Щом чуеш думата „десерт“, веднага се сещаш за нещо сладко, калорично и нездравословно. Запознай се със щастливите изключения!
Колко важно е млякото?
Млякото безспорно е нужно за растежа и развитието на детето. Богато на калций, пълноценни белтъци и лактоза, то е необходимо за здравината на костите и зъбките. Освен това е добър вариант за десерт.
За какво да внимаваш:
- В магазина избирай мляко за малчугана с нисък процент на масленост (до 2 %). С не много усърдие можеш да откриеш и специални детски млека.
- С прясното мляко обаче трябва да се внимава, защото дразни нежното стомахче на мъника и може да го разстрои. Включи го в менюто му, едва след като е навършило годинка.
- Имай предвид, че прясно издоеното мляко от кравата на село действително е полезно, но крие и известни рискове от зарази и инфекции (напр. туберкулоза). Така че можеш да си го позволиш само ако си сигурна в произхода и качествата му. Важно е кравата да не е раждала скоро, да се спазват хигиенните изисквания при добиване на млякото, а здравословното й състояние да се следи от ветеринар.
- Във всички останали случаи най-безопасно е пастьоризираното мляко. Дългият срок на годност, уви, означава само едно: консерванти! Затова избирай прясно мляко с екологична полутвърда опаковка.
- Когато даваш на малкото прясно или кисело мляко за първи път, наблюдавай реакцията му. При непоносимост към него се консултирай с педиатъра! Въпреки всичко, ако детето няма доказана алергия, не се отказвай от този толкова полезен десерт.
Пресни плодове за подслаждане
Това е спасителният вариант за моментите, в които детето иска „нещо сладичко“. Използвай случая да ги смесиш (нарязани на малки парченца или настъргани), с кисело мляко, за да получи малкото ти едновременно два полезни продукта. А то ще е доволно от вкусния десерт, който мама е „измислила“ специално за него :)
Създавай разнообразие, за да не му омръзне бързо да получава всеки път ябълка за десерт. Едно и също нещо може да бъде поднесено по много различни начини. Така от нежелан продукт то може да се превърне в любимо лакомство.
Сушени плодове
Разбира се, че е най-добре, плодовете да се консумират в естествения си вид, така както природата ги е създала. Но сушените лакомства също имат своите полезни свойства – те могат обаче да се сторят на жадното за сладки неща дете по-привлекателни именно заради вкуса им. И във всички случаи са по-полезни от вафлите :). Съдържат фруктоза и освен това са запазили ценните витамини, минерали и пектини. От тях има още една полза: регулират функциите на червата и повишават апетита, което ги прави подходяща храна за злоядите деца.
Пълнозърнестите закуски
Към тях спада така популярното мюсли. Най-добре е да се спреш на такова, специално предвидено за деца. Подходящо е за закуска и може да се консумира с мляко (в чийто ползи вече си се убедила:) или залято с плодов сок. Комбинацията от плодове, пресовани житни култури и ядки дава необходимата енергия на мъника, като същевременно му осигурява и полезни вещества. Фибрите, които съдържа мюслито, подпомагат перисталтиката.
Как да ограничиш захарта?
Все пак захарните изделия си остават твърде привлекателни за децата. Вафлички, бонбонки, шоколадчета в най-различни форми, с подаръчета, толкова широко рекламирани, че на практика е невъзможно да предпазиш детето си от тях. Ясно е, че 3-годишното човече няма да разбере лекцията ти на тема „редата от захарта и ползата от здравословното хранене“ :).
Има обаче и друг начин да утолиш жаждата му за сладко: стреми се редовно да му приготвяш десерти у дома. Всеки път, щом това е възможно, заменяй бялата с кафява захар или мед (с него се действа внимателно, заради честите алергии). Избягвай и изкуствените подсладители. Импровизирай, комбинирай, редувай! Ето как...
Нашите предложения за полезни десерти
Пълнен пъпеш
Издълбай пъпеш, отрязан наполовина. Напълни го с парченца от пъпеша и други плодове. Желирай сместа с малко сок от компот и желатин. Много ефективен, вкусен и полезен десерт.
Мляко с ориз и настъргани ябълки
Нужни са ти :200 мл прясно мляко, 16 г ориз, 20 г захар, 50 г ябълки, канела.
След като свариш ориза, прибави млякото и захарта и продължи варенето. Накрая прибави настърганите ябълки и щипка канела.Орехи с цедено кисело мляко и мед
Цеденото кисело мляко (продава се и готово) се смесва със ситно нарязани или настъргани орехи. Накрая се подслажда с лъжичка мед (може да се замени с домашно сладко или пресни боровинки). Ако не разполагаш с цедено кисело мляко, прецеди за 2 часа 1 кофичка кисело мляко през двойна марля.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.