Какво се случва с тялото непосредствено след раждане?

от

Непосредствено след раждане ти предстоят няколко чисто физически усещания, промени, през които тялото ти ще премине.

Първите минути след раждане са уникални, в главата ти бушуват хиляди мисли, изпълваш се с неописуемо щастие и умора.

Всичко вече е зад гърба ти, предстои възстановяване и живот с най-сладкото същество на света – твоето бебе. Сега, преди всичко, непосредствено след раждане ти предстоят няколко чисто физически усещания, промени, през които тялото ти ще премине.

Контракции

Започват веднага след раждане. Това е напълно естествен процес и благодарение на него постепенно коремът се прибира. Кърменето спомага значително за ускоряване на процеса, защото когато сложиш бебето да суче, това автоматично предизвиква слаби контракции, с които матката се прибира. Тогава се отделя окситоцин, който предизвиква съкращението на мускулите на матката. Според много майки, след второ раждане следродовите контракции са по-болезнени, отколкото при появата на първото дете.

Болки

Дори и да нямаш епизиотомия, може да се появят болки долу. Това е следствие на силното разтягане на тъканите при родовия процес. Нужни са около 2-3 дена, за да си дойде всичко на мястото и да забравиш за дискомфорта. Ако имаш шевове периодът на възстановяване е по-дълъг, налага се и да спазваш перфектна хигиена и да използваш антисептични препарати и промивки със смрадлика.

Констипация

Често след раждане в следствие на хормоналните промени се получава запек, а от напъването за съжаление може да се появят и хемороиди. Отново задължително трябва да спазваш строга хигиена. За по-сигурно веднага след раждане може да вземеш билков или хомеопатичен препарат, който да предотврати запека и изобщо да улесни отделянето. За да се спасиш от болки и усложнения, използвай билкови препарати, яж много плодове на гладно и течни храни. Избягвай сухарите, пърженото и лютото.

Лохии

След раждане от теб ще изтича определено количество кръв. Тя няма да е с познатия наситено червен цвят, а по-скоро ще е белезникава. По този начин матката се изчиства от  всички течности и кръв след раждането. Отнема различно време и не бива да се плашиш ако продължава по-дълго. Обикновено до 6-7 седмици всичко приключва.

Млечните жлези

Разбира се, промяна настъпва и по отношение на гърдите ти. Те стават по-чувствителни, уголемяват се и в първите дни след раждане започват да произвеждат коластра, нещо изключително полезно и важно за бебето. Постепенно лактацията се увеличава, а за регулирането й не е нужно почти нищ друго освен да кърмиш детето си когато заплаче. Ако кърмата не потича, може да стимулираш с често слагане бебето на гърда, а също и с помпа. Не прекалявай с пиенето на вода и други течности. Пий колкото ти се иска, а не по 2-3 литра, както съветват някои баби, за да не се получат бучици и застой на кърмата. Остави тялото ти да се нагоди към нуждите на детето.

Килограми

Добрата новина е, че буквално олекваш след раждането. Освен бебето, от теб е излязла плацентата, както и доста количество околоплодни води и други течности. Тялото постепенно се освобождава от натрупаната вода, ще забележиш че краката ти вече не се подуват, както преди раждането. Така ще си тръгнеш от родилния дом с най-малко 5 килограма по-лека.