареждат букови листа /или от орех/ и отгоре се слага опечения кебап. Увива се в кърпата и се оставя 5-6 минути да се задуши.
Телешко с пресни гъби
Нарежете на порции 1 кг. телешко, залейте го с гореща вода, колкото да го покрие, посолете го и го сложете да ври. Когато поомекне добавете 1-2 моркова, 1/2 главичка целина и 1 глава лук. Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на филийки и задушете до омекване с 1/2 ч.ч. мазнина и 1 л. чер пипер, като от време на време добавяте по малко от бульона на месото.Извадете и отцедете свареното месо, след което го прибавете към гъбите.Изсипете ястието в средата на голяма чиния. Наоколо насипете картофено пюре, а отстрани - грах, попарен с масло.
Варен гювеч от телешко месо с гъби
Нарежете 3/4 кг. по-тлъсто телешко месо на едри кубчета и го запържете с 1/2 ч.ч. мазнина. Прибавете и запържете 2 ситно нарязани глави лук и 300 гр. гъби - дребните цели, а едрите - нарязани. Посолете ги, налейте топла вода, колкото да облее месото и оставете да ври на умерен огън. Като омекне прибавете 8-10 едро нарязани пиперки 3-4 цели малки лютиви чушки, 6-7 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. ориз и най-отгоре 4-5 домата, нарязани на филийки. Доварете ястието на тих огън. Поднесете го поръсено с чер пипер или ситно нарязан магданоз
Телешки пържоли с гъби
Изпържете по 1 пържола на човек в 5-6 с.л. мазнина. Посолете ги и извадете в чиния. В същата мазнина запържете 1 морков и 300 гр. гъби, нарязани на ивички. Прибавете и запържете последователно 1 с.л. брашно и 1 с.л. доматена салца. Налейте гореща вода и 1/2 ч.ч. вино, 10-15 зърна чер пипер и накрая пържолите. Доварете ястието на слаб огън. Преди да го свалите прибавете 1-2 кисели краставички нарязани на дребни кубчета. За гарнитура вземете грах, картофено пюре или моркови с масло.
Пържоли от телешко филе с гъби
Нарежете напречно на пържоли 1 кг. телешко филе. Начукайте ги посолете ги с чер пипер и ги изпържете. Изпържете в масло толкова филийки хляб, колкото са пържолите. Нарежете на ивички 300 гр. гъби и изпържете до омекване в 3-4 с.л. масло, посолете ги и поръсете с чер пипер.Наредете в чиния пържолите върху изпържените филийки и върху всяка сложете пласт от гъбите.Залейте веднага със сос приготвен от 1 с.л. брашно запържено с 2 с.л. масло и 1/2 ч.л. чер пипер и после разреден с 1 чаша вино. Оставете ястието само да заври.
Телешко филе с гъби и яйца на очи
300 г гъби се нарязват на дребно и се задушават до омекване с 3-4 лъжици масло и малко вода. Запържват се 1 лъжица брашно с 2 лъжици масло и се разреждат на сос с 1 чаша вино. Прибавят се сол, черен пипер и гъбите. Соса се вари 5-6 минути на слаб огън и след това се държи топъл.
500 г месо от филето или бута се нарязва на пържоли. Начукват се, поръсват се с черен пипер и се изпържват. Слагат се в чиния и се държат на топло. В подсолена вода се сваряват яйца “на очи” и се слага по 1 яйце върху всяка пържола. Заливат се със соса, непосредствено преди поднасянето.
Телешки котлети по ловджийски
600 г котлети се начукват, посоляват, овалват в брашно и се изпържват с 1/2 чаша мазнина. В същата мазнина се запържват последователно 1 ситно нарязана глава лук, 1 лъжица брашно, 1 лъжица доматено пюре или 2-3 ситно нарязани домата. Запръжката се поръсва с 1 лъжичка червен пипер, посолява се и се разрежда с гореща вода до умерена гъстота.
