Подготви таткото за бременността и раждането

от

Хармонията, любовта и спокойствието в семейството са сред основните фактори за израстването на една здрава и щастлива личност. Ролята на бащата в случая е огромна и тя започва много преди раждането на детето.

Подготви таткото за бременността и раждането

Подготви таткото за бременността и раждането

Когато се появи бебе, неговото здраве и развитие зависи от мама и тати. Хармонията, любовта и спокойствието в семейството са сред основните фактори за израстването на една здрава и щастлива личност. Ролята на бащата в случая е огромна и тя започва много преди раждането на детето.

Според някои учения, детето избира майка си и баща си и дори то е с тях духом известно време преди да се появи физически в корема на мама. Хармонията между двама души сякаш привлича и „убеждава” детето, че това е неговият дом, където го очакват и ще го обичат.

Подготовката на таткото за бащинството е важна за спокойствието на мама и бебе. Оказва се, че колкото по-информиран и активен в „бебешките” въпроси е таткото, толкова бременността и раждането минават спокойно и успешно.

Докато, ако таткото се страхува за раждането, то неговите негативни емоции се прехвърлят неусетно и върху майката.

За това е препоръчително бащите да се справят със страховете си и да бъдат информирани за родилния процес, да посещават заедно с половинките си курсове за бъдещи родители и не на последно място да държат ръката на любимата си, когато настъпи големия ден.

В Шведския медицински университет е проведено изследване сред осемдесет мъже, при които е установена токофобия – страх от раждането. След като посетили курсове за подготовка заедно с жените си, процентът на тези, които изпитват ужас от този момент спаднал на 18%. Интересното е, че при партньорките на неподготвените татковци нивото на стрес и страхове е много по-висок, отколкото при тези, чиито мъже са се постарали да бъдат в час. А както знаем, страхът и стресът са най-големите врагове на нормалното и хубаво раждане, каквото е заложно да бъде у всички бременни.

Анализите показват, че мъжете изпитват токофобия, защото се чувстват безпомощни и не могат да подкрепят активно половинките си, освен това не могат да вземат дейно участие в нещо, което е свързано с техния живот. Това несигурно състояние подкопава баланса на бъдещите майки, които се чувстват неподкрепени и незащитени.

В рамките на същото изследване са разпитани 762 бъдещи бащи. Помолени са да разкажат за чувствата и усещанията си относно бременността и раждането. След анализ на данните се оказва, че над 25% страдат от токофобия. Много често този страх прелива и в притеснение дали ще са добри бащи, дали ще се справят с отглеждането и възпитанието на потомството.

Важното в случая е, че аналогичен страх изпитват и партньорките на интервюираните мъже.

Безпокойството у тях се предава и на жените, които са особено чувствителни и уязвими по време на бременността. Това пречи на майката да установи така нужните спокойствие и баланс по време на деветте месеца, както и на нормалното протичане на раждането.

Всички са фокусирали внимание върху майката, но бащата също има нужда от подкрепа, насърчение и внимание.

За да сте във форма за бременността, раждането и отглеждането на бебето, за да бъдете в перфектна хармония за големия ден, може да помогнеш на бъдещия татко да навлезе в тематиката.

  • Разговаряй за всички въпроси относно раждането, които те вълнуват и които ти правят впечатление.
  • Изпращай му интересни статии, разкази или полезни теми във форумите, от които може да се запознае с нещата без да се плаши допълнителни и без да се налага да си превежда медицински термини на достъпен език.
  • Покани на гости приятели с деца, при които мъжът е присъствал на раждането или най-малкото се е подготвял за това.
  • Запишете се заедно на курс за родители, правете заедно упражненията за дишане.
  • Споделянето на списания и книги също не е лошо, стига таткото да е склонен да се задълбае.
  • Предразположи го към темата като му обясниш, колко много държиш на неговата подкрепа и, че няма да можеш да се справиш ако той не е до теб.

А подкрепата на таткото, според въпросното изследване, се отразява благотворно на психическия комфорт на бременната и съответно раждането минава като по вода.