Блог

Желирана фруктова пита

• от

Необходими продукти:

За блата: 200 г краве масло, 120 г пудра захар, 300 г брашно. За крема: 1 л прясно мляко, 20 г нишесте, 70 г брашно, 4 яйца, 200 г захар, плодове (вишни, ягоди, портокали),
10 г желатин.

 Начин на приготвяне:

На блата: Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се брашното и се замесва тесто. Разстила се в четвъртита тавичка, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се до бледорозово в умерена фурна. На крема: В половината от млякото (студено) се разбиват брашното, нишестето, яйцата и се прибавят към останалото мляко (горещо). Прибавя се и захарта. Сварява се кремът, като постоянно се бърка до сгъстяване, Готовият крем се изсипва върху изпеченото тесто и се заглажда с нож. Когато кремът изстине, сладкишът се нарязва на равномерни парчета. На всяко парче се слага по някакъв плод (вишна, ягода, портокал), или от компот (кайсии или праскови). Една част от плодовете се изстисква. Полученият сок се прецежда, трябва да бъде около 180 г. В него се слага 150 г захар и се разбърква, за да се разтопи захарта. Прибавя се предварително накиснат в студена вода желатинът. Ако се наложи, за по-пълно разтваряне на желатина и захарта сместа може да се позатопли, но не да заври. След като започне леко да желира, напълно студеният сладкиш се залива. Престоява 24 часа в хладилника.