Откриха нова форма на прачовека

• от

Съвършено нова форма на прачовека откриха учените от института за еволюционна антропология...

Откриха нова форма на прачовекаСъвършено нова форма на прачовека откриха учените от института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг. Те сравнили наследствен материал от открита в Сибир пръстна кост с този на неандерталеца и на модерния човек. Находката говори за още една преселническа вълна от Африка, която се различава от преселенията на Хомо еректус, както и от предшествениците на неандерталеца и модерния човек.

Пръстната кост е открита през 2008 година в пещера в планината Алтай в Южен Сибир. Според Йоханес Краузе от Лайпцигския институт костта вероятно е от скелета на 7-годишно дете, но е трудно да се определи дали е дясната или от лявата му ръка. Със сигурност обаче можело да се каже, че пръстната кост принадлежи на представител на човешки вид, живял преди повече от 30 000 години в планината в Централна Азия.

Находката позволява да се заключи, че такъв човешки вид е съществувал успоредно с неандерталеца и модерния човек, т.е. това е съвършено нов, неизвестен досега човешки вид. "Да, това е може би уникален шанс в живота, ние имахме този шанс. Разбира се, че е вълнуващо откритие. Засега обаче предпочитаме да говорим не за нов човешки вид, а за нова форма на прачовека, защото до този момент сме анализирали само една малка част от наследствения материал", споделил Краузе.

Според анализите предшественикът на трите човешки вида е живял преди около един милион години. Смята се, че Хомо еректус е напуснал Африка преди близо два милиона години, преселението на предшествениците на неандерталеца започва преди 500 000 или 300 000 години, това на модерния човек - преди близо 50 000 години.

За съжаление, въз основа на анализите не може да се каже как е изглеждал новият вид човек, но става ясно, че той е живял в Сибир, в условията на ледниковия период. Възможно е да е бил ловец. Откритието на лайпцигските учени е свързано и с още нещо, което е съвсем ново: за пръв път нов човешки вид е открит въз основа на анализ на наследствения материал. / БГНЕС