Котлетите се нареждат в тавичка, заливат се със соса и се слагат за около 30 минути в умерена фурна. След това се прибавят 200 г гъби, нарязани на тънки филийки, 1 чаша изпържени дребни лукчета, 2 кренвирша, 1 дафинов лист и черен пипер на зърна. Ястието се пече около 1/2 час (ако соса се сгъсти се долива малко гореща вода). Поръсва се с магданоз и се изважда от фурната.
Ястие от телешко смляно месо с гъби - на фурна
250 г гъби се нарязват на ситно и се запържват с 3-4 лъжици мазнина. Прибавят се 200 г ситно нарязана шунка, 300 г смляно месо, сол и черен пипер на вкус. Залива се с умерено гъст сос “Бешамел”, приготвен от 2 лъжици брашно, 2-3 лъжици масло и 1/2 л прясно мляко. Сместа се разбърква и се изсипва в съд от огнеупорно стъкло /или тавичка/, намазан с масло. Поръсва се отгоре с 2 лъжици счукан сухар и тук-там се слагат парченца прясно масло. Пече се в умерена фурна.
Мусака от телешко с гъби
Измийте и нарежете на ситно 300 гр. гъби, сварете ги в малко вода, подсолена на вкус и ги отцедете.Запържете 1 глава лук и гъбите с 3-4 с.л. мазнина и поръсете с чер пипер и магданоз.Смелете 3/4 кг.не тлъсто телешко, , прибавете 1-2 с.л. мазнина, 2 яйца, 2-3 с.л галета, сол, чер пипер и ситно нарязан магданоз. Омесете добре сместа, постелете половината от нея в тавичка, намазана с масло отгоре сложете гъбите, а върху тях - останалото месо. Залейте ястието с 1 1/2 ч.ч. кис. мляко, разбито с 3 яйца и 3-4 с.л. масло и го изпечете в умерена фурна.
Славянски гювеч
3/4 кг. месо от гърдите или гърба, заедно с бъбреците се нарязва на порции и се запържва заедно с 2 ситно нарязани глави лук. Посолява се, прибавя се черен пипер на вкус и се налива гореща вода или бульон. Оставя се да ври на умерен огън, докато омекне. След това месото се прехвърля в пръстен гювеч и се пече заедно с 5-6 пиперки, нарязани на едро, 300 г гъби, нарязани на ивици. Когато пиперките и гъбите поомекнат се прибавят 3-4 домата, обелени и нарязани на едро, 3/4 чаша ориз, черен пипер и 1/2 чаша мазнина. Допича се и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Пиринска яхния
1/2 кг. месо се нарязва на порции и се запържва с 1/2 чаша мазнина. Прибавят се и се запържват 2 ситно нарязани глави лук, а след това 2-3 домата, обелени и нарязани на ситно. В соса се добавя сол на вкус, 1 лъжичка черен и 1 лъжичка червен пипер, след което се разрежда с гореща вода толкова, че да покрие месото. Щом сосът заври отново се прибавя 1 чаша гъби, нарязани на филийки. След 1/2 час се прибавя 1/2 чаша маслини. Като поврят и маслините се прибавят 3-4 средно големи картофа, нарязани на филийки. Яхнията се доварява на слаб огън. Преди да се свали от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Пържоли по испански
Свински пържоли се посоляват и се запичат леко на скара. 1 глава лук и 200 г гъби се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, в която е сгорещена 1 лъжица мас, поръсват се със сол, черен пипер и канела, похлупват се и се оставят да се задушат. Като омекнат гъбите се прибавя 1 чаша бяло вино, 2 счукани скилидки чесън, 50 г обелени и скълцани на ситно бадеми, 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 лъжица зехтин. Соса се оставя да заври и в него се пускат изпечените пържоли. Добавя се 1 чаша бульон и 50 г какао. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън.
Пица по неаполитански (Италия)
Продукти за гарниране: 250 г кайма, 100-150 г гъби, 3-4 домата, 4-5 скилидки чесън, 1-2 глави лук, 100 г кашкавал, 2 лъжички олио или зехтин, 7-8 маслини, 1-2 пиперки (пресни или от консерва), щипка захар, босилек, магданоз, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: В дълбок тиган каймата се задушава с мазнината и нарязаните на ситно лук и чесън. Постепенно се добавят гъбите, солта и накрая - доматите с щипка захар. Добавят се и останалите подправки.
