Пети месец

• от 8

Повече информация за физическото развитие на бебето през петия му месец, какво може да прави, как да се грижиш за зъбките му, как да подпомогнеш развитието на детето, как да го предпазиш от инциденти и още...

Какво може да прави твоето бебето?

На този етап от възрастта си координацията и опитите на бебето да общува се развиват изключително бързо.

То седи с помощ около 30 минути;обръща се от корем на гръб; може лесно да бъде изправено; може да противопоставя палеца на всеки отделен пръст; мести предметите от едната ръка в другата.

Започва да играе; зрително проследява изчезващ предмет; различава познати предмети; може да разпознае цял предмет само по неговите отделни части; има 3-часова зрителна памет; изследва предметите като ги лапа или пипа; помни твоите действия и ги имитира по-късно.

Малкото реагира различно на усмивки и сърдити физиономии; различава родителите и роднините си от останалите; имитира някои движения на другите; радва се, когато си играят с него.

Детето различава сърдит от приятелски глас; експериментира със звуковете; имитира някои звукове; реагира на името си; усмихва се и вокализира, когато се види в огледалото.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

    

Крака: Детето се задържа изправено дълго време, разбира се, с помощта на родител.
Ръце: Може да се повдига от легнало положение, така че гърдите и част от корема са отлепени от пода.
Уста: Използва различни звуци за изразяване на някои свои нужди.
Очи: Вече може да фокусира наблизо и надалеч. Наблюдава движението на устните ти, докато говориш и разпознава даден предмет, дори ако част от него е скрита.
Крака: Обича да сграбчва ходилцата си, докато лежи по гръб.
Корем: Обръща се от корем по гръб.
Ръце: Успешно се протяга и взима даден предмет, след което го прехвърля от едната ръка в другата. Използва ръцете си, за да избута настрани нещата, които не му харесват.
Уши: Обръща се към източника на шум и разпознава името си.
Глава: Държи я стабилно изправена.

 

Как да се погрижа за зъбите на малкото?

След появата на първото зъбче е време и за първата четка. С нея внимателно и нежно почиствай зъбките на бебето с чиста вода. Подходящи са и силиконовите напръстници, защото са меки и няма опасност да се наранят венците. На този етап няма нужда от паста за зъби.

Въвеждане на плодове и зеленчуци

В края на петия месец твоето бебе навярно е готово за разнообразяване на менюто. Сега е времето да въведеш плодовите и зеленчуковите пюрета. Подходящо е да започнеш с картофено пюре, а след това да продължиш с череши, сини сливи, бяло грозде, круши. Въвеждай новата храна постепенно за 7-10 дни. Така, ако твоето бебе има хранителна алергия, ще знаеш какво точно я е причинило.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

 • Столчето за хранене

Твоето бебе съвсем скоро ще започне да се храни в специално детско столче. Ето как да предотвратиш евентуални инциденти.

 • провери дали няма остри предмети в столчето;
 • задължително слагай предпазния колан, докато бебето е в столчето;
 • внимателно постави табличката;
 • внимавай да не прищипеш ръчичките на бебето, докато поставяш таблата;
 • не оставя столчето близо до масата, защото бебето може да се избута с крака и да се преобърне;
 • не оставяй детето без надзор в столчето.
 • Столчето за кола

Най-сигурният и безопасен начин да се вози твоето дете, е столчето за кола.  Така, при евентуален инцидент, то ще бъде най-защитено. В никакъв случай не поставяй столчето за кола на предната седалка. Провери дали правилно си сложила предпазния колан и дали той не е прекалено стигнат или отпуснат.

 • У дома

Опитай се да обезопасиш своя дом, за да предотвратиш евентуални инциденти. Започни от детското легълце. Ако то е е с решетки, сложи мек обиколник, за да не се удря детето в решетките. Избягвай да оставяш големи играчки в кошарата, защото има опасност да  затрупат малкото. Провери да не попадат остри предмети, които могат да наранят твоето дете. На тази възраст мъничето ти  все още не може да се пази само, затова следи то да няма достъп до потенциално опасни предмети.

  

Как да подпомогнеш развитието на детето?

Говори постоянно на своето бебе. Използвай кратки ясни изречения. Произнасяй „думички“, които то може да копира, като „ааа“, „ма-ма“, „ба-ба“. Така чрез играта и забавлението малкото ще се опознава света около себе си. Показвай му нови играчки, като му обясняваш какво е това, какви звуци издава, за какво се използва. Предпочитай нещата, които лесно се хващат с ръка и могат да се лапат.Остави някоя от любимите му играчки под възглавничката. Бебето ще приеме предизвикателството и ще започне да я търси. Така ще стимулираш любопитството му и ще помогнеш за усъвършенстването на движенията му.

Всяко бебе се развива различно.
На 5 месеца някои деца могат да започнат да сядат за кратко, но не се притеснявай, ако твоето бебе все още не се справя с тази нелека задача. След време и то ще се научи. Все пак отбележи какви са уменията на малкото на този етап.

 • дали може да вдига уверено глава и да я задържа за дълго време, когато е поставено по корем;
 • дали може да вдига ръцете си нависоко;
 • дали може да се претърколва от корем по гръб и обратно;
 • дали успява да достигне отдалечените играчки в кошарата си;
 • дали с интерес разглежда ръцете си и успява да ги скръсти на коремчето си;
 • дали издава звуци от радост и се опитва да произнася първите си „думи“;
 • дали са се появили първите зъбчета.

Ако твоето дете се справя с повечето от изброените дейности, можеш да си спокойна, че се развива здраво и щастливо.

calendar

Календар