Подготовка за кърмене преди раждането на бебето

от

Бременна си и се чудиш дали трябва да започнеш да подготвяш гърдите си за кърменето? Или пък вече държиш мъничето в ръцете си и не знаеш как да се справиш с раничките? Е, ние сме насреща с нужната информация.
Подготовка за кърмене преди раждането на бебето

Подготовка за кърмене преди раждането на бебето

Бременна си и се чудиш дали трябва да започнеш да подготвяш гърдите си за кърменето? Или пък вече държиш мъничето в ръцете си и не знаеш как да се справиш с раничките? Е, ние сме насреща с нужната информация.

Сигурно вече си чула или от акушерката в женската консултация, или пък от приятелка, че задължително трябва да подготвиш гърдите си за кърменето, иначе те очакват изключително неприятни последици. Най-вероятно са ти препоръчали да обтриваш зърната и ареолите си с груба хавлиена кърпа всеки път след баня, в продължение на поне 5 минути, или докато се протрият и леко прокървят. Поне това бяха съветите, които аз получих, когато бях бременна с първото си дете преди 10 години. Тогава ги последвах. Слава Богу само веднъж, преди да попадна на коренно различно мнение, което в онези дни ми се стори много логично, а към днешна дата разполагам и с медицинската му обосновка и считам за напълно вярно.

А то е: зърната и ареолите на гърдите нямат нужда от предварителна подготовка.

Още от началото на бременността кожата в тези деликатни зони се подготвя сама, благодарение на едни малки пъпчици, които се наричат жлези на Монтгомъри. Тяхната функция е да секретират течност, която омазнява и хидратира ареолите и зърната и така ги подготвя за наближаващото кърмене. Освен всичко останало този телесен флуид има аромата на околоплодната течност и точно това, заедно с потъмнелия цвят на ареолата са основните ориентири, които привличат към гърдата току-що роденото човече.

ЕСТЕСТВЕНИ ПРОЦЕСИ

Тялото на всяка една от нас се подготвя за момента на бременността и кърменето още от зачеването ни като женски индивиди. Ето какво се случва с гърдите, още от най-ранните етапи на бременността:

  • Напрежение и болка – възможно е още преди да видиш положителния тест да започнеш да усещаш непривично напрежение в гърдите. Това се дължи на развиващите се млечни жлези. Това се случва и преди всеки цикъл, но при бременност е възможно болката да е по-силна с моменти на пробождане, усещане за опън по цялата кожа и сърбеж. За съжаление единственото, което можеш да направиш е да смениш бельото си с изцяло памучно такова и да не се фиксираш върху проблема. Факт е, че усещането може да намалее, но да не изчезне по време на 9-те месеца. Просто трябва да приемеш това;
  • Потъмняване и уголемяване на зърната и ареолите – напълно възможно е да се случи преди закъснението на цикъла ти. Имай предвид, че тези промени не са изцяло в полза на бебето. Да, то различава по-ясно тъмната ареола и инстинктите му го водят към източника на храна, но потъмняването има и защитна функция. Жените с посветли ареоли по-често се оплакват от рани и изпитват по-силна болка в началните моменти на кърменето;
  • Уголемяване на жлезите на Монтгомъри – може преди дори да не си ги забелязвала, но сега ареолите ти ще се покрият с малки пъпчици, без връх, които може да те сърбят. Бъди внимателна. Това са жлезите на Монтгомъри, за които стана дума по-горе. Появата и уголемяването им е нормална. Но ако все пак някоя се разрасне прекалено, кожата около нея се зачерви и мястото стане болезнено – консултирай се с акушер-гинеколога си. Да се възпалят е рядкост, но не е невъзможно;
  • Изтичане на коластра – това се случва обикновено след 24 седмица. Може да не видиш петънца, но по върха на зърната сутрин да има засъхнали белезникави корички. Не изпадай в паника, това е напълно естествено.

И ВСЕ ПАК... Всяко правило, както е известно, има изключения.

  • Ако гърдите ти са с леко вдлъбнати зърна, които все пак излизат навън при дразнене, можеш внимателно да започнеш да ги „оформяш“ след като мине 36-та седмица от бременността. Това е нежен процес, при който внимателно масажираш ареолата и изтегляш зърното напред, като предварително си омазнила повърхността с ланолин. Спираш, ако усетиш контракция.

ВАЖНО

Стимулацията на зърната – независимо дали издърпване или триене с груба кърпа, може да предизвика преждевременно раждане. Именно поради тази причина не се препоръчва те да бъдат дразнени преди 36-а седмица от бременността.