Опасни храни при бременност

• от 2

Някои храни се оказват забранени за бременните. В тях се крият опасности, причиняващи здравословни проблеми на бъдещата майка и детето й.

Някои храни се оказват забранени за бременните. В тях се крият опасности, причиняващи здравословни проблеми на бъдещата майка и детето й.

Меки сирена

Да, те са много вкусни, но също така са любимо място за равитие на листерията. Това е бактерия, която причинява заболяването листериоза – инфекция, която може да нанесе непоправими вреди на бебешкия организъм. Синьо сирене, бри, фета, рокфор и другите подобни – всички са в списъка на забрнените. Хапвай си добре узряло българско сирене, ако не можеш без този млечен продукт. Важното е да си сигурна, че сиренето е истинско. Твърдите сирена, като чедар, гауда и пармезан са извън забранените.

Опасни храни при бременност

Риба

По принцип е полезна, стига да не е от развъдник, където е хранена и отглеждана по изкуствен начин и с опасни храни. Рибата и морските продукти съдържат хранителни вещества, като мастни киселини омега-3 и белтъчини. Важни са за здравето на сърцето и развитието на мозъка на бебето. Но в същото време, всички риби, особено големите хищни риби, съдържат тежки метали от замърсените води на световния океан. А високите концентрации от тях вредят на бебето.

Суши

Любима храна на много хора, но ако си бременна е по-добре да се въздържаш. Суровите морски дарове, които слагат в сушито, могат да са опасни за здравето ти. В тях е възможно да има паразити, които ако проникнат в организма на бременната, започват да се хранят с тези вещества, които са необходими за пълноценното развитие на бебето. Дори могат да предизвикат преждевременно раждане. Безопасен вариант е вегетарианското суши, което също не отстъпва по вкус и качества на стандартното.

Колбаси

Освен, че съдържат вредни мазнини, големи количества сол, оцветители, консерванти и овкусители, тези продукти могат да съдържат и споменатата по-горе листерия. Особено пушените и полусурови колбаси. Не яж меса алангле, бъди сигурна, че са обработени добре топлинно.

Сурови яйца

Яйцата трябва да бъдат твърдо сварени, за да си спестиш проблеми като салмонелата. Тя води до обезводняване, диария и повръщане. Проверявай добре съдържанието на ястията. Някои кремове съдържат сурови яйца, както и дресинги за салати.

Важно е да се храниш добре с истинска храна, а това изключва полуфабрикатите, пържените и мазни храни, продуктите, които са преминали през преработка от хранителната индустрия. Качествената храна е условие за здраво бебе и майка, а е доказано, че при нисък имунитет шансът да се заразиш от нещо опасно се повишава с двадесет пъти.

Що е то листерия

Рядко срещана, но опасна бактерия, която може да се съдържа в не добре свареното мляко, меките сирена, кренвиршите, пушените меса и тези, които не са добре опечени. Бактерията умира само при висока температура, докато в хладилника и дори във фризера оцелява перфектно. Заразяването се проявява като настинка или вирус – температура, болки в мускулите, гадене, отпадналост. В повечето пъти лечението включва антибиотици.