Спонтанен аборт - причини и как се проявява

от

Прекъсването на бременността до 22 г.с. се нарича спонтанен аборт. Плодът не е жизненоспособен. Ако загубата на бременността е след 22 г.с. и плодът тежи повече от 500 г, се говори за преждевременно раждане.
Спонтанен аборт - причини и как се проявява

Спонтанен аборт - причини и как се проявява

Прекъсването на бременността до 22 г.с. се нарича спонтанен аборт. Плодът не е жизненоспособен. Ако загубата на бременността е след 22 г.с. и плодът тежи повече от 500 г, се говори за преждевременно раждане.

Вероятността за оцеляване на бебето е значителна, но рискът от различни проблеми със здравето и развитието на новороденото е голям, тъй като това са найчесто недоносени или екстремно недоносени плодове (под 1000 грама). Да се установи настъпващият спонтанен аборт или преждевременното раждане е сложно, защото често се случва почти безсимптомно, затова е добре да се постараеш да разпознаваш алармиращите признаци и да не допускаш рискови събития. Важно е да се разбере, че при установяване на признаци за предстоящо прекъсване на бременността не е достатъчно просто да се избавиш от тях, а е необходимо да се установят причините за това и по възможност да се отстранят, което често налага хоспитализация (болничен престой).

Причини за прекъсване на бременността

Генетични нарушения

С риск да звучи кощунствено, в повечето случаи спонтанният аборт в ранните срокове на бременността биологически е целесъобразен, тъй като най-често причина са тежки генетични аномалии на ембриона.

Колкото по-малък е срокът на бременността, толкова по-голяма е вероятността да се случи именно поради тази причина прекъсването на бременността. Така всъщност организмът на жената се избавя от нежизненоспособния ембрион.

Генетичните причини, като правило са резултат на спонтанни и случайни мутации и не се повтарят. Понякога причината е незрялост на яйцеклетката, забавено оплождане късно след овулацията все случайни и изцяло поправими събития. Жени, които са загубили първата си бременност, имат всички основания да се надяват на благополучен изход при една следваща бременност.

Нарушения на хормоналния фон

Смущения в хормоналната система също може да бъдат причина за спонтанен аборт и преждевременно раждане. Например, това може да се случи при недостиг на прогестерон – хормонът на яйчниците, съхраняващ бременността. Като правило при това жените имат нарушения в менструалния цикъл (цикълът е или много кратък, или обратното дълъг). Образуването на прогестерон в яйчниците стимулира хормона ЧХГ. Ако рискът от недоизносване е висок, то лекарят от самото начало на бременността може да назначи един път в седмицата проследяване на ЧХГ. Снижаването на неговото количество или съхранението му на едно равнище свидетелства за неадекватно развитие на бременността и съответно за риск от прекъсването й. Показателите на ЧХГ в ранните срокове на бременността се удвояват на всеки 24 до 48 часа. Нивата на прогестерона не растат толкова бързо, но тяхното снижаване също може да бъде признак за предстоящо неблагополучие на бременността.

Инфекциозни заболявания

Цитомегаловирус, херпес, рубеола и много други заболявания могат да предизвикат спонтанен аборт, поради тежко засягане на развитието на ембриона или генетични животонесъвместими мутации. Само компетентно и навременно лечение може да предотврати нежеланите последствия. А понякога дори и при адекватно и навременно лечение се препоръчва аборт по медицински показания.

Хронични заболявания

Ако бъдещата мама страда от тежки хронични заболявания, заплашващи живота, то плацентата (органът, осигуряващ храненето и дишането на плода) не се формира пълноценно, а това може да е причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане. По този начин природата се опитва да съхрани живота и здравето на жената. Освен това, постоянният прием на някои лекарства също може да окаже негативно влияние на бременността. Безусловно, при такива обстоятелства е важно да се направи навременна консултация със специалист, който да прецени оптималното лечение още преди настъпването на бременността.

Проблеми с матката

Към тази група причини се отнасят аномалии в структурата на половите органи, наличието на доброкачествени тумори (миома на матката), прекарани аборти, което може да доведе до непълноценна работа на репродуктивната система. При подобни проблеми вероятността от загуба на бременността е най-голяма до 12 г.с.

