Пагубният ефект на солта действа след 30 минути

• от

Само 30 минути са необходими за едно обилно посолено блюдо да подейства убийствено върху организма...

Пагубният ефект на солта действа след 30 минутиСамо 30 минути са необходими за едно обилно посолено блюдо да подейства убийствено върху организма, установиха австралийските учени. За толкова време солта достига артериите ни и затруднява пренасянето на кислорода от кръвните клетки, пише в-к "Труд". Пагубното действие на поетата в повече количество сол на едно ядене трае до 1 час след хранене.

Солта (натриев хлорид) е едно от най-разпространените химически съединения, позната още на древните хора. Тя е незаменимо вещество в телесните течности. Съдържанието на сол в организма обаче трябва да бъде достатъчно ниско, за да не се превърне от полезно във вредно - голямо количество натрий предизвиква задържане на вода в кръвта и води до артериална хипертония, увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове и други опасни сърдечни заболявания.

Екип от австралийски учени от Аделаида предложил на група от 16 доброволци ястие с добавени 4 г сол, а по-късно друго блюдо с едва 0,3 г сол. Първото количество натриев хлорид е равно на обичайната доза, поемана от средностатистически здрав човек всеки ден. Второто е препоръчителното количество на ден, достатъчно за нормалното функциониране на органите, без да увреди артериите.

Преди и след поемането на всяко от ястията лекарите измерили обема на кръвта, преминаваща по раменната артерия - основният кръвоносен съд в тялото, на който обикновено се измерва и кръвното налягане. Макар че тази артерия не е основният “път” на кръвта към сърцето, тя се използва като индикатор за сърдечното здраве. Резултатите показали, че обилно посоленото блюдо значително възпрепятства движението на кръвта по артериите и то за броени минути.

 

Вижте още за: сърце сол кръв