Невероятните постижения на първата година

от

Първата година от живота на детето ти е изпълнена с моменти, които ти се иска да запомниш завинаги! Ето 10 от най-важните постижения, с които бебето ти ще те накара да ахнеш през първата година :).
Невероятните постижения на първата година

Невероятните постижения на първата година

Първата година от живота на детето ти е изпълнен с моменти, всеки един от които ти се иска да запомниш завинаги.

От първата усмивка до прохождането, от гукането до първата дума са случките, които с умиление разказваш по сто пъти на роднини и приятели и никога не ти омръзват. За да са сигурни, че няма да забравят детайлите, много майки педантично записват в дневници всяко постижение, фотографират безброй пъти едва пробили зъбчета и филмират първите стъпки. Тези моменти не са само вълнуващи и забавни, те са и маркери, които ти подсказват дали детето ти се развива правилно. Повечето майки са наясно, кога да очакват вълнуващите събития като претъркулването от гръб на корем или прохождането, но има още някои също толкова важни неща, които педиатрите следят, за да са сигурни, че детето се развива подобаващо.

Ето 10 от най-важните постижения на детето ти през първата година:

1. Търси контакт с очи и проследява движещи се предмети

Това е едно от първите постижения, които ще забележиш при твоето бебе. Това е знаменателно събитие, защото откриваш, че детето ти вече те забелязва и търси с очи. Това е сигнал за правилното му неврологично развитие и индикатор, че способностите му за комуникация се развиват правилно. Това обикновено се случва между 6 и 8 седмица.

2. Усмихва се съзнателно

Усмивката, която е в отговор на друга усмивка или разпознаване на познато и любимо лице е нещо съвсем различно от спонтанните и неосъзнати усмивки, които прави в първия месец бебето след хранене или като напълни памперса. Социалната усмивка на твоето мъниче е важен знак за развитието му – тя показва, че няколкоразлични части на мозъка вече са съзрели и то може да вижда на близко разстояние, да различава обекта (в случая познато усмихнато лице) и дава адекватен социален отговор като на свой ред се усмихва. Това радостно за всички родители събитие се случва до 3-я месец. Ако не получаваш усмивки в отговор на твоите закачки към мъника до 3-я месец , обсъди това с педиатъра. Много рядко това може да е сигнал за проблеми с очите или разтройство с привързването.

3. Гука

Към 8-та седмица или в края на втория месец твоето бебе ще включи в общуването си нови вокални изяви освен плача, който единствено е използвало досега. В този период мозъчният център, който отговаря за речта, трябва да е достатъчно развит и детето започва да гука. До 4-я си месец бебето ти вече не само трябва да е започнало да издава звуци, но и да имитира такива, когато го провокираш. Ако това не се случва, консултирайте се с доктор за евентуални проблеми със слуха на малкото.

4. Посяга и хваща предмети

Посягането към предмети и хващането им показва желание, интерес и любопитство, които са в основата на познанието и е индикатор за правилното развитие на малкото. Тези умения се появяват в четвъртия и се доразвиват в петия месец. За да окуражите детето в опознаването на света е хубаво да го стимулирате, като в този етап го заобиколите с интересни играчки в обозримо разстояние, които да провокират интереса му. Напълно нормално е всички предмети да се насочват към устата, която е най-чувствителният орган в този период. Ако липсва този момент, се смята, че бебето няма когнитивен и познавателен интерес.

5. Опитва се да се изправи

Първият знак, че детето ти се готви да проходи е опитът му да се изправи. Това е едно от най-важните постижения на общите му двигателни умения в първата година, които показват, че крачетата и гръбчето му са укрепнали достатъчно, а това е изключително важно за прохождането. Желанието на малкото да се изправи се появява в 9-10 месец. За да помогнеш на детето в желанието му да се изправи, по-често го оставяй извън ограничаващите движението му столчета, проходилки, колички и др. и не го носи непрекъснато на ръце. Преди да се изправи то ще започне да те следва пълзейки в 9-я месец. Бебетата, които често са в ограничено поле за придвижване по-бавно развиват тези двигателни умения, а това води към по-късно прохождане.

6. Прецизно хваща дори малки предмети с пръсти

Опитите му да хваща с палец и показалец започват още в 7-8 месец. Умението бързо се усъвършенства и месец по-късно мъникът вече успява да хваща лъжичката си сам и дори да посяга успешно към солети и други дребни лакомства., което му открива път към самостоятелното хранене. Ако детето не се справя с хващането на малки предмети до 12-я си месец, това говори за забавяне във фината моторика.

7. Жестикулира

Жестовете са форма на невербална комуникация, които детето започва да използва малко преди да проговори. В десетия си месец малкото може да вдига ръце, за да информира, че купичката му е празна или да посочи желания предмет на лавицата. Жестикулирането е ясен знак, че то търси комуникация с останалия свят и е важно апелите му да не останат незабелязани. Ако ти често използваш жестове в общуването с детето си и то ще ти отговаря с адекватна реакция на ръцете, лицето или тялото си в определена ситуация.

8. Първата дума

Гукането, бръщолевенето и жестикулирането са основата, върху която започва да се формира речта на детето. Около 12-я месец малките все по-често ще използват в общуването си звуци, които трудно ще свързваш с определена дума, но постепенно ще откриеш, че то ги асоциира с даден предмет. Между 15-я и 18-я си месец някои деца използват от 20 до 50 думи, докато други могат да казват не повече от 5 до 10. Независимо дали говори, детето след 12-я си месец разбира значението на много думи и може да демонстрира познанията си като ти донесе назованата вещ или да покаже част от тялото си, за която го питаш. Развитието на речта в голяма степен зависи и от твоето желание за разговор с малкото. Родителите, които повече контактуват с мъниците и им четат книжки, значително подпомагат проговарянето на рожбите си. Ако детето не се опитва да произнесе поне няколко думи до 18-я си месец, непременно сподели този факт с педиатъра си.

9. Започва да имитира и подражава

Първият път, когато видиш мъникът да държи телефона и да имитира твоите жестове по време на разговор, докато ломоти нещо неразбираемо, оставаш с отворена уста или изпадаш в неудържим смях. Истината е, че желанието на малкото да прилича на мама и татко, се проявява все по-често след годинка и това е част от социалната му адаптация.

10. Прохожда

При повечето деца прохождането се случва месец преди или след годинка. Обикновено в този период малкото е достатъчно укрепнало и може да се справи с това предизвикателство. Има по- нерешителни деца, които чисто психологически им трябва време, за да сесправят със самостоятелното ходене. Ако обаче детето не направи първите си крачки до 18 месеца, задължително се консултирай със специалист.