Осми месец

• от 9

Повече информация за физическото и емоционалното развитие на бебето през осмия му месец, какво може да прави на тази възраст, как комуникира с околните, как да подпомогнеш развитието на детето,...

Какво може да прави бебето на осем месеца?

Бебето само държи бутилката си; използва противопоставянето на палеца си на другите пръсти; манипулира с предметите, за да ги изследва; опитва се да стане, но все още му е необходима помощ; пълзи.

То може да сортира цветове и форми; разпознава размерите на предметите; изследва формата, тежестта, материята, функцията и свойствата на предметите.

Малкото се държи  добронамерено с връстниците си; силна е връзката с майка му; крещи, за да привлече вниманието й.

Избирателно слуша; разпознава някои думи; повтаря ударените срички; имитира жестовете и интонацията на възрастните.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Слух: Педиатърът създава шумове от всяка страна на главата на бебето, докато то е обърнато на другата. Ако се извърти към посоката на шума, значи го е чуло.
Ръст и тегло: Те се измерват и се вписват в медицинския картон на детето.
Полови органи: Тестисите на момченцата се преглеждат, за да се установи дали са се смъкнали правилно в скротума.
Зрение: То се тества, като се наблюдава дали детето проследява обекти, движещи се из стаята.
Бедра: Чрез въртеливо движение на крачетата може да се установят лускации.

Как комуникира моето бебе?

Твоето  бебче ще изпробва вербалните си възможности докато се подготвя за големия си дебют в говоренето. То ще издава все повече и все по-познати звуци, такива като „га”, „ба” и „да”. И така дори може да се справи и с цяла дума като „мама”. Със сигурност ще бъде радостно и развълнувано от реакция ти, когато го чуеш.

Малкото ти ще започне да изразява одобрението и неодобрението си чрез езика на тялото – ще кима с глава в знак на съгласие или ще прави гримаси и ще бръчка носле, като е недоволно.

Малчуганът ще започне да се опитва да ти каже какво иска чрез посочване, пълзене или други жестове. Ще научиш, че бебето ти разбира какво му казваш, когато попиташ: „Къде е тати?” и то се огледа. Или като кажеш: „Намери синята топка!” и то запълзи точно към нея.

Малкото човече би трябвало вече да реагира добре и на собственото си име и да те гледа въпросително или поне да спира за кратко, когато строго му кажеш „Не!”.

До края на първата си годинка, мъникът ще реагира на прости команди от типа на „Помахай за чао-чао!” и ще прави смели бърборещи опити да завърже истински разговор. Твоето бебе ще обръща все повече внимание на думите ти и тези на таткото, и ще се опитва да ги имитира, така че внимавайте какво казвате!

Как да подпомогнеш на развитието на детето?

Продължавай да говориш на бебето си, като използваш имена, а също и игри с повтарящи се думи. Питайте го: „Какво е това?” и изчакай преди да отговориш. Скоро то ще почне да те имитира и да сочи към нещо, издавайки някой звук с познатата интонация, все едно задава въпрос.
Като назоваваш заобикалящите го предмети, това затвърждава убеждението му, че всеки предмет си има име. От млекцето на бебето сутринта до плюшеното му мече вечерта, то научава как се казват познатите му обекти и складира тази информация в очакване на деня, в който само ще може да изговаря и използва всичките тези думи.
Направи така, че изучаването да се чувства и физически от детето ти. Докосвай палеца му и казвай: „Палец”. Посочи ухото си и кажи: „Ухото на мама (или на тати)”. Докосни и неговото и кажи: „Ухото на (името му)”. Гледай в лице бебето си докато му говориш, за да може то да вижда и изражението на лицето ти и движенията на устните.
Пей на малкото, за да насърчаваш изучаването на думите. Като слуша текста на песничките, детето се научава да разпознава думите и да ги повтаря.
Чети на бебето си от цветни книжки в голям формат и го окуражавай само да прелиства страниците. Дай му шанса да „чете” и време да „отговаря” на твоите въпроси, свързани с книжките.

Как мога да окуражавам детето си да се учи?

Способността на бебето ти да се придвижва наоколо и безкрайното му любопитство са основна движеща сила за обучението му през този период. Затова е важно да му създадеш възможности (и безопасни места) за изследване. Малкото  ще се радва да играе с празни кутии, кубчета, топчета, със най-различни играчки с подвижни части. Когато то е в банята, дай му гумени играчки или купички, с които да пръска във водата и наоколо.

Още:

Насърчавай пълзенето. Това е най-добрата гимнастика за детето. Помагай му да застане в удобна позиция на ръчички и колена.

Постави любимата му играчка малко по-далеч и го подкани да отиде до нея;
продължавайте да играете на игри като „ку-ку!”, но разнообразявай, като например скриеш лицето си с кърпа, така че детето ти да го дръпне, за да те види, или пък покажи на детето си как само да скрие лицето си с ръчичка.

Продължавай да играеш и на криеница пред детето, за да тестваш как то се ориентира в местоположенията на предметите. Остави го да гледа докато криеш играчка – първо частично, а след това напълно скрита – и го остави само да си я намери.

Трябва ли да се притесняваш?

Някои деца усвояват движенията по-рано и по-лесно от говоренето. По-активните малчугани може да решат да се концентрират над езика, едва след като са усвоили ходенето, или обратното. Двете дейности едва ли ще започнат да се случват едновременно. Ако детето изглежда ще проговори по-късно, това не бива да те притеснява, макар че е нормално да казва поне една дума до 12-ия или 15-ия месец. Бебето ти също така би трябвало да се научи да ползва жестове, като махане с ръка и посочване на предмети и картинки. От друга страна, ако то не дава видими признаци да разпознава звученето на името си или не се оглежда при силни звуци, непременно се консултирай с детския лекар.

Какво научава детето ми?

Детето ти ще е много заето с това да се научи как да се движи наоколо. Малките на този етап се научават да пълзят, макар някои да развиват и по новаторски методи за придвижване. Например да се влачат на коремчето си или да се търкалят до мястото, до което искат да стигнат. Как се придвижва няма толкова голямо значение, стига детето да може да движи ръцете и краката си еднакво и да може да координира и двете страни на тялото си.

С подобряването на координацията между очите и ръцете, бебето ти ще започне да изследва предметите с повече подробности. А също така ще научи и функциите им – четката или гребена за косата, телефона до ухото за говорене...

Притесненията от чужди хора и от разделяне с познатите са емоции, които са характерни през този период. Твоето дете може да се уплаши, когато непознат човек се доближи или когато ти се отдалечаваш от него – независимо дали отиваш просто в съседната стая за няколко секунди, или го оставяш с бавачка за цялата вечер.

Детето ти може да плаче, да се вкопчи в теб и да отхвърля вниманието, което му отделят другите. Това е нормална реакция и е напълно приемлива през този период на развитието. Тези емоции дори се усилват през следващите месеци, след това постепенно намаляват, докато бебчето усвоява езика и социалните контакти, за да се справя с подобни ситуации и да се чувства по-сигурно.

calendar

Календар