Помогни на детето да боледува по-рядко

• от

Началото на есента е важен период за подготовка на организма на детето, така че той да може адекватно да се защитава при среща с вирусни инфекции и болести.

Началото на есента е важен период за подготовка на организма на детето, така че той да може адекватно да се защитава при среща с вирусни инфекции и болести.

При децата до 3-годишна възраст 90 % от болестите са вирусни инфекции. Особено през есенно-зимния период малчуганите могат да се заразят от вирус дори по два пъти на месец. Хубавото е, че с годините имунната система се развива, като изгражда съпротивителните си сили и устоява на все повече вируси. Така боледуванията постепенно намаляват.

Помогни на детето да боледува по-рядко

1. Консултирай се с педиатър, който да препоръча подходящи имуномодулатори (имуностимулатори). Приемат се през устата, като профилактират не самите вирусни заболявания, а бактериалните усложнения, които могат да настъпят впоследствие. Има медикаменти, за които се смята, че повишават имунитета в момента на приема им. Те активизират производството на имунни клетки, осигуряващи защита при вече започнала вирусна инфекция и също подготвят организма да се справи по-лесно с евентуални бактериални усложнения. Целта на тези медикаменти е да не се стига до бактериалните усложнения и до нуждата да се приемат антибиотици. Никога не прибягвай до самолечение!

2. Стимулирай имунната система с подходящи храни. Заложи на „натуралните борци“ във войната ти с микробите и се постарай те винаги да присъстват в менюто на твоето семейство.

 • Пресни плодове и зеленчуци - заради съдържащия се в тях витамин С. Той помага за по-бързото произвеждане на клетките и антителата, които се борят с инфекцията. Особено полезни и богати на витамин С са червените чушки, боровинките, броколито, розовият грейпфрут, доматите. А морковите, картофите, тиквата и прасковите са добър източник на бетакаротин – особено полезен срещу бактериите.
 • Ядки и бобови растения – заради съдържащия се в тях витамин Е. Той стимулира производството на естествените клетки „убийци“, които търсят и унищожават микробите и раковите клетки. Витаминът е антиоксидант – подпомага развитието на клетките, които образуват антитела и изтребват бактериите.
 • Помогни на детето да боледува по-рядкоРиба и подправки – заради прословутите Омега-3 мастни киселини. Рибните мазнини подпомагат образуването на простагландини (хормоноподобни вещества), които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове. Полезните мастни киселини се съдържат още в нетлъсто месо, в подправки като куркума, канела,джинджифил, в слънчогледовото олио.

3. Закаленото дете по-рядко боледува.

Закаляването може да започне още в първите дни след раждането. Консултирай се с педиатъра и ако бебето е здраво и наддава добре, спокойно започни.

 • Закаляване с въздух, въздушни бани. Детето се съблича в стаята (първоначално по няколко минути, като постепенно се увеличава с около 5 минути на всеки 5 дни, докато се стигне до 15 – 30 минути на ден.) Температурата на стаята при провеждане на въздушните бани трябва да е около 23 градуса за бебета на 3-6 месечна възраст и около 25 градуса за по-големите деца. През лятото въздушните бани могат да са на „шарена” сянка, като детето се следи за признаци на охлаждане.
 • Закаляване с вода. Това става чрез обтриване с мокра кърпа и обливане с вода. Може да започне след 3-месечна възраст на бебето. Обтриването става от коляното надолу като в началото температурата на водата е 36 градуса. Постепенно, през 5 – 6 дни температурата се понижава с 1 градус, докато се стигне до 26 градуса. Обливането на крачетата с вода може да започне след 6-месечна възраст, след като вече е правено обтриване. Отново температурата постепенно се намалява от 36 градуса до 28 градуса. След навършване на едногодишна възраст могат да се правят обливания с вода на цялото тяло. При тях детето се поставя да стъпи в широк леген или вана и от разстояние 30-40 сантиметра се облива цялото тяло, без да се мокри главичката. Започва се с температура на водата 37 градуса и през 3 дни се понижава с 1 градус, като достига до 26-27 градуса. Продължителността на обливането е 30-40 секунди, след което детето се подсушава и облича с подходящо облекло.
 • Закаляване чрез слънце. Слънчевите бани се правят през лятото след навършване на 3-месечна възраст. Температурата на въздуха трябва да е около 25 – 26 градуса. На слънце са излагат само ръцете и краката на бебето, главата задължително трябва да е на сянка. Предварително би трябвало да се нанесе крем със защитен фактор от UV- лъчите. Престоят на открито започва с 5 минути и се увеличава всеки ден с 5 минути, като достига 25-30 минути. Най-подходящо време за извършване на слънчеви бани е между 9.30 ч. и 11 ч., като трябва да се следи състоянието на детето и му се дават достатъчно течности.

Идеи за лесно и приятно закаляване:

 • Помогни на детето да боледува по-рядко

  Нека малкото да тича във вода, колкото се може повече (на реката, езерото, морето, в басейна);
 • Рано сутрин остави голям съд с вода на слънце, после през деня, преди обед нека детето да се плиска вътре;
 • Остави детето да седи и спи навън, под шарена сянка;
 • Редувайте почивка на море и на планина (особено полезно за малчуганите, които страдат от катари на горните дихателни пътища, както и от проблеми със сливиците.
 • Морето е като филтър за полените и затова е полезно за деца със сенна хрема; Правете често разходки сред природата - извън града (остави детето да диша чист въздух и да скача и тича колкото иска).