Само 30 минути са необходими за едно обилно посолено блюдо да подейства убийствено върху организма, установиха австралийските учени. За толкова време солта достига артериите ни и затруднява пренасянето на кислорода от кръвните клетки, пише в-к "Труд". Пагубното действие на поетата в повече количество сол на едно ядене трае до 1 час след хранене.
Солта (натриев хлорид) е едно от най-разпространените химически съединения, позната още на древните хора. Тя е незаменимо вещество в телесните течности. Съдържанието на сол в организма обаче трябва да бъде достатъчно ниско, за да не се превърне от полезно във вредно - голямо количество натрий предизвиква задържане на вода в кръвта и води до артериална хипертония, увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове и други опасни сърдечни заболявания.
Екип от австралийски учени от Аделаида предложил на група от 16 доброволци ястие с добавени 4 г сол, а по-късно друго блюдо с едва 0,3 г сол. Първото количество натриев хлорид е равно на обичайната доза, поемана от средностатистически здрав човек всеки ден. Второто е препоръчителното количество на ден, достатъчно за нормалното функциониране на органите, без да увреди артериите.
Преди и след поемането на всяко от ястията лекарите измерили обема на кръвта, преминаваща по раменната артерия - основният кръвоносен съд в тялото, на който обикновено се измерва и кръвното налягане. Макар че тази артерия не е основният “път” на кръвта към сърцето, тя се използва като индикатор за сърдечното здраве. Резултатите показали, че обилно посоленото блюдо значително възпрепятства движението на кръвта по артериите и то за броени минути.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.