С тази диета стопявате от обиколката си от 2 до 4 сантиметра за месец. Може да ви се струва малко, но имайте предвид, че бавното отслабване е най-здравословно и трайно.
Отслабвате, но отпуснатото коремче остава
Винаги, когато искате да стопите излишните мазнини в коремната област, започвате някаква диета. Но въпреки усилията и лишенията, установявате, че отслабвате навсякъде, но не и на най-желаното място.
Какво НЕ правите както трябва?
Обикновено ограничаващият режим на хранене не включва мазни продукти, а това забавя метаболизма. За сметка на това се увеличава консумацията на много повече богати на фибри плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб, които са газообразуващи и дразнят стомашно чревния тракт. Затова избягвайте да консумирате храни, които дразнят стомашно-чревния тракт - това са:
- Сурови с твърди фибри - зелената салата, морковите, зелето, чушките, целината.
- Зеленчуци и плодове със семки: гроздето, доматите, малините, смокините.
- Зеленчуци, които съдържат сяра: репичките, зелето.
- Храни, с трудно смилаеми захари: лещата, лукът, артишокът.
- Бобови продукти и скорбяла: тестените ястия, оризът, хлябът.
- Богати на неразтворими фибри: пълнозърнест хляб, мюсли, бял ориз.
- Трудно смилаеми: гъбите, патладжаните, краставиците, орехите.
Суровите или силно подсладени храни, както и студените напитки по време на ядене пречат на доброто храносмилане. Резултат от това е подуването на корема.
Млечните продукти, алкохолът, пържените ястия и колбасите увеличават секрецията на стомашен сок. Грешка е също, ако се храните в различни часове, много късно вечер или пък ако пропускате закуската.
За да нямате подобни проблеми, трябва да спазвате някои основни правила:
- Пийте най-малко по 2 литра вода на ден - подобрява храносмилането.
- Яжте бавно, отделяйте поне по 25 минути на хранене. Дъвчете дълго и без да говорите.
- Ограничете консумацията на кафе, чай, силни подправки и горчица - предизвикват стомашни спазми.
- Не пийте газирани напитки.
- Опитайте се да ядете в един и същи час всеки ден.
Примерно меню за плосък корем
Примерно меню за плосък корем
Закуска за всеки ден:
- 1 чаена чаша вода или билков чай
- 40 г препечен хляб, намазан с 5 г масло или маргарин
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 200 г пресни плодове (ябълки, круши, праскови, кайсии)/ 1 киви/ 1/2 грейпфрут/ 150 мл сок от цитрусови плодове
Вместо следобедна закуска:
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 1 плод
- 1 парче сухар
Понеделник
Обяд
- 125 г печено бяло пуешко месо
- 2 нарязани и задушени на пара тиквички
- 30 г обезмаслено сирене
- 1 праскова
- 25 г ръжен хляб
Вечеря
- 200 г салата от задушени на пара картофи с 80 г риба тон и няколко листа маруля, подправени с 1с. л. зехтин
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 1 киви
Вторник
Обяд
- Салата от 3 домата и 30 г сирене „Моцарела“, подправени с щипка сушена мента и 1 с. л. зехтин
- 200 г бяло саламурено сирене
- 25 г ръжен хляб
Вечеря
- 150 г варена риба треска
- 200 г спанак задушен на пара с обезмаслена сметана
- 125 г сухар
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 1 круша
Сряда
Обяд
- 100 г печено телешко месо, подправено със стрък копър задушен с 1 с. л. зехтин
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 200 г пъпеш (варена тиква)
- 25 г ръжен хляб
Вечеря
- Зелена салата
- 2 твърдо сварени яйца
- 100 г бяло обезмаслено сирене
- 150 г манго
- 25 г ръжен хляб
Четвъртък
Обяд
- 1/2 грейпфрут пълнен с 80 г скариди, поръсени с 1с. л. зехтин
- 150 г задушени на пара картофи
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
Вечеря
- 150 г риба на пара
- 200 г пюре от целина
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 1 ябълка
Петък
Обяд
- 150 мл сок от грейпфрут
- 80 г печено бяло пилешко месо
- порция варен зелен боб и 1 червена чушка, подправена с 1 с. л. зехтин
- 30 г обезмаслено бяло сирене
- 25 г ръжен хляб
Вечеря
- Салата с домати, маруля и 100 г пуешко месо
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- плод
Събота
Обяд
- 125 г филе миньон от свинско месо
- 250 г моркови задушени на пара
- 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
- 1 киви
Вечеря
- 40 г ръжен хляб с 60 г печено свинско месо и 20 г сирене „Ементал“
- Салата от домати, подправена с 1 с. л. масло от орехи
Неделя
Обяд
- 150 мл доматен сок
- 125 г печена на скара сьомга
- 2 тиквички нарязани и задушени на пара
- 150 г плодова салата
Вечеря
- Салата от маруля, подправена с 1 с. л. масло от орехи
- 1 рохко сварено яйце
- 100 г обезмаслено бяло сирене
- 2 кайсии
- 25 г ръжен хляб
Какво още трябва да знаетеПреди консумация обелете доматите и плодовете и ги почистете от семките.
Не прекалявайте с фибрите. Най-много 400 г сготвени зеленчуци на ядене или 2 домата, 75 г цикория или средно голяма зелена салата.
Препичайте хляба преди ядене. Откажете се от белия.
Използвайте балсамов оцет, който има мек вкус и не дразни стомаха.
Използвайте в големи количества магданоз и босилек.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.