Тестото /или готовия блат/ се разстила върху намазана с масло тавичка и върху него се разпределя каймата. Върху нея се нареждат нарязаните на кръгчета пиперки и срязаните маслини. Настъргва се кашкавала и пицата се запича в загрята фурна около 15-20 минути. Преди сервиране се поръсва с магданоз.
Свинско месо с гъби (Китай)
150 г свинско месо, 1 кафена чашка олио, 1/2 стрък праз (1 малка глава лук), 1/2 чаена лъжичка захар, 1-2 зърна анасон, 350 г гъби, 1 супена лъжица нишесте (брашно). Месото се нарязва на тънки ивици с дължина 7 см., а гъбите - на едри парчета. Олиото се сгорещява в по-дълбок тиган и в него се опържва лука, нарязан на дребно. Добавя се месото и се пържи около 5 минути. Ястието се поръсва със захар, разбърква се и се добавят гъбите и анасона. Посолява се. Пържи се още 1-2 минути и накрая се залива с нишестето, размито с малко вода. Разбърква се и се прехвърля в чинията за сервиране.
Колбаси с гъби
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на филийки и се сваряват. След това се запържват с масло и се изсипват в чиния. Около тях се нареждат различни колбаси. Блюдото може да се украси с твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.
Кенгуру с гъби на фурна
Продукти за 3-4 порции: 2 с.л. мазнина, 1 кг. месо от кенгуру, нарязано на кубчета, 1 ситно нарязана глава лук, 1 скилидка чесън, 250-300 гр. нарязани гъби, 1/2 ч.ч. телешки бульон, 2 с.л. доматено пюре, 1 лъжичка нарязана мащерка или розмарин, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Затоплете 1 с.л. мазнина в тигана, запържете месото и го преместете в стъклен огнеупорен съд с капак. добавете останалата мазнина в тигана и запържете леко лука и чесъна. Прибавете гъбите и останалите съставки и ги изсипете върху месото. Печете на фурна 2 часа при 160 градуса. сервирайте задушеното с картофено пюре или салата според сезона.
Кренвирши с гъби
4 кг. свинско месо, 1 кг. сланина, 125 г. сол, 5 г. селитра, 5 г. захар, 100 г. гъби, 3 г. кардамон.
Свинското се смила на ситно, разбива се с малко вода и част от солта, селитрата и захарта на местно тесто и се оставя да престои 24 часа. Сланината се нарязва и осолява.
Сланината и тестото от месо се размесват заедно с кардамона и гъбите, които предварително се нарязват на дребно. С получената смес се пълнят тънки овчи черва, които се превързват през 10-15 см. Кренвиршите се консумират печени на скара.
Панирана палачинка с гъби
Продукти за 1 порция: 1 готова палачинка, 20 г. шунка, 20 г. гъби, 2 кисела краставичка, 40 г. кашкавал, 1 яйце, галета, мазнина за пържене.
Върху топлата палачинка поставете нарязаните на ситно кисели краставички, шунка, гъби и половината кашкавал. Затворете като плик без да оставяте излишен въздух, за да не се спука при пърженето. Панирайте внимателно в добре загрятата мазнина - в яйца и галета два пъти, като се завършва на галета. Пържи се до златисто и се оставя да се оцеди на салфетка. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и по желание се украсява.
Бонбони от кайма
Продукти за 4 порции: 1 кг. Кайма, подправки, 1 яйце, 250 г. кашкавал, 4 кисели краставички, 200 г. гъби, домакинско фолио.
Каймата се омесва според предпочитанията, но не се слага лук, а само подправки и 1 яйце. Фолиото се нарязва на квадрати със страна 25 сантиметра. Каймата се разделя на 4 порции и се разстила с дебелина 1 см. По средата се слага парче кашкавал, парче кисела краставичка и няколко нарязани гъби. Оформя се руло и се завива във фолиото под формата на бонбон. Пече се около 25-30 мин. Сервира се с гарнитура по желание.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.