Блог
Храни,които трябва да се избягват по време на бременност(1 ЧАСТ)
• от kaloqna •
1.Акула,риба-меч,котлети от риба-тон,морски костур и много други големи риби:
-защо:високо съдържание на живак
-предпазни мерки: пъстърва и други речни риби от развъдници,тихоокеанска сьонга и рибени пръстчета вероятно са безопасни.
-забележки: приемани в големи количесва,могат да причинят мозъчни или нервни увреждания.
2.Сурови стриди и миди:
-защо: болестите,които можете да хванете от стридите и мидите,протичат тежко при всеки човек и трябва да се избягват по време на бременност.
-предпазни мерки: Избягвайте както сурови,така и готвени морси черупчести в развитието на алгите.
-забележки: храните и лекарствата подложени на недостатъчна обработка са най-вероятни причинители на болести-салмонела,но и други видове бактериални,паразитни и вирусни инфекции.
3.Сурово или подложено на недостатъчна обработка месо:
-защо: Токсоплазмоза,паразитна болест или токсична форма на бактерията "Ешерихия коли"
-предпазни мерки: Когато готвите кюфтета или свинско,гледайте телпературата да не пада под 71градуса ,а за пържолите-под 77
-забележки: токсоплазмозата може да причини потенциално сериозна вътрематочна инфекция на плода,водеща до преждевременно раждане,забавяне на развитието,умствена изостаналост,слепота и други сериозни проблеми.Заразяването с тази бактерия е еднакво опасно за деца,възрастни и бременни жени.
4.Сурово птиче месо:
-защо: Салмонелата не заразява плода,но диарията и съпровождащото я обезводняване не са никак полезни за бременната жена.
-предпазни мерки: подлагане на кулинарна обработка при 82 градуса убива бактериите.
-забележки: приборите,използвани за суровото пиле,както и дъската,върху която сте го рязали,трябва да бъдат измити ж миялна машина,където топлината ще убие бактериите.Ако нямате миялна машина,използвайте обилно количество гореща съпунена вода.
5.Сурови яйца:
-защо: Салмонела
-предпазни мерки: винаги подлагайте яйцата на достатъчна кулинарна обработка,преди да ги ядете,и питайте дали в ястията не са използвали сурови яйца,когато се храните навън
-забележки: Сред рисковите храни са майонесените салати и яйчените флипове.Добра идея е да не опитвате съдържащите сурови яйца смеси и панировки преди обработката им.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.