Пародонтит – заболяване на венците

от

Пародонтит (грешно наричан пародонтоза) е заболяване на венците и е вторият най-разпространен дентален проблем след кариеса.

Пародонтит (грешно наричан пародонтоза) е заболяване на венците и е вторият най-разпространен дентален проблем след кариеса.

Характеризира се с възпаление на зъбното легло, което в крайната си фаза причинява отдръпване на венеца. И ако не бъде овладян навреме, пародонтитът води до преждевременна загуба на зъби.

Вижте какви са характерните особености на пародонтита и какви предпазни мерки трябва да вземете.

Пародонтит – заболяване на венците

Пародонтитът е хронично заболяване на тъканите, обграждащи зъба, които се състоят от костните легла около стените на зъба и са отговорни за укрепването му. Венецът и костта се отдръпват от зъба и се образуват големи джобове, където се натрупват налепи, развиват се бактерии и започва инфекция (което обяснява и появата на лош дъх).

И въпреки че имунната система на пациента атакува бактериите, които се разпространяват заедно с плаката под линията на венците, отделяните от същите тези бактерии токсини постепенно започват да се разграждат костите и съединителната тъкан, които държат зъба. Този процес обаче е продължителен, развива се много бавно, преминава през множество етапи и ако не бъде овладян навреме, завършва със загуба на зъбите.

Пародонтит – заболяване на венците В много случаи причината за поява на пародонтит е неспособността на имунната система да реагира на външни опасности като бактериите, съдържащи се в зъбната плака и химическите продукти, отлагащи се в устната кухина. В резултат на това възниква възпаление на венците, наречено гингивит, което по-късно прераства в пародонтит – заболяване не венците и разрушаване на тъканите и костта.

Други причини за развиването на пародонтит е лоша хигиена на устната кухина (което ускорява бактериалното развитие), натрупването на зъбен камък, недостиг на витамини, неправилен хранителен режим, пушене, хормонални промени, нездравословен начин на живот, не добре поставена пломба или протеза, генетична предразположеност.

Симптоми, лечение и превенция за пародонтит

Симптоми за пародонтит

По презумпция, на особен риск от пародонтит са изложени бременните, болните от диабет и хората с неправилна захапка. Все пак заболяването е възможно и за всички други пациенти над 30-годишна възраст, а последните проучвания показват нарастване на процента сред младите.

Ето и кои са характерните знаци и симптоми.

Пародонтит – заболяване на венците

  • Възпалени (подути) венци
  • Зачервяване (до мораво) или прекалена бледост
  • Болка при допир на венците
  • Между зъбите се появява разстояние, а между зъба и венеца се събира гной
  • Кървене на венците (особено при миене на зъбите)
  • Метален вкус в устата и лош дъх
  • Изкривяване на захапката
  • Загуба на зъби

Лечение и превенция на пародонтит

Лекуването на пародонтита в начален стадий е от изключително важно, тъй като в противен случай заболяването може да нанесе сериозни щети на цялостното здраве на човека – загуба на зъби, възпаление на лимфните възли, вътрешни възпаления свързани с основни медицински състояния (включително на кръвоносната, ендокринната и нервната системи), дори сърдечни проблеми. 

Пародонтит – заболяване на венците Основна цел на зъболекаря е да отстрани и изчисти щателно бактериите от устната кухина (натрупани в джобовете на зъбите) и да предотврати по-нататъшната деструкция на тъканите и костта. За целта трябва да бъде изчистена зъбната плака, за да се подобри здравете на тъканите. Паралелно с това пациентът трябва да подобри денталната хигиена като зачести миенето на зъбите, почиства междузъбното пространство и използва продукти за стягане на венците.

Трябва обаче да уточним, че лечението на пародонтита е строго индивидуално и комплексно. Освен необходимата дентална помощ, пациентът може да се нуждае от консултация с невролог, кардиолог, диетолог, хирург. Да му бъдат назначени здравословен хранителен режим (с увеличаване на храните, богати на ценни витамини и минерали), промяна в начина на живот, прием на витаминни добавки и медикаменти за укрепване на зъбите, тъканите и венците.

В зависимост от стадия на развитие на пaродонтита съответно ще бъдат предприети и специализирани мерки за лечение.

Ето защо, за да предотвратите развитието на състоянието и да започнете да прилагате нужната профилактика, редвоно посещавайте стоматолога си и му съобщавайте всички необичайни оплаквания.