Кога и как да спрем с нощното хранене на бебето?

от

В България все още битува мнението, че бебето трябва да престане да се храни през нощта, щом навърши един месец. На практика обаче много майки установяват, че това е невъзможно. За съжаление получават този урок по трудния начин – с безсънни нощи, прекарани в опити да успокоят непрестанно плачещото си бебе, давайки му вода. В крайна сметка на сутринта самите те са изнервени, а бебетата спят изтощени от плача и най-накрая нахранени. Разберете кога и как да спрете с нощното хранене на бебето!

Нощното хранене на бебето

Нощното хранене на бебето

РИТЪМ – ТОВА Е КЛЮЧОВАТА ДУМА

Всяко бебе има свой собствен ритъм. Не можете да очаквате едномесечно бебе да спи по 6 и повече часа, ако е изключително кърмено. Кърмата като физиологична течност се усвоява оптимално за около 2 часа, считано от началото на храненето. И е съвсем естествено мъниците да се будят толкова често, като най-големите им паузи да са не повече от 4 часа. Стомахчетата им с размер на голяма кайсия не могат да се препълнят толкова, че да държат ситост цяла нощ. А и не бива. На често по малко е много по-добрият начин на хранене. Бебето не се претоварва и не повръща (или поне го прави по-рядко).

КОГА ДА СПРЕТЕ НОЩНОТО ХРАНЕНЕ

Искреният отговор на този въпрос е – когато бебето е готово. С две думи – колкото бебета, толкова и „правилни” решения. Обикновено между 4-тия и 6-ия месец, мъниците са склонни да прекарват по-дълго време в сън. Но това може да е следобедният, а не вечерният такъв. Като цяло всичко зависи от вашата нагласа. Ако сте привикнала да кърмите легнала и спите с бебето, надали е от толкова съществено значение, че малкото суче през нощта. За неготово здраве това определено не е проблем. Ако обаче вече 5 месеца се будите с желание да не станете от леглото и се чувствате изтощена, то може би е време да опитате да намалите нощните хранения.

КАКВО КАЗВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Както по всяка друга тема, така и относно нощното кърмене педиатричните школи се разделят на две крайни мнения. Ние ви препоръчваме да се придържате към златната среда. Затова, че мненията са диаметрални – започнете да разчитате на инстинкта си, като оставите бебето да ви води.

Важно!
Ако бебето плаче неутешимо, когато се събужда, и това продължава повече от три нощи, то остави опитите за спиране на храненето за след две-три седмици.


КАК ДА СПРЕТЕ С НОЩНОТО ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО?

КАК ДА ДЕЙСТВАТЕ ако сте решили да спрете (или поне ограничите) нощните хранения. Първо и основно – не рискувайте да правиш това за една нощ. Както с всяко друго нещо, свързано с бебето, тук също е нужно търпение.

Не започвайте, преди бебето да е навършило поне 4 месеца, и си направете плавен план за действие:

  • Не хранете бебето и от двете гърди по време на нощните кърмения. Предлагайте само едната, като оставите другата за следващото събуждане.
  • Постепенно намалявайте времето за кърмене през нощта. Отдръпвайте се още щом усетите, че бебето е спряло да суче.
  • Предлагайте на бебето да се храни по-често през деня и особено в часовете преди сън.
  • Намалявайте броя на храненията постепенно. Едно по едно.
  • Успокоявайте нежно бебето в моментите, в които се събуди, и изчаквайте, преди да му предложите да суче. Може би то просто има нужда да ви усети, а не толкова да се нахрани. Каквото и решение да вземете относно нощното хранене, е добре да не забравяте, че бебето ви е толкова малко само сега. И само сега има точно такава нужда от вас.
Нужно е да знаете
Не започвайте опити за намаляване или спиране на нощните хранения, когато детето е болно, никнат му зъби или има нещо друго, което да го притеснява. Ако сте започнали работа току-що, това също не е подходящо време. Имай предвид, че кърменето не е само хранене, а и незаменима физическа и емоционална връзка с мама. Затова не се опитвайте да го заместите, предлагайки вода.