Блог

Храни,които трябва да се избягват по време на бременност(1 ЧАСТ)

• от

1.Акула,риба-меч,котлети от риба-тон,морски костур и много други големи риби:

-защо:високо съдържание на живак

-предпазни мерки: пъстърва и други речни риби от развъдници,тихоокеанска сьонга и рибени пръстчета вероятно са безопасни.

-забележки: приемани в големи количесва,могат да причинят мозъчни или нервни увреждания.

2.Сурови стриди и миди: 

-защо: болестите,които можете да хванете от стридите и мидите,протичат тежко при всеки човек и трябва да се избягват по време на бременност.

-предпазни мерки: Избягвайте както сурови,така и готвени морси черупчести в развитието на алгите.

-забележки: храните и лекарствата подложени на недостатъчна обработка са най-вероятни причинители на болести-салмонела,но и други видове бактериални,паразитни и вирусни инфекции.

3.Сурово или подложено на недостатъчна обработка месо: 

-защо: Токсоплазмоза,паразитна болест или токсична форма на бактерията "Ешерихия коли"

-предпазни мерки: Когато готвите кюфтета или свинско,гледайте телпературата да не пада под 71градуса ,а за пържолите-под 77

-забележки: токсоплазмозата може да причини потенциално сериозна вътрематочна инфекция на плода,водеща до преждевременно раждане,забавяне на развитието,умствена изостаналост,слепота и други сериозни проблеми.Заразяването с тази бактерия е еднакво опасно за деца,възрастни и бременни жени.

 4.Сурово птиче месо:

-защо: Салмонелата не заразява плода,но диарията и съпровождащото я обезводняване не са никак полезни за бременната жена.

-предпазни мерки: подлагане на кулинарна обработка при 82 градуса убива бактериите.

 -забележки: приборите,използвани за суровото пиле,както и дъската,върху която сте го рязали,трябва да бъдат измити ж миялна машина,където топлината ще убие бактериите.Ако нямате миялна машина,използвайте обилно количество гореща съпунена вода.

5.Сурови яйца: 

-защо: Салмонела

-предпазни мерки: винаги подлагайте яйцата на достатъчна кулинарна обработка,преди да ги ядете,и питайте дали в ястията не са използвали сурови яйца,когато се храните навън

-забележки: Сред рисковите храни са майонесените салати и яйчените флипове.Добра идея е да не опитвате съдържащите сурови яйца смеси и панировки преди обработката им.