Подправките в менюто на бъдещата майка

• от

С помощта на подправките можеш да заредиш ежедневното си меню с витамини и да му вдъхнеш богат вкус и аромат. Често бременните интуитивно избират продуктите, които са най-полезни за тях и за нероденото им дете, включително и свежите подправки в ястията.

С помощта на подправките можеш да заредиш ежедневното си меню с витамини и да му вдъхнеш богат вкус и аромат. Често бременните интуитивно избират продуктите, които са най-полезни за тях и за нероденото им дете, включително и свежите подправки в ястията.

Приготвянето на блюда със свежи подправки винаги ми напомня на магическо свещенодействие. Кухнята бързо се изпълва с деликатни и омайващи аромати (чилийската писателка Исабел Алиенде ги нарича „душата на кухнята”), а ястието се превръща в балсам за сетивата.

Заради неповторимия им мирис през древността на подправките били приписвани вълшебни качества и ги използвали за различни ритуали. Отглеждани в домашни градини и по манастирите, те служели повече за цяр, отколкото за кулинарни вдъхновения. Всъщност концентрацията на етерични масла в свежите билки не е висока – едва 2-3 процента. Но молекулите на тези масла бързо проникват през вкусовите и обонятелните рецептори в кръвта и се разнасят из целия организъм. Точно затова билките могат да ти помогнат да се справиш с някои проблеми през бременността – безсъние, отоци, нарушения в храносмилането. Достигайки до главния мозък етерите стимулират т. нар. „зони на удоволствието” и ти помагат да се радваш на добро настроение през деветте месеца.

Копър

Не случайно тази подправка се използва за приготвянето на маринати и туршии. Тя възпрепятства ферментацията на зеленчуците в буркана. Антибактериалните вещества, съдържащи се в копъра потискат размножаването на редица бактерии, сред които стафилококи, стрептококи и Е. коли.
Лечебни свойства – Помага на бъдещата майка да се спаси от деликатни проблеми като подуване на корема и газове.
Как да го използваш – Копърът се усвоява най- добре от организма, когато е добавка към различни сосове (например яйчено-лимонен, доматен или към домашна майонеза). Тази подправка е отлично допълнение и към спаначените и рибни ястия.

Магданоз

По съдържание на витамин С магданозът може да се сравни само с цитрусовите плодове. В 30 г листа от магданоз се съдържат около 70 мг аскорбинова киселина. Подправката е богата и на флавоноиди, които имат антиоксидантно действие. Благодарение на тези качества, растението защитава организма от разрушителното въздействие на редица канцерогени. Лечебните качества на магданоза не свършват дотук. Той е изключително богат и на така важната за бременната жена фолиева киселина. И не на последно място, сокът от магданоз притежава диуретично действие и се използва за различни по произход отоци и смущения в храносмилането.
Лечебни свойства – Незаменим поддръжник на имунитета на бъдещата майка (витамин С стимулира образуването на левкоцити) и защитник на нероденото бебе от вредното въздействие на токсичните вещества. Фолиевата киселина, съдържаща се в магданоза, е необходима за нормалното развитие на кръвоносната и имунна система на плода.
Как да го използваш – Нарязаният на ситно зелен магданоз смеси с извара, домашно сирене или масло и сервирай с топло хлебче.

Мента

Етеричното масло на това растение съдържа ментол, който успокоява спазмите в мускулите на храносмилателния тракт, подпомага слюноотделянето и възбужда апетита. Освен всичко изброено, ментолът притежава успокояващо свойство и с лекота стимулира нервната система (но без да я изтощава).
Лечебни свойства – Неголямо количество мента помага да се справиш с киселините в стомаха през последните месеци от бременността, а приятният ментолов аромат помага за укрепването на нервите (и за по- голяма издръжливост по време на раждането).
Как да я използваш – Добавяй по няколко ментови листа към таратора или домашната лимонада. Имай предвид, че ментата е растение, което може да ти бъде полезно през втория и третия триместър от бременността, но през първите месеци се въздържай от употребата му (може да предизвика контракции).

Розмарин

Етеричното масло на розмарина съдържа камфор, който тонизира кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението. В него също така се съдържат ароматни киселини, които повишават имунитета и действат добре на нервната система.
Лечебни свойства – През първия триместър от бременността е по-добре да се откажеш от тази подправка. След това розмаринът може да ти бъде от голяма помощ при разширени вени, мигрена и хемороиди. Активните му вещества са перфектната профилактика при най-често срещаните проблеми на бъдещата майка.
Как да го използваш – Листата на розмарина са идеалното допълнение за месни и зелеви ястия.

Целина

Листата и стъблата й съдържат вещество, което понижава концентрацията на хормона на стреса (кортизол) в кръвта.
Лечебни свойства – Нивата на тревожност при бъдещите майки много често се повишават (особено в седмиците преди раждането). Салата с малко целина преди сън помага да се справиш с тежките мисли и те избавя от безсънието.
Как да я използваш – Само не под формата на напитка. Сокът от целина повишава артериалното налягане. Използвай листата като подправка към зеленчукови и гъбени супи или за разнообразни салати. Можеш да подправяш с целина и задушените зеленчуци или месо.

Кориандър

Близък родственик на магданоза, с наситен вкус и специфичен аромат. За съжаление, почитателите на тази характерна подправка не са много. Различни научни изследвания показват, че кориандърът е рекордьор по съдържание на додеценал (естествен антибиотик, чиито лечебни свойства надвишават почти два пъти тези на синтетичния гентамицин).
Лечебни свойства – Супа или салата с малко пресен кориандър в тях са незаменими при първи признаци на простуда.
Как да го използваш – Кориандърът прекрасно се съчетава с бобовите храни (зрял фасул, грах или леща). Придава пикантен оттенък на ястията с ориз.

 Няколко кулинарни идеи

  • Приготви масла от изброените билки. Чувствай се свободна да ги комбинираш, избирайки букет от ароматите, които най-много харесваш. Изсуши тревите, отдели в стъклен съд 100-150 г от тях и ги залей с 1 литър затоплен зехтин. В продължение на няколко седмици дръж съда далече от светлината. След това внимателно прецеди ароматното масло. Идеално е за приготвянето на салатен дресинг или за готвене.
  • Поглези се с витаминен коктейл от свежи подправки. В основата му може да са зеленчуци (например краставици или домати), а като допълнителни компоненти - магданоз, копър или магданоз.
  • Временно замени солите си за вана с домашно приготвени такива (със семена от билки). Стрий семена от копър, кориандър, анасон и целина или ги смели в кафемелачката. Добави готварска сол в съотношение 3:1.
  •  Щедро използвай подправките и когато правиш сладкиши. Подходящи са не само семената (на копър или кориандър), но и листата (от целина или копър). Придават приятен пикантен вкус.