Блог
Кои храни крият опасности за бременната жена?
•
от
desitas
•
Повечето бременни знаят, че трябва да сведат до минимум храни, които нямат особена хранителна стойност, като кофеина, сладките неща, чипса. Но има още важни неща, които е добре да знаете.
Салмонела
Обикновено се среща в яйцата и месото. Това означава повече никакво облизване на лъжицата от сместа на кейка. Трябва да се уверите в срока на годност на яйцата и техния произход. Избягвайте рохко-сварените яйца – уверете се, че приготвяните от вас яйца са напълно топлинно обработени.
Симптомите на салмонела са – главоболие, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска. Обикновено се проявяват от 12 до 48 часа след приема на заразена храна и продължават около 3 дни. Налага се лечение само при по-тежки случаи, когато е настъпило обезводняване.
Листериоза
Храните, които обикновено са заразени с листериа са непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, в месото. Обикновено тази бактерия загива при температурата на пастьоризация. При замразени храни тя също е неактивно, но при размразяването съществува отново опасност от заразяване. В много редки случаи и възможно да се пренесе от директно от добитъка.
Основните симптоми са болки по цялото тяло, треска. Хората доста често бъркат симптомите с тези на грипа. Абортите, а също и повтарящите се аборти се свързват с тази болест заради предаването й на плода.
Токсоплазмоза
Първата асоциация обикновено е котките. Но те съвсем не са единствения източник. Бременната жена не трябва да сменя пясъка на домашната си котка, но трябва и да внимава с измиването на зеленчуците, защото ако по тях е останала пръст е възможно заразяване. Консумирането на недобре сготвено месо също може да ви навлече неприятност.
Ако имате котка в дома си от дълго време, вероятно вече сте преболедували тази болест и за вас рискът от заразяване практически не съществува.
Симптомите доста наподобяват тези на грипа, затова не им се обръща особено внимание.
Ботулизъм
Тази форма на хранително отравяне е сравнително рядка, но много сериозна. Неправилно консервирани и съхранявани храни са най-честата причина за разпространение на инфекцията.
Няколко препоръки:
- никога не яжте сурова риба или яйца
- винаги измивайте ръцете си след готвене
- не яжте разлагащи се храни
- почиствайте винаги добре приборите за готвене и хранене
- избягвайте повредените консерви
- консумирайте винаги само пастьоризирани продукти
- размразявайте напълно месото преди да го сготвите
- не замразявайте продукт, който е бил замразяван един път
- претопляйте храна само веднъж
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.