Поликистозни яйчници

от 3

Когато една жена разбере, че има поликистозни яйчници, в съзнанието й проблясва мисълта, че няма да може да стане майка.

Когато една жена разбере, че има поликистозни яйчници, в съзнанието й проблясва мисълта, че няма да може да стане майка.

Но истината е, че дори поликистозните яйчници да не могат да бъдат трайно излекувани, има начини да бъдат повлияни така, че същата тази дама да се радва на пъноценен живот и дори да има поколение. Ето какво трябва да знаеш за заболяването.

Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозния яйчник (както е медицинското наименование на заболяването) е често срещан здравословен проблем сред нежната половина от човечеството. Като причина за появата му най-често се посочва хормонален дисбаланс в организма, който може да засегне месечния цикъл, репродуктивните способности, сърцето и кръвоносните съдове, дори външния вид. Проявява се предимно между 20- и 30-годишна възраст и ако не бъде лекуван навреме, може да доведе до множество усложнения.

Обикновено по време на менструаленя цикъл узряват 5 фоликула (балончета с течност), съдържащи яйцеклетка, и поне един от тях освобождава своята за оплождане. При синдром на поликистозния яйчник яйчниците произвеждат около двойно по-голям брой фоликули, които нарастват и узряват, но не освобождават яйцеклетка.

Поликистозни яйчнициПонякога, вместо да отделят узрели яйцеклетки, фоликулите (малки сакчета, пълни с течност), се натрупват и развиват в яйчниците по време на овулация, когато всъщност трябва да се отдели зрялата яйцеклетка. И тъй като последното не се случва, жената започва да пропуска месечните си неразположения или да наблюдава други менструални нередности. В този случай говорим за поликистозни яйчници.

Вероятната причина е дисбаланс в хормоналната система или иначе казано, организмът на жената произвежда повече от допустимата норма тестостерон и малко или никакъв прогестерон. А въпреки че се смята за мъжки хормон, тестостеронът се произвежда от всеки женски организъм, тъй като заедно с прогестеронът и естрогенът участва в регулацията на месечния цикъл и в овулацията при отделяне на яйцеклетка.

Симптоми и лечение на поликистозни яйчници

Какви са симптомите за поликистозни яйчници?

На първо място, нередовна менструация. Пропускането или разлика в интервала между месечните неразположения от своя страна затрудняват и определянето на точната дата на овулация (ако изобщо се стига до такава). В много случаи синдромът на поликистозния яйчник се открива именно при изследвания за плодовитост, направени след продължителни неуспешни опити за зачеване. Самият цикъл може да протича много болезнено, с големи кръвоизливи или пък да тече съвсем слабо.

   Поликистозни яйчници  

Заради хормоналния дисбаланс се наблюдават видими промени като рязко покачване на теглото, силно окосмяване (по лицето, гърдите, около зърната, по гърба и корема), омазняване на кожата и акне, изтъняване на косата или косопад, по-тъмна и удебелена кожа в областта на шията, подмишниците или гърдите. В организма също настъпват промени като високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и високо ниво на кръвната захар в кръвта.

За да се предотвратят евентуалните бъдещи усложнения, поликистозните яйчници трябва да бъдат диагностицирани навреме. Ако 3 – 4 години след първата си менструация или внезапно, жената започне да забелязва пропуски или неточности в месечния си цикъл (както и някои от другите посочени симптоми), или пък да среща трудности в забременяването, незабавно трябва да посети гинеколога си. Възможно е причината да е съвсем безобидна – стресът и нездравословният начин на живот често имат същият ефект. Но може и да се окаже, че страда от синдром на поликистозния яйчник.

Освен с ехограф, специалистът ще диагностицира проблема като проследи медицинската история на пациентката си, като направи физически преглед, както и ще нареди хормонални изследвания. Всъщност именно последните ще дадат категоричен отговор има или не поликистозни яйчници тя. Което означава, че диагноза без хормонална картина не може да се приема за благонадеждна.   

Лечение на поликистозни яйчници

Поликистозни яйчнициНа първо място лечението на синдрома на поликистозния яйчник зависи от намеренията на жената за майчинство. Ако прави опити за зачеване или планира такива, то гинекологът предписва лечение, насочено към стимулиране на овулацията, а не към елиминиране на самото заболяване. Обикновено се препоръчват лекарства за насърчаване на плодовитостта (като Кломифен, Тамоксифен и Гонадотропини).

В някои случаи, ако жената не реагира на медикаментите за стимулиране на плодовитостта, може да се назначи хирургическа интервенция, която да разруши тъканта в яйчниците, произвеждаща тестостерон. Макар в този случай, ефектът да е временен, процедурата може да подобри хормоналния дисбаланс и цикъла на овулиране за достатъчно дълго време, че пациентката да успее да зачене. 

Ако жената няма намерение да става майка в близко бъдеще, гинекологът й предписва противозачатъчни таблетки, които да регулират хормоните в организма й, а от там – месечния цикъл. Те също така ще спомогнат за изчистване на кожата от акнето, за намаляване на окосмяването и дори за отслабване.

От съществено значение е, пациентката с поликистозни яйчници да направи промени в начина си на живот – да се храни балансирано и здравословно (според определена диета, например да ограничи преработените храни и тези с добавена захар, а да увеличи приема на пълнозърнестите продукти, на плодовете, зеленчуците и немазните меса), да спортува и да свали натрупаните килограми, особено ако ще приема лекарства за плодовитост. Дори най-малката промяна в теглото може да има положителен ефект върху хормоналния дисбаланс.

calendar

Календар