Канадски учени от университет в Квебек откриха ново полезно свойство на виното. Дори и крайните противници на алкохола знаят, че ако е качествено, то има много ползи за здравето на тялото и душата, повдига настроението и подобрява вкуса дори и на най-некадърното ястие. Според въпросните учени, полифенолите, влизащи в състава на виното, оказват благотворно влияние при проблеми със зъбите.
Резултатите от проведените изследвания са представени на ежегодното събрание на Асоциацията на американските изследвания в областта на стоматологията в Орландо.
Според тях, възпаленията, които са естествена реакция на организма, с която той се защитава от патогенните бактерии, се образуват големи количества свободни радикали. А те са силно реактивни и могат да увредят клетките на различни органи и тъкани.
Положителният ефект на полифенолите всъщност се изразява в тяхното антиоксидантно действие, тоест блокират образуването на свободни радикали. Според учените, това е следствие способността на полифенолите да променят структурата на вътреклетъчните белтъци, като контролира освобождаването им.
Теорията на канадските учени е потвърдена чрез лабораторни тестове, проведени над клетки от мишки. Полифенолите наистина могат да снижат степента на възпаленията в венците, предизвикани от бактерии. При пародонтита например се нарушава храненето на зъба и се разрушава структурата, която фиксира зъба във венеца. В крайна сметка резултатът е плачевен, защото зъбите падат един по един. А според статистиките все повече хора страдат от болести на устната кухина и по специално на зъбите и венците. За съжаление и най-качественото вино не може да те спаси от това, ако си предразположена или не спазваш добра устна хигиена, но все пак няколко чашки качествена напитка няма да се отразят зле.
Според друго изследване пък, ако пиеш по една чаша червено вино на ден, значи ще се предпазиш от рак. Специалисти от университета в Калифорния доказали, че ако дневното меню включва голямо количество грозде, това ще спомогне да се предпазиш от развитието на три от най-разпространените форми на рак, от които ежегодно умират над 500 000 души по света.
Благотворната сила се дължи на ресвератрола, влизащ в съдържанието на гроздето. Нужната дневна доза от този полезен елемент се съдържат в осемдесет грама пюре от грозде, в една чаша качествено вино или в 500 грама грозде. Този елемент се съдържа и във фъстъка. Учените провеждат експеримент с доброволци, болни от рак. Някои от пациентите редовно приемали елемента под формата на таблетки, други похапвали по 120 грама пюре от грозде, разредено с вода, а трети пиели по чашка червено вино. Най-голям ефект се забелязал при последната група. Разбира се, това не означава, че трябва да се прекалява с количествата, една или две чашки са напълно достатъчни, за да се получи благотворния ефект. Именно ресвератрола се отразява благоприятно на метаболизма и дори помага при топенето на калории.
Да не споменаваме и многобройните винени терапии, прилагани в най-хубавите спа центрове и козметични салони. Виното се отразява благотворно на кожата на лицето и тялото, действа подмладяващо. А екстрактът от гроздови семки се включва в някои от най-скъпите кремове и е истински еликсир на красотата. Но както знаем, колкото по-естествено, толкова по-добре. Затова похапвайте грозде и не пропускайте да бъдете като французите – всеки ден си казвайте „наздраве” с по чаша качествено червено вино.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.