От биберон към лъжичка в 8 лесни стъпки

от

От момента, в който бебето ти стане на 3 месеца, ще започнеш да чуваш от познати колко е хубаво да започнете с твърдите храни. Вижте нашите съвети как да преминете от биберона към лъжичката в 8 лесни стъпки.
От биберон към лъжичка - стъпка по стъпка

От биберон към лъжичка - стъпка по стъпка

От момента, в който бебето ти стане на 3 месеца, ще започнеш да чуваш от познати колко е хубаво да започнете с твърдите храни.

Ще те убеждават, че свикне ли бебето с тях, ще се укротява по-лесно, ще заспива по-бързо и вече няма да си заложница на кърменето или на шишето с адаптирано мляко.

Сигурно ще се наслушаш на великолепни истории за кърмачета, които са били отбити още на три месеца. И как това е довело до чудесни резултати що се отнася до поведението и растежа им. И несъмнено ще бъдеш изкушена...

Но има много добри причини да забавиш въвеждането на твърдите храни за още три месеца, особено ако все още кърмиш.

 

Стъпка 1
Прецени кога е правилното време

За повечето млади майки често това се превръща в „Големия въпрос“. До шестия месец обаче храносмилателната система на твоето мъниче не може да се справи с твърдите храни. След тази възраст тя се е развила напълно. Тогава нуждата на бебето от желязо и белтъчини се увеличава. Трябва да знаеш, че само кърменето или само адаптираното мляко не могат да му набавят необходимите количества от тeзи полезни вещества.
Много майки започват да дават малки количества твърда храна на децата си след 4-тия им месец, но това не е правилно. Дори за бебетата, които са хранени изцяло с адаптирано мляко, не се препоръчва даването на твърда храна преди шестия месец.

Стъпка 2
Помисли за предимствата от кърменето

Някои майки се притесняват, че след четвъртия месец кърменето не задоволява изцяло хранителните нуждите на децата им. Това не е вярно! С времето и с израстването на кърмачето съставът и количеството на майчиното мляко се променят. Така кърмата осигурява всичко необходимо през различните етапи от развитие на детето. Друга полза от 6-месечното кърмене за детенцето ти е намаляването на риска от чревни инфекции, респираторни заболявания като грип и настинки, ушни инфекции, диария, астма, алергии, затлъстяване, диабет. Преимуществата за теб също не са за подценяване. При майките, които кърмят за по-дълъг период, намалява риска от рак на гърдата или яйчниците и от остеопороза и се ускорява отслабването след раждането.
Дори след като въведеш твърдите храни в менюто на бебето, кърмата трябва да продължава да бъде основният му източник на енергия. Така че старай се детето ти да свиква с различни вкусове и да получава нови питателни храни, но едновременно с това настоявай да продължава да суче. Не забравяй, че майчиното мляко съдържа антитела, които му помагат да се справи с инфекциите в първите месеци от живота му, когото имунната система е още незряла.

Стъпка 3
Готови: старт!

Важно е да си изключително спокойна в периода на въвеждането на твърда храна. Ако бебето винаги свързва храненето с приятни изживявания, а не със стрес, ще имаш по-малко неприятности и откази на масата . Няма идеален начин да отбиеш бебчето си – всяка ситуация е различна. Колкото по- постепенно и внимателно го направиш, толкова по-добре. Нека те води най-вече неговото поведение. Ако е готово, детето само ще ти покаже.

Ето какви са знаците за това:

 • ако иска да се храни по-често;
 • ако вече е в състояние да контролира движенията на главата си и да седи, като се обляга;
 • ако спира да изважда езичето си извън устата, докато дъвче;
 • ако слага предмети в устата си с ръце.

Стъпка 4
Първи опити

Първите хапки на бебето ти са по-скоро опити то да привикне към новите вкусове и към консистенцията на храна, отколкото истинско заместване на кърменето.

 • Започни като му предлагаш твърда храна веднъж на ден, след кърмене - никога преди това. Приготвяй му по няколко лъжички храна и бъди в готовност да му я дадеш, като за целта използваш пластмасова лъжичка. Приборите на бебето са лични – поддържай висока хигиена.
 • Сложи бебчето да седне или в скута ти, или на високо детско столче. Трябва да имаш под ръка лигавниче и повече салфетки или кърпи за почистване. Добра идея е да сложиш на пода под вас и наоколо вестник или някакъв плат (още по-добре мушама). Това ще улесни почистването на бъркотията след ядене.
 •  Ако мъничето избутва пюрето с езичето си навън, виновник е естественият рефлекс, който му помага да суче. Това обаче ще попречи на лесното преглъщане на храната. В този случай не насилвай детето - то постепенно ще свикне.

Стъпка 5
Подходящите храни

Готовата оризова каша за бебета например е добро начало. Тя е мека, кремообразна и лека. Може да бъде смесена с кърма или с адаптирано мляко. Разбира се тя набавя и необходимото количество желязо. Някои педиатри обаче не я препоръчват, защото е висококалорична.
Можеш да започнеш и с готовите плодови каши или пък сама да направиш  картофено пюре – и в двата случая използвай адаптирано мляко. Чети внимателно етикетите на готовите каши и пюрета. Никога не започвай с храни, които съдържат глутен!
В началото разреждай кашата, така че да се получи по-течна консистенция. Предлагай на малкото по лъжичка на ден, докато свикне с вкуса й. Давай му я няколко седмици, като постепенно добавяш и нови вкусове и я правиш по- плътна. След две-три седмици му предложи пюре от зеленчуци.

Стъпка 6
Не смесвай храните

Предлагай на бебчето отделно новите видове храни - така ще разбереш дали има алергии към някоя от тях. Избягвай да ги смесваш. На детето му трябва време да свикне с всеки вкус.
След 6-месечната му възраст постепенно прави храната с по-плътна консистенция. На 8 месеца можеш да я правиш на мънички раздробени   парченца и кубчета. Това ще му помогне да започне да се учи да дъвче и ще развие лицевите и дъвкателните му мускули.

Опитай следното захранване:

 • на 6 месеца - оризова каша, смесена с кърма или адаптирано мляко
 • от 7-8 месеца - сварени и добре намачкани картофи, тиква, морков, грах, зелен боб. От плодовете: авокадо, банан, пъпеш, круша, ябълка
 • от 7-9 месеца - меко сирене, попара със сухар и сирене (ако няма някой в семейството с алергия към краве мляко), царевична каша , смесена с пшеница и овес, сварени макаронени изделия, ориз, леща, месо, риба, сварен жълтък на яйце
 • от 10-12 месеца - по-твърди сирена, цели, но леко намачкани и добре сварени зърна царевица, хляб и масло,
 • от 12 месеца - преходна храна. Приготвяй я същия ден. Подходящи са супа топчета, пилешка супа, кюфтета. Не използвай силни подправки. Сега бебчето ти може да яде ястия, подобни на тези, които хапвате в семейството и здравословни малки закуски между тях.

Стъпка 7
Храни, които да избягваш

 • Твърди храни, които могат да предизвикат задавяне - ядки, семена, хрупкави, сурови зеленчуци и плодове; обезмаслени продукти, сладки храни: шоколадови бисквити, кексове, захаросани десерти; солени храни: консервирани супи, чипс, обработено месо като наденици, бекон , салами.
 • Храни–алергени (особено ако има някой в семейството с алергии): ядки, белтъците на яйцата, краве мляко, цитрусови плодове, соя, риба и миди. Ако се притесняваш конкретно за някоя храна, попитай лекаря си.
 • Газирани напитки, чай, кафе.
  Не забравяй, че водата е най-добрият начин мъничето да утоли жаждата си. Натуралният сок е добър начин детето да си набави витамин С, но след това задължително трябва да му миеш зъбките. Потърси от детските сокчета без консерванти. Давай му най-много по веднъж на ден.

Стъпка 8
Готови храни

Те с подходящи за извънредни случаи. Например, когато пътуваш с бебчето, или когато си прекалено заета. Не им се доверявай на 100%. Избирай храните без сол и захар и винаги чети внимателно етикетите. Нека бебето ти свикне с домашното готвене. По-добрият вариант при липса на време е да приготвяш зеленчуково пюре и сварено стрито месо, които да замразяваш в подходящи съдове във фризера. Не забравяй да сложиш и етикет с датата на приготвяне.