Околоплодните води

от

Околоплодните води са едно от първите неща, които лекарите гледат по време на рутинните прегледи през бременността. Но какво представляват и за какво служат околоплодните води?

Околоплодните води са едно от първите неща, които лекарите гледат по време на рутинните прегледи през бременността. Но какво представляват и за какво служат околоплодните води?

Чувала си, че по време на раждането бебето изпитва сериозен стрес. Действително то девет месеца живее в комфорта на майчината утроба, докато един ден се налага да преживее нови усещания, натиск, прилив на различни хормони и промени, които да го изведат на бял свят.

Въпросните девет месеца мъничето е прекарало в комфортната среда на амниотичната течност или казано по-просто – околоплодните води.

Околоплодните води са течността, която заобикаля почти от самото начало на бременността до края бебето. До десетата седмица обема на течността е около 30 милилитра, а към края на бременността, до 37-38-та седмица, количеството вече е нараснало на 1000-1500 мл. До края се увеличава още повече.

Съставът на водите не е еднакъв през цялата бременнст.

През ранните етапи на бременността може да са почти сходни със състава на кръвната плазма, докато по-късно може да се открият значителни количества урина от бебето. Околоплодните води се обновяват на всеки три часа, а в този процес участват както мама, така и бебето. Със сигурност една от основните препоръки точно във връзка с обновяването на състава им е пиенето на много вода, особено преди и по време на раждане.

Околоплодните води са изключително важни за здравето на бебето, по тази причина лекарите следят стриктно количеството им. Преди всичко гледат за обема, като основно се срещат два проблема – маловодие и многоводие. Но за щастие, това са редки случаи.

Маловодие се диагностицита при обем на водата под половин литър. Може да се среща при положение, че детето се развива с някакви увреждания, плацентарна недостатъчност или други здравословни проблеми. Размера на матката и плода не покриват нужните размери според съответната седмица.

При маловодие е възможно да има задържане в развитието на плода. За съжаление при точно констатирано маловодие може да се прибегне до цезарово сечение, тъй като плода може да страда от хипоксия.

Липсата на достатъчно количество околоплодни води се определя чрез ултразвуково изследване, но опитния лекар или акушерка могат да определят това и чрез опипване на корема и измерването му. И двата метода не могат да се смятат за абсолютно надеждни и точни, така че винаги търси второ мнение при съмнение за маловодие.

Многоводието пък се констатира при наличието на води над два литра в околоплодния мехур. Може да се срещне при многоплодна бременност, диабет, сърдечно съдови заболявания на бременната, но също и при наличието на инфекции. Разположението на дъното на матката и размера на корема при многоводие са над нормалните граници за съответния срок от бременността.

При наличието на повече вода в околоплодния мехур бебето се движи по-активно, плува и понякога това е предпоставка за увиване на пъпната връв около вратлето и телцето му.

Околоплодния мехур е разтегнат повеч от нормалното, което може да доведе до преждевременното му пукане и изтичане на водите. А това е сигнал за ранно раждане или отпелпване на плацентата.

Околоплодните води имат много важна роля през бременността.

undefinedОколоплодните води  се явяват като защита на бебето от възможни травми. Освен това амниотичнат атечност участва активно в обмена на вещества между майката и плода. В началото на раждането водите помагат на майката да се справи с разкритието на шийката на матката – околоплодния мехур и водата действат като хидравличен клин, който спомага за разкритието на шийката.

Амниотичната течност предпазва от заразяване с инфекции от влагалището, служи като бариера по пътя на инфекциите. Освен това съдържа имуноглобулин, важен за здравето и развитието на детето.

Бебето гълта част от водите и по този начин бъбреците започват да работят.

Освен това, от тези води се взема малко течност за изследване, което се нарича амниоцентеза. Изследването се прави при подозрение за хромона патология в плода, при резус фактор конфликт, при хипоксия на плода или други сериозни заболявания.

Изследването на течността се прави и за определянето с точност на пола на детето, установяване на наследствени заболявания, групата на кръвта и други.

Правенето на това изследване обаче крие сериозен риск от спонтанен аборт, така че си помисли сериозно дали наистина си заслужава да се подложиш на амниоцентеза.