Обостряния на хронични болести през бременността

от

Бременността е стрес и изпитание за организма, а при наличие на хронични болести вниманието трябва да е двойно. Когато очакваш дете, трябва внимателно да следиш за здравето си, особено ако имаш хронични проблеми.
Обостряния на хронични болести през бременността

Обостряния на хронични болести през бременността

Бременността е стрес и изпитание за организма, а при наличие на хронични болести вниманието трябва да е двойно.

Когато очакваш дете, трябва внимателно да следиш за здравето си, особено ако имаш хронични проблеми. Основното е редовно да посещаваш лекаря и ако е нужно, да вземаш назначените медикаменти. През бременността те се подбират така, че да не навредят нито на теб, нито на бебето.

Хипертония

Това е един от най-честите и неприятни проблеми при бременност, особено ако вземем под внимание, че хипертонията може да провокира захарен диабет, проблеми с бъбреците и други сериозни заболявания. Ако се наблюдава повишено кръвно налягане още преди бременността, важни са консултациите с терапевт. Ако оставиш състоянието на самотек, което в никакъв случай не бива да се случва, това влияе на формирането на плода. При хипертония притокът на кръв към плацентата намалява и мъничето може да изостане в своето развитие. Същата патология се отразява отрицателно на бъбреците, което от своя страна може да предизвика хипертонична криза при жените. Подобни кризи повишават вероятността от прееклампсия до 20%. Това е тежко, но за щастие обратимо състояние.

Не се разстройвай предварително - хипертонията е добре изучена и се поддава на лечение.

Важното е то бъде започнато навреме: лекарят в случай на нужда ще подбере нужните лекарства и ще ти даде съвети как да не допускаш покачване на кръвното налягане.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Запек, киселини, тежест, неприятни усещания в корема - пред един или друг проблем от страна храносмилателната система е изправена почти всяка бъдеща мама. При запек помага смляно ленено семе. Една супена лъжица смляно ленено семе се залива със 150-200 мл гореща вода, разбърква се, добавят се лъжичка мед и малко лимонов сок и се пие сутрин на гладно и вечер един час преди хранене.

През 9-те месеца може да се обостри и хроничният панкреатит, гастрит или язва. Това се случва, тъй като хормоналният баланс и обмяната на веществата, които се променят през бременността, влияят на работата на стомашно-чревния тракт. Освен това от „интересното положение“ се променя налягането в корема, червата се притискат от нарастващата матка, нарушава се подвижността на стомаха, червата и жлъчните пътища. Всички тези промени могат да доведат до диария или запек, до чувството за тежест, подуване, спазми в областта на корема.

Нито едно от тези състояния не бива да остава без внимание: например запекът може да доведе до хемороиди, диарията до дехидратация и т. н.

Проблемите с храносмилателната система не представляват сериозна заплаха за развитието на плода, но много хронични заболявания на стомашно-чревния тракт са съпроводени с малабсорбция (хранителните вещества не се абсорбират по време на храносмилателния процес, а това може да доведе до недостиг на витамини, протеини, минерали, въглехидрати и други хранителни вещества), което не е в полза на мъничето в теб. Показател за това може да бъде слабото наддаване на тегло, което лекарите могат лесно да коригират с необходимата терапия.

За да облекчиш състоянието си, е нужно да спазваш диета: например при обострен гастрит не бива да ядеш свежи плодове и зеленчуци (освен банани, круши, пъпеш). От основно значение е да не прибягваш до самолечение или прием на билкови смеси с неясен произход. Всеки хранителен режим и терапия трябва да бъдат назначени от съответния специалист.

Проблеми с щитовидната жлеза

Хипертиреоидизъм е състояние на повишена функция на щитовидната жлеза. Тази патология изисква постоянно наблюдение от ендокринолог, тъй като може да доведе до повишен риск от преждевремнно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. Противоположният проблем е известен като хипотиреоидизъм. В този случай щитовидната жлеза произвежда недостатъчно количество хормони. Това състояние заплашва със спонтанен аборт и също изисква постоянното наблюдение от ендокринолог. По време на бременността потребността от лекарства може да се променя, затова лекарите съветват на всеки три месеца да се проверяват нивата на хормоните. Ако проблемите със щитовидната жлеза се явят именно през бременността, лечението се провежда по специална схема.

Бронхиална астма

Това е сериозен проблем, тъй като по време на пристъп страда както майката, така и бебето в нея. И на него не му достига кислород (състоянието се нарича хипоксия), а това влияе негативно на целия организъм. Още повече, ако пристъпът се случи в началния етап от бременността, когато се формират всички важни органи, детето може да се роди с различни увреждания. Затова препоръките към бременните с бронхиална астма са не само да бъдат под постоянно наблюдение на специалист, но и да избягват контакта с алергени (като правило болните знаят точно какво предизвиква кризите им). Най-разпространеният алерген е домашният прах. За целта добре е у дома да няма тежки килими, меки играчки, добре е възглавниците и одеялата да бъдат синтетични.

Нужно е да знаеш...

От една страна, повечето хронични заболявания са напълно съвместими с бременността и не водят до сериозни трудности. От друга страна, всеки хроничен проблем, в по-малка или по-голяма степен, влияе на протичането на бременността, както и самата бременност също влияе на болестта. Тъй като натоварването на организма през 9-те месеца многократно се повишава, то напълно възможно е да се обострят стари забравени болести, както и да се появят нови. Но когато проблемите са под лекарски контрол, те се овладяват и няма излишни опасности и рискове.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София