Резус-конфликт

Жена с отрицателен резус-фактор, износваща дете с положителен резус-фактор, може да се сблъска с резус-конфликт: имунитетът на майката може да реагира спрямо плода, тъй като той се явява наполовина чужд за нея. Това се случва само при 30% от жените и обикновено при тези, за които това не е първа бременност.

Как се проявява опасността от прекъсване на бременността?

Опасността от загуба на бременността в първите седмици рядко може да се разбере. Ако има симптоми за подобно нещо, то те не се различават особено от обичайните неразположения на бременността.

Дискомфортът в долната част на корема е достатъчно разпространено явление през бременността, както и усещането за напрежение.

Все пак, най-характерните симптоми за заплашващ аборт са болки в долната част на корема и долната част на гърба, наподобяващи болките по време на менструация, но по-силни по интензитет. Тази болка не преминава без лекарства, не помага промяната на положението на тялото, а понякога започва и докато си в пълен покой. Често е съпроводена с отделяния от половите органи с цвят от светлокафяво до наситено червено активно кървене.

При подобни симптоми е нужна незабавна консултация с акушер-гинеколог.

По-малко опасна е болката в слабините и корема, която може да се появи между 10-та и 20-та седмица на бременността при физическо натоварване. Ако тази болка се появява при ходене или внезапна промяна в положението на тялото и бързо отшумява, когато си в покой, като правило се свързва с натоварването на ставните връзки в резултат на растящата матка или повишената й чувствителност на механични дразнения и не изисква специално лечение, а просто покой. Нужно е да се ограничи физическата активност до отшумяване на смиптомите.

След 20 седмица на бременността, болката долу в корема и кръста се проявява в резултат на повишения тонус на матката, който периодично се усеща като напрежение в корема. При допир на коремната стена се усеща втвърдяване като при силно стегнат мускул под изометрично съкращение. Ако тези усещания са слабо болезнени, случват се не повече от 4-5 пъти на ден и продължават 1-2 минути, най-вероятно става дума за т.нар. Бракстън Хикс контракции, които не застрашават развитието на бременността, а са една своеобразна подготовка за предстоящото раждане. Но ако болката при тези контракции е достатъчно силна и се повтаря често, не преминава след 1-2 минути, а също така се наблюдават и други неблагоприятни признаци (увеличение на количеството на влагалищните отделяния) – това може да бъде сигнал за опасност от прекъсване на бременността и се налага медицинска помощ.

Обърни се незабавно към специализирано АГ отделение със спешен приемен център и по възможност неонатологично отделение, ако се касае за бременност далеч преди термин.

Преждевременното отлепване на плацентата обикновено също е съпроводено с болка. В този случай, плацентата се отделя от матката преждевременно (при нормална бременност плацентата се отделя само след раждане). При това е налице постоянна болка, възможно е силно кръвотечение от половите органи, което заплашва живота на майката и плода.

Обикновено това може да се случи и на фона на други заболявания, характерни за бременността – например прееклампсия (високо кръвно налягане при бременност) или просто хипертония. Много рядко е следствие от падане или удар в корема Чрез специфичните описани клинични симптоми и с помощта на ултразвук се диагностицира отлепването на плацентата. И ако диагнозата се потвърди, се пристъпва към незабавно родоразрешение чрез цезарово сечение.

Незабавно на лекар

Всички симптоми, характерни за прекъсване на бременността, са повод незабавно да потърсиш лекар. Ако те безпокоят силните болки долу ниско в корема, кървене или кафеникави отделяния, непременно потърси бърза помощ. По-добре един излишен преглед, отколкото риск за загуба на бременността.

Не се паникьосвай.

Страхът засилва съкращенията на матката, увеличава риска от прекъсване на бременността. При болки в корема в никакъв случай не взимай по свое усмотрение обезболяващи средства. Ако е установена опасност от прекъсване на бременността, то в близките 2-3 седмици ще се наложи да бъдеш в покой. В повечето случаи правилният режим може да е обезпечен в болнични условия, в специализираните отделения за патологична бременност. Това не бива да те тревожи. Така ще се направи всичко необходимо за съхраняване на бременността и ще улесни лекарите за бързо предприемане на мерки при необходимост. След изписване от болницата обикновено се изисква още няколко седмици да ограничиш физическото и емоционално натоварване, а също така и да се въздържаш от сексуални контакти. Не се препоръчва и връщане на работа.

Консултант: д-р Красимира Чалова, акушер-гинеколог, Пловдив