Отново в играта - как да се завърнете със самочувствие на работа

от

Бебето в CV-то ти не означава, че трябва да започнеш всичко отначало. Ще се чувстваш много по-уверена, ако навреме се подготвиш за това, което те очаква. Ето няколко полезни съвета, с чиято помощ лесно ще се завърнеш в играта. Направи го спокойно и със самочувствие.

Отново в играта - как да се завърнеш  със самочувствие на работа

Отново в играта - как да се завърнеш със самочувствие на работа

© iStock.com
Бебето в CV-то ти не означава, че трябва да започнеш всичко отначало. Ще се чувстваш много по-уверена, ако навреме се подготвиш за това, което те очаква.

Няма какво да се лъжем... Малко са щастливките с бебе на ръце, които с един замах избутват в ъгъла тревогите си относно предстоящото връщане на работа. Повечето нови мами трудно се отърсват от притеснението как ще поделят времето си между мъничето и кариерата. И често тайничко се питат дали отново ще са на нивото на колегите. Не се измъчвай!

Ето няколко полезни съвета, с чиято помощ лесно ще се завърнеш в играта. Направи го спокойно и със самочувствие.

  • В крачка с новостите

В първите месеци след раждането едва ли ще имаш силите и дори интереса да следиш всяка новост в твоята професионална област. Затова направи така, че да не изпускаш основните неща. Можеш например да потърсиш в интернет страници, които съдържат теми, свързани с твоята работа. Добър вариант е и да се абонираш за специализирани професионални издания. Макар и да не работиш, ще си по-уверена, ако се чувстваш като част от случващото се в твоя бранш. Това чувство ще бъде още по-силно, ако постепенно отделяш определено време само на дейности, свързани с работата. Помоли някой близък да се грижи по час или два на ден за бебето. Използвай това време, за да наваксаш пропуснатото. Забрави за малко раздърпаните домашни дрехи и се издокарай „като за работа“. Можеш да посетиш някоя конференция, посветена на проблеми в професионалната ти област. Или да се срещнеш на кафе с колежка и да се осведомиш за новините от офиса. Така ще си в крак с новостите и едновременно с това лесно ще се върнеш към общуването с колегите.

  • Запиши се на курсове

Колкото повече се приближаваш към момента за връщане на работа, толкова повече ще се нуждаеш от увереност и добро самочувствие. Няма съмнение, че в сменянето на памперси и в приготвянето на кашички вече си виртуоз...Сигурно обаче ти се иска да си толкова добра и в офиса сред колегите. Не се тревожи! Това е напълно постижимо. Трябва само добре да прецениш кои са слабите ти места и да работиш върху тях. Имаш много възможности. Ако решиш, че си назад с техническите си умения, запиши се на компютърни курсове. „Нямам време с бебето на ръце“ не е достатъчно добро извинение. Запиши се на вечерни курсове и помоли мъжа ти да се грижи за бебето 2-3 вечери в седмицата. Може и да не ти се вярва, но уроците ще ти се сторят като забавление на фона на безкрайната смяна на памперси и приспиването на ревящото човече часове наред. Невероятно е колко нови неща можеш да откриеш, и как ще улесниш работата си с това. Уроците по чужди езици също не са за подценяване. Вече има и бизнескурсове с обучение по презентационни техники. Настина ще е полезно за теб и за самочувствието ти да свикнеш с говоренето пред много хора. Още по-добре, ако това подсили чара и убедителността ти.
Не забравяй словесните битки, които те чакат. Отсега помисли за добрите си идеи относно работата. Точните аргументи и подходящите думи ще ти помогнат за това, което си намислила. Едно е сигурно. Нищо няма да ти се опре, ако здравата се захванеш с него.

  • Мрежа от контакти

Щом искаш отново да бъдеш част от света на работещите, ключът са контактите ти с хората. Търси възможности да общуваш с професионалисти от твоята област. Не отхвърляй с лека ръка и работа на доброволни начала, стига да имаш възможности и желание да се захванеш с нея. Понякога тя може да бъде крачка към ново развитие на кариерата ти.
Помисли колко от твоите познати са намерили работа по обяви... Не са ли повече онези, които са поели по нов път благодарение на изградените вече контакти? Пред теб могат да се открият безброй възможности, ако хората от твоя бранш те видят “в акция”. Затова поинтересувай се от дейността на някоя от професионалните организации, която е близо до твоите интереси. Бъди готова да съдействаш. Никога не знаеш от кой храст ще изкочи заекът...

  • Напиши отново CV-то си

Бъди сигурна, че не си пропуснала нито един важен момент от професионалния си опит. Разбира се първо помисли какво впечатление искаш да предизвикаш у бъдещите работодатели. Ако си се заела да ръководиш финансите на родителското настоятелство на яслата, където водиш детето си, това със сигурност ще е в плюс. Стига да кандидатстващ за позицията на счетоводител например.
Ако все още мислиш, че в автобиографията ти има прекалено много бели полета, може би трябва да я реорганизираш. Направи я функционална вместо хронологична. Това означава освен дати да посочиш и твоите умения като ги разделиш по категории. Такива могат да бъдат воденето на преговори, решаването на проблеми, умения за работа в екип, търговски умения и т.н. Важното е реално да прецениш какво наистина ти се отдава и какво не.

  • Мисли реалистично за връщането си на работа

Ще се изненадаш, но много от нещата няма да са такива, каквито си ги оставила преди да излезеш по майчинство. Така че не се напрягай и не поставяй твърде високо летвата за себе си. Най-добре 2-3 седмици, преди да се върнеш, посети офиса и поговори с колегите. Това ще ти даде достатъчно време да преосмислиш промените и да се подготвиш за тях. Ще е добре, ако преди да се върнеш към натоварения работен ден, започнеш първоначално да ходиш само за по няколко часа. По този начин ще влезеш по-лесно в ритъм.
Когато се усетиш обезкуражена, помисли за красивите изпитания, през които си преминала, докато си била настрани от кариерата. Със сигурност те са те направили по-силна и по-смела. Бъди уверена, че си способна да справиш и с новите предизвикателства в работата си.

  • Помисли за онова, което наистина искаш

Може да решиш да се върнеш към предишната си работа на половин ден, но това не е задължително. Може и през времето далеч от натовареното работно ежедневие да си преценила, че искаш да се занимаваш с нещо ново. Ако е така - не се обезкуражавай.
Мислите за потенциалните работодатели, които не искат да те наемат, заради “опасността” да взимаш по-често болнични заради детето си, няма да ти помогнат. Ако виждаш, че ти е трудно, прецени как по-лесно ще се приближиш до целта. Преди да избереш кое е добре за теб, пробвай какво ти се отдава. Мечтаеш да продаваш къщи и апартаменти? Тогава прекарай няколко работни дни с познат, който се занимава с недвижими имоти. Помоли го да му помагаш. Прецени как се чувстваш. Така ще си “скочила”, преди да си казала “хоп”.

  • Прецени кои са твоите предимства

Не се подценявай и не забравяй с какви трудности си се преборила заради новите си отговорности на майка. Помисли колко нови умения притежаваш. Опитай се да прецениш как те могат да ти помогнат за предизвикателства в кариерата. Търсенето на работа е трудно за всеки. Въпреки това много нови мами отново стават работещи момичета. Майчинството със сигурност те е променило. Нещо повече – промените са изцяло в положителна посока! Сега си по-зряла, имаш много повече житейски опит и можеш с лекота да се справиш с по няколко задачи наведнъж.

А това означава само едно...че твоят бъдещ работодател ще е късметлия да те има в екипа си.