Опасности при бременност

от 1

Първият месец минава неусетно, а понякога дори и повече и изненадата от двете чертички е огромна. Веднага след радостта следва и тревога, дали в незнанието си не си допуснала грешка, която да увреди бебето?

Често се случва бъдещата мама да не осъзнае, че чака дете. Първият месец минава неусетно, а понякога дори и повече и изненадата от двете чертички е огромна. Веднага след радостта следва и тревога, дали в незнанието си не си допуснала грешка, която да увреди бебето?

Над 50% от родилките пропускат новината за зачеването и тънат в блажено неведение през първите седмици. Всички следват своя ежедневен ритъм, посещават заведения, пътуват, упражняват вредни навици и въпреки всичко раждат здрави бебета. Ето най-често срещаните опасности, които трябва да държиш под контрол ако планираш бебе.

Опасности при бременност

 

Алкохол

Двеста грама мартини, портокалов сок, приятно заведение, добра компания и питиетата вървят неусетно. На замъглена от алкохола глава се случват много приключения. Не случайно в английския съществува терминът уикенд бебе, който всъщност уточнява често срещаните случаи на бебета, заченати точно в полутрезво или направо в нетрезво състояние. Всъщност трябва да знаеш, че действително употребата на алкохол вреди, особено в първия и последния триместър, но първите няколко седмици от зачеването не са опасен период при употреба на спиртни напитки. Допустимите милилитри не са уточнени, а и всеки организъм усвоява по различен начин алкохола, зависи от килограмите, както и от здравословното му състояние. Като цяло леките дамски напитки, както и бирата не са опасни, важното е да внимаваш с твърдия алкохол. Не забравяй, че продължителният и редовен прием на твърд алкохол може да доведе до трайни увреждания върху репродуктивната система и върху плода.

Цигарите

Другият най-разпространен порок сред жените са цигарите. Пристрастяването към тях е лесно, а отказването се оказва много трудно. Ако си пушила, без да знаеш, че си бременна, не изпадай в паника. Едва ли никотинът ще доведе до фатални последици, но със сигурност щом вреди на твоето здраве, значи в много по-голяма степен вреди на бебето в теб. Започни плавно да ги отказваш и всяка седмица ги намалявай, докато не ги изключиш съвсем. Добре е към четвъртата или петата седмица да ги намалиш поне до възможния минимум, тъй като тогава започват да се оформят органите. В крайна сметка всички изследвания недвусмислено показват, че бебетата на майки пушачки се раждат много често с поднормено тегло, имат по-слаб имунитет, податливи са на вирусни заболявания и страдат по-често от астма и алергии. За да откажеш цигарите може да се възползваш от никотиновите лепенки, дъвки, от изкуствената цигара, от хомеопатични препарати или дори от консултации с психолог.

Лекарства

Тук въпросът е по-сложен. Има лекарства, които са безопасни, както и такива, които са много опасни. Ако приемът на медикаменти е бил в първите две седмици от зачатието, опасностите са минимални, но ако вземаш лекарства след това ще трябва да се консултираш с акушер гинеколог и да направиш пълен списък с поетите лекарства. Най-добре е да намериш от рано алтернативни начини на лечение, като например хомеопатията, билколечението и рецептите с плодове, зеленчуци и чайове. Имай предвид, че сред най-опасните лекарства при наличие на бременност се смятат оралните контрацептиви и антибиотиците.

Рентген

Случаите, които налагат рентген не са малко, а много често по болници и поликлиники забравят да сложат на пациентите си предпазната оловна жилетка. Някои от служителите все още спазват правилата и винаги питат пациентката дали е бременна и на кой ден е от овулацията. Ясно е, че всяко облъчване трябва да се избягва и не е никак безвредно. Но в крайна сметка се оказва, че ние ежедневно поемаме сериозно количество лъчение, особено тези които живеят в големи градове. Ако си правила рентгенова снимка, независимо на коя област от тялото – не изпадай в паника. До окончателното имплантиране на зародиша няма опасност от усложнения или мутации, а дори и след това. Освен това вече се използват апарати, които облъчват с много ниски дози, много под допустимите норми, за които се смята че могат да увредят по някакъв начин плода. Някои акушер гинеколози препоръчват аборт, но всъщност колегите им в западните страни са далеч по-внимателни в това отношение, дори когато облъчването е било на по-късен етап и в области, близки до утробата. Да не говорим, че преди в България да навлезе масово видеозонът, в много болници са правили рентгенови снимки към края или в средата на бременността, за да установят големината или броят на зародишите.

В черния списък влизат със сигурност:

Наркотици и всякакви психотропни вещества;

Орални контрацептиви, антибиотици, лекарства, в чиято листовка изрично е упоменато, че са забранени за бременни;

Болкоуспокояващи, упойки.