Необичайни изпражнения - има ли причина да се притеснявам?

• от

Здравейте, дъщеря ми е на 10 месеца и последния път, като й сменях пелената, забелязах, че изпражненията й са оранжеви. Защо се получава така и има ли причина да се притеснявам?

Здравейте, дъщеря ми