Блог

Хранителни отравяния

• от

С какво не трябва да храним детето

Хранително отравяне е възможно, когато в храната са вложени некачествени продукти от животински произход (месо, риба, колбаси, месни и рибни консерви, мляко и млечни продукти).Хранително отравяне (хранителна токсикоинфекция)  възниква в резултат на въздействие на различни микроорганизми и продуктите на тяхната обмяна т.н. токсини върху човешкия организъм. Хранителните продукти се инфектират  при неправилно съхранение, нарушение в термичната им обработка, нарушаване на санитарно-хигиенните правила. Особено опасни са смлените  меса и рибни продукти. Най-честите хранителни отравяния са свързани с бактериите стафилококи,  салмонели, йерсиния ентероколитика, протеус, клостридиум перфрингенс, някои вируси.

Стафилококовите хранителни отравяния са особено чести през летните месеци. Идеална среда за тяхното развитие са белтъчни кремове, пасти, сладоледи. Попаднали в детския организъм стафилококите отделят ентеротоксин, който силно дразни периферните нервни окончания в стомаха и червата. Половин час след приема на заразената храна започват болки  в стомаха, обилни повръщания без температура, а по-късно се появява разстройство със загуба на много течности. Подобни са симптомите и при йерсиниозата - бактерията има способност за се размножава и в хладилник при температура от 0 до 4 градуса. Профилактиката на тази инфекция налага стриктно почистване на  суровите зеленчуци и плодове.

Децата могат да заболеят от салмонелоза  след консумация на заразени млека, яйца рибни и месни продукти. Най-демонстративната проява е висока температура, коликообразни болки в корема, многократни воднисти изхождания.    
    
Ботулизмът е тежка хранителна токсикоинфекция, която за щастие се среща рядко в детската възраст. Възниква при консумация на храна, заразена с бактерии или техните токсини. (ботулинов токсин) Среща се предимно в консервирани храни-зеленчуци или месни продукти.Инкубационният период е различен (от 12 час до няколко дни) с обща отпадналост без диарични изхождания, с поражения на нервната система - нарушено гълтане, затруднено дишане, затруднено зрение, отпускане на горните клепачи, дрезгав глас, а  по-късно състоянието се влошава. Болният веднага се транспортира в  инфекциозно отделение.

Не трябва да се забравят и хранителните отравяния с отровни или ядливи гъби.Симптомите се появяват няколко часа до 1 ден след хранене с тежест в стомашната област, обща слабост, обилно слюноотделяне,мъчителни повръщания,силни коликообразни  коремни болки, кръвениста диария, жълтеница, главоболие. При по-тежките отравяния се наблюдават и симптоми на поражение на централната нервна система-зрителни нарушения, халюцинации, гърчове, двигателна възбуда, сънливост. Предприема се бързо транспортиране в токсикологично или детско отделение. Профилактиката е да не се дават на децата  диворастящи гъби или такива със съмнително качество.       
                                                                                           
ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ХРАНИТЕЛНОТО ОТРАВЯНЕ?
Появява се внезапно, остро 30 минути до няколко часа  с признаци на общо неразположение, тежест, коликообразни коремни болки, диарични изпражнения, понякога примесени със слуз и кръв. При възникване на хранителна токсикоинфекция се засилват признаците на интоксикация-бледа кожа, намален тургор и тонус на кожата, ускоряване и отслабване на пулса,спадане на кръвното налягане, повишение на температурата 38-40 градуса. При тежка интоксикация децата могат да получат и гърчове. Те губят много течности и соли при повръщанията и многократните диарични изхождания, което по правило води до дехидратация, с  нежелани последици от страна на сърцето, бъбреците и централната нервна система. Симптомите са подобни при всички хранителни отравяния. Как изглежда дехидратираното дете?  В началото детето е леко възбудено, пие жадно течности, със сух обложен език, суха кожа с намален тургор. При задълбочаване на състоянието  кожата добива бледо сивкав оттенък, с хлътнали в орбитите очи, става вяло отпуснато, отказва да приема  течности и храна.    
          
КАКВИ МЕРКИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ?
При съмнение за хранително отравяне трябва да се потърси спешно лекарска помощ. При по-леките случи детето остава на домашно лечение с препоръки да се оводнява през устата с водно- солеви разтвори и минерална вода. Диетичното хранене включва:

при кърмачета Ал 110 в по-малки количества от обичайните, Милупа HN 25, Занасек, оризова каша.
При по-големите  деца  се препоръчва приемане на сухари, солети, бисквити, варен ориз, печени ябълки.

Диетичното хранене продължа до нормализиране на диарията и след това постепенно се захранва детето със съответната храна за възрастта. При температура над 38 градуса използвайте   панадол и влажни обвивания. Не се препоръчва прием на лекарства против повръщанията и диарията. При добро оводняване тези симптоми се овладяват. При по-тежки дехидратации детето трябва незабавно да се насочи за хоспитализация в детско или инфекциозно отделение за овладяване на състоянието с интравенозни вливания и допълнителни изследвания и лечение. При съмнение за хранително отравяне потърсете вашият педиатър!!!           

Профилактиката на тези заболявания  включва азбучните правила за спазване на хигиенните навици, да се дават пресни продукти, да се следи годността на консумираната храна. Храната да бъде с добра термична обработка.      
                 
Родители, не давайте на децата съмнително консервирани храни, храни закупени от улични търговци! Така ще предпазите вашите деца.

 Деца, мийте ръчички преди хранене!