Обърната матка - проблем ли е?

от

Най-общо казано, обърната матка е физиологична аномалия, която се наблюдава при голям процент от жените по света. Ето какво основно трябва да знаете за проблема „обърната матка”.

Най-общо казано, обърната матка е физиологична аномалия, която се наблюдава при голям процент от жените по света. За щастие, в повечето случаи тя не е пречка за забременяване, а по-скоро може да е източник на спорадично проявени болезнени симптоми или сигнал за други нередности в организма.

Ето какво основно трябва да знаете за проблема „обърната матка”.

При повечето жени матката е наклонена напред така, че да се намира над пикочния мехур, с тяло насочено към коремната стена. За разлика от нея, обърнатата матка е наклонена назад към таза, в посока правото черво. Така съответно се променя и ъгъла между шийката и тялото на матката. Или казано по-просто, обърната матка е матка, която просто не си е на мястото, изместена е назад или встрани.

Обикновено яйчниците и маточните тръби също са наклонени назад в синхрон с позицията на матката, което обяснява защо едно от оплакванията на жените с обърната матка е болка при секс – всички тези органи се притискат от върха на пениса, което понякога (особено при по-енергичен сексуален контакт) причинява нараняване или разкъсване на сухожилията, обграждащи матката.

Какви са причините за обърната матка?

Основната причина е генетична, т.е появява се с раждането. Обикновено жените разбират, че имат обърната матка при рутинен гинекологичен преглед или взимане на цитонамазка. При много от тях обаче, проблемът може да изчезне с времето - след като организмът достигне зрялост, матката застава в правилната си позиция.

Има други случаи, когато обърнатата матка може да се придобие – след хирургична намеса (която причинява срастване или удебеляване на тъканите), проблеми на репродуктивната система (като ендометриоза или възпаление на таза), наличие на миома (неканцерогенни бучки) и навлизане в менопаузата, когато нивата на хормона естроген рязко спадат (което причинява отслабване на маточните сухожилия).

Обърната матка може да се получи и след раждане. По време на бременността този орган се уголемява, за да побере развиващото се бебе, а сухожилията, които  държат матката на мястото й, отслабват. Така след раждане, тя остава в деформирана позиция.

Симптоми за обърната матка

Обърнатата матка няма видими външни проявления. Като основен показател за нея специалистите посочват болката по време на сексуален акт и болката по време на месечния цикъл. Този дискомфорт е резултат от натиска, който обърнатата матка оказва върху правото черво и върху сухожилията около опашната кост.

 Симптоми за обърната матка 

В по-редки случаи, признак за обърната матка са също и болката в долната част на корема или гърба, чести инфекции на пикочните пътища, болка при поставяне на тампон или трудности в опитите за зачеване. Понякога последното може да е предупредителен сигнал за друг, прикрит, репродуктивен проблем като възпаление на таза или ендометриоза. Ако се наблюдават нередовна менструация и овулация, също. Затова при някое от тези явления, консултацията с гинеколог е задължителна.

Обърната матка и бременност

Много жени с обърната матка смятат, че това ще им попречи да забременеят. Истината обаче е, че едното няма общо с другото. Защото след първия триместър, разширяващата се матка се повдига от таза и приема обичайната си форма през остатъка от бременността. Тя може да остане в тази позиция след раждането, но вероятността да се върне в изходна е голяма.

В много малък процент от случаите, нарастващата матка застава напряко на тазовата кост, в резултат на което жената изпитва болка и затруднено отделяне на урина. Тези симптоми се проявяват между 12-та и 14-та гестационни седмици, но пак не са опасни за бременността. В тези случаи бъдещата майка може да бъде хоспитализирана, където да й бъде поставен катетър за освобождаване на урината и да й бъдат показани определени упражнения, които да отделят матката от таза.

Има ли лечение за обърната матка?

И да, и не!

Обикновено специализирано лечение се назначава в случаите, когато обърнатата матка причинява нетърпим дискомфорт или ако тя е сигнал за друг репродуктивен проблем. При втория вариант може би ще бъде назначена хормонална терапия.

В останалите случаи лекарите препоръчват правенето на тазови упражнения (сгъване на колената пред гърдите), които биха спомогнали за извъртането на органа в нормална позиция. Ако движението на матката не е възпрепятствано от ендометриоза или миоми и ако лекарят може ръчно да промени позицията й по време на прегледа, упражненията могат да са окажат ефективен, но временен метод за отстраняване на проблема.

Друг вариант е на жената да бъде поставено малко силиконово или пластмасово устройство (песар), което временно или постоянно да оказва натиск върху матката, за да я върне в правилната й позиция. Но тъй като съществува висок риск от инфекции, възпаления и дискомфорт по време на секс, тези устройства не са сред препоръчителните методи за лечение.

Естествено, хирургическата намеса също не се отхвърля като опция при обърната матка. Чрез лапароскопия органът може да се позиционира над пикочния мехур като се намали дължината на сухожилията. Но ако положението е много сериозно, може да се наложи отстраняване.