Раздвижването на всеки 20 минути по време на работа спомага за намаляване нивото на глюкоза и инсулин в организма след хранене, установява австралийско изследване.
След хранене нивата на глюкоза и инсулин в кръвта се покачват, което помага на клетките да използват кръвната захар за получаване или съхранението на енергия. Обикновено след това нивата им отново спадат. Смята се, че високите им стойности са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания и диабет.
При хората с диабет тип 2 този процес е прекъснат, тъй като организмът вече не отговаря адекватно на инсулин. След хранене кръвната захар и нивата на инсулин се повишават и остават такива.
При седнало положение мускулите ни са в състояние на бездействие, което намалява участието им в регулирането на метаболитните процеси в огранизма, обяснява проф. Дейвид Дънстан от Института Baker IDI Heart and Diabetes Institute в Мелбърн, Австралия.
В изследването участвали 19 възрастни с наднормено тегло, с ниски нива на физическа активност. Учените проследили ефектите от продължително заседяване в седнало положение за стойностите на кръвната захар и инсулина, като измервали нивата им на всеки час. След първите два часа участниците консумирали напитка с високо съдържание на захар, мазнини и калории, като след това продължавали да са обездвижени в продължение на пет часа.
В друг ден участниците са обездвижени в рамките на 7 часа, с кратка пауза за посещение на тоалетна. В трети експеримент доброволците правят по 2-минутни почивки за разходки на всеки 20 минути след консумацията на напитка. Четвърти вариант включва подобни паузи, но с по-енергична дейност.
Според резултатите в дните, когато хората са в седнало положение през цялото време, нивото на кръвна захар се покачва от 90 мг/дл на около 144 мг/дл в рамките на един час след консумация на напитката. В дните, когато участниците се движат на всеки 20 минути, кръвната захар се повишава от 90 мг/дл до само около 125 мг/дл.
Като цяло, движението и участието в лека активност намалява общото покачване на глюкозата със средно 24%, в сравнение с хората, които са обездвижени продължителен период от време. Тази разлика е почти 30% при умерено интензивна дейност. Резултатите са подобни при инсулина. Нивото му достига връх около два часа след консумацията на напитката, но се повишава още повече при хората, когато продължават да стоят седнали, в сравнение с тези, които се движат.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.