От пелените – на гърнето!

от

Всяка мама започва в един момент да си задава въпроса: кога трябва да започна да уча детето на гърне? Какво ще ми подскаже, че детето е готово за тази стъпка? Тук ти предлагаме няколко съвета за успешен резултат.

От пелените – на гърнето!

От пелените – на гърнето!

Всяка мама започва в един момент да си задава въпроса: кога трябва да започна да уча детето на гърне?

Честно казано, в повечето случаи това не е лесна работа. Малцина са тези, които са успели за няколко дни да научат детето да сяда редовно и с желание на гърне. От наблюденията ми, а и от личния ми опит бих могла да кажа, че това е много индивидуално за всяко дете, случва се в по различно време и по различни начини.

Най-важното правило е детето да не бъде насилвано.

Когато дойде подходящият момент, ще го разбереш. Разбира се, това няма как да се случи без известна упоритост и постоянство от твоя страна.

Не може да се даде точна възраст, когато трябва да се започне с приучаването. Има някои признаци в поведението на детето, по които можеш да познаеш, че моментът на началото на тренировката и обучението е започнало.

Тук предлагаме няколко съвета за помощ в подобна ситуация.

Какво ще ми подскаже, че детето ми е готово на тази стъпка?

За да се постигне някакъв успех е необходимо първо да се развие връзката между мозъка от една страна и пикочния мехур и червата, от друга. Това означава, че едва тогава детето ще може да започне да осъзнава какво се случва с отделителната му система.

Според учените това става в периода от 18-тия месец до около 3 години. Едва тогава децата започват да усещат кога пикочният мехур е пълен и кога им се ходи по голяма нужда. И пак ще им е нужна още около година, докато се научат да съобщават за нуждите си.

Освен това детето трябва да може да назовава нуждите си – трябва да знае думичките „пиш“ и „ако“.

Разбира се, ходенето по голяма нужда по-лесно се контролира от малката и е само един, максимум 2 пъти дневно. Освен това по принцип се случва и по едно и също време на деня.

Детето усеща напрежение в коремчето малко преди това и прекъсва играта си. Сигурно си забелязала, че в такива моменти то се усамотява някъде (скрива се) и прави гримаси на напъване. Това е първият малък постигнат успех. Остави му малко време преди да започнеш да го слагаш на гърнето. То трябва добре да осмисли тази физиологична функция.

Във възрастта между 2 и 3 години децата пишкат средно около 10 пъти на ден. За разлика от голямата нужда, те усещат, че им се пишка едва тогава, когато вече не могат да задържат урината. Това са добри знаци за начало, но е необходимо още малко време. Тези сигнали лесно могат да се игнорират, ако детето се занимава с нещо по-интересно за момента.

Не насилвай детето си да сяда на гърнето.

Имай предвид, че до петата година все още се счита за нормално детето да не може съзнателно да контролира отделителната си система.

15 лесни стъпки за постигане на успех:

1 .Запознай детето с гърнето. То трябва да знае какво е това и за какво служи. Вероятно ще прояви интерес да те придружи някой ден в тоалетната. Това може да ти прозвучи странно, но е добър признак. Обясни му че както ти и тати ходите в тоалетната, така неговата тоалетна е всъщност гърнето.

2. Поощри го някой път да те придружи в тоалетната, постави го на гърне (нека да свикне да седи на него, макар и с дрехи в началото) и направи престоя му там забавен – вземете книжка например.

3 .Покажи му как се правят нещата – използвай метода на подражанието: на мен ми се пишка-отивам в тоалетната-свалям си панталоните-сядам на гърнето...

4. През деня детето изпада във фази на енергичност и във фази на умора. Използвай моментите, когато детето е готово за възприятие – именно в активната му част, за да може да осъзнае точно какво се случва.

5. Имай предвид, че на детето му е необходим режим, що се отнася до физиологичните процеси като сън, хранене и бодърстване. Това го кара да се чувства по-сигурно. Точното време за повторение на дребните ежедневни дейности действа много позитивно за редовното изхождане. Така и самата ти ще знаеш по кое време се налага да поставиш детето на гърне.

6. Понякога децата много се разстройват, когато виждат как акото им изчезва в тоалетната. Затова или му спестявай този момент, или му обясни, че мястото на акото е там (защото е пълно с микроби, които изхвърляме в канала...)

7. Не се притеснявай, ако детето ти поиска да си играе със съдържимото на гърнето. Просто децата са изключително любопитни в този период от живота си и искат да опитат всичко. Скоро това ще отмине. Обясни му спокойно, че с това не се играе.

8. Не притискай детето. Ако видиш, че за момента няма никакъв напредък с обучението и то не проявява никакъв интерес, изчакай няколко дни и започни отново. Хвали го дори само когато се склонило да седне с дрехи. Така лека полека ще свикне.

9. Гърнето трябва винаги да ти е под ръка, за да можеш да го използваш бързо при нужда.

10. Не му се сърди, не му викай и в никакъв случай не му се карай, когато свърши работата си в пелените (или в гащите), нека да мине малко време да посвикне. Има опасност да се травмира и това да окаже влияние в следващите години.

11. Свикни с мисълта, че не всеки път при поставяне на гърне, то ще е пълно.

12. Добър стимул да се отървеш от пелените могат да бъдат красиви, шарени или с картинка на любим герой гащички, които да се харесат на детето ти.

13. Създай му режим на слагане на гърне – след събуждане, преди и след ядене, преди заспиване.

14. Избери интересно за детето гърне – по магазините се продават такива в различни цветове, с различни любими животни, с дръжки....

15. Измисли система за награда – например за всяко пълно гърне – червена точка, пчеличка или звездичка. Когато се съберат определен брой (доколкото детето може да брои) следва специална награда.

Разбира се, за целия този процес трябва да се въоръжиш с огромно търпение и постоянство до постигането на успешен краен резултат, който се изразява в:

- детето само да определя кога му се ходи до тоалетна;
- само да се почиства и измива след това;
- да се облече само;
- да си измие ръцете със сапун.
Като всяко ново нещо и за това трябва малко време, но бъди сигурна в едно – заедно ще успеете.