Блог

Козуначени кифлички

• от

Продукти: ½ кубче прясна мая, 3 яйца, 1 ½ ч.ч. захар, 1 ½ ч.ч. топло прясно мляко, 4-5 ванилии, настъргана кората на 1 лимон (може и лимонова есенция), 200 мл. Разтопена мазнина (масло или високомаслен маргарин), брашно, мармалад (от сини сливи или шипки,а може и друг по желание), 1 ч.ч смлени орехи, сусам Приготвяне: маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои обема си. Тогава се разбиват яйцата със захарта много добре. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс. Трябва да се разбие в по-голяма купа,защото след това се оставя на топло поне 1 час или докато удвои обема си. След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто (да не лепи обаче по ръцете). Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на дълги триъгълници (от центъра към краищата). Всяко триъгълниче се взима,дооформя се ако има нужда (поразтегля се или се изтънява ако е по-дебело) и в единия му край (в основата) се слага мармалад объркан със смлени орехови ядки. Мармалада не трябва да е рядък,а ако все пак е, се слагат повечко орехи,за да се подсуши. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга защото предстои да втасат. Оставят се на топличко да втасат (не прекалено обаче,защото при печенето още нарастват на обем и има опасност да се разлеят). След като са втасали се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са изпечени се изваждат от тавата веднага (иначе после ще ви е трудно да ги отлепите) и се оставят да изстинат. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекалено бързо.