Пчеличката Мая стана на 100 години

• от

Многоцветната страна на палавата пчеличка Мая и нейните приключения продължават да са живи в паметта на милиони хора по света сто години след появата им.

Многоцветната страна на палавата пчеличка Мая и нейните приключения продължават да са живи в паметта на милиони хора по света сто години след появата им.

Не са малко тези, които все още могат да изтананикат безпогрешно първите строфи на песента от известната анимация. "Това е истинско национално съкровище, което успя да стигне до сърцата на повече от три поколения", коментира чешкият композитор на песента Карел Гот. "Тези, които по онова време са били деца, сега са баби и дядовци", допълва той. Песента на Гот се превърна в истински хит в Германия.

Известната анимация, която събираше пред телевизионния екран милиони деца по света, се основава на детската книжка "Пчеличката Мая и нейните приключения" на германския писател Валдемар Бонзелс.

Писателят, който е от Хамбург, написал книгата за своите деца в Мюнхен и тя била публикувана през септември 1912 г. До края на Първата световна война от нея били продадени около 90 000 екземпляра.

Успехът дошъл по време на Втората световна война, когато книгата става известна сред германските войници на фронта и през 1954 г., две години след смъртта на автора, продажбите й достигат прага от 1 милион екземпляра.

 Пчеличката Мая стана на 100 години 

Сериалът е излъчен за първи път през 1976 г. и е копродукция между Япония, Германия и Австрия. Това обаче не е първият път, в който историята на пчеличката е пренесена на екрана. На 3 март 1926 г. режисьорът и биолог Волфрам Юнгханс записва няма версия за голям екран с истински насекоми, поради което снимките продължили цели две години.

С течение на времето Мая, чиято история е преведена на повече от 40 езика, се превръща в истинска международна звезда, която забавлява най-малките и предизвиква носталгия у големите. Сериалът се състоеше от два сезона с по 52 епизода и се излъчваше по германската държавна телевизия Це Де Еф между 1976 и 1980 г. По повод годишнината на пчеличката телевизията съобщи, че ще заснеме 78 нови епизода с нейните приключения в 3D формат, които ще бъдат готови през 2013 г.