От 15 септември ново хранене в детските градини

• от 2

От тази есен децата в детската градина ще приемат повече здравословна храна.

От 15 септември ново хранене в детските градиниОт тази есен децата в детската градина ще приемат повече здравословна храна. Проектът на Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 г. на здравното министерство предвижда повече плодове и зеленчуци вместо вредни продукти с висока концетрация на сол, захар и мазнини.

Изискванията се налагат за всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите, за да се намалят рисковите фактори за развитието на заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. 11,7% от българчетата на възраст от 3-6 г. са с наднормено тегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.

Хранителният режим се въвежда от 15 септември в детските заведения. Контролът за спазването му се поема от Регионалните здравни инспекции. В наредбата се предвижда пет пъти хранене на ден. В детските заведения в менюто на децата не се допуска да присъстват кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Забранява се за основни ястия да се включват колбаси. За сметка на това трябва да се консумира риба поне веднъж седмично. Пържените храни могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна.

В здравословното меню на децата трябва да има един зърнен продукт или картофи, зеленчуци, плодове, мляко или млечен продукт, месо - птици, риба и яйца. Малчуганите до 5-годишна възраст е добре да консумират поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350 грама. През зимата туршии могат да се включват веднъж седмично. Подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или във вид на плодова салата. Малчуганите се нуждаят и от 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене на ден. Поне четири пъти в седмицата е полезно децата да консумират пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

Във всички тестени и картофени изделия съдържанието на мазнини, сол и захар, трябва да е премерено. Месото, което се поднася на децата, трябва да е без видими тлъстини, т.е. те да са до 30%, без сухожилия и кости, а птичето да е без кожата. Годна е каймата с до 30% мазнини в сухото вещество. Подходящите конфитюри и мармалади за децата са с 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.

Напитките са важен елемент от храненето на децата. Превес следва да се дава на водата. За децата са подходящи бутилираните ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни. Соковете – само 100% натурални. Децата могат да консумират още млечни напитки, айрян, но без сол, чай и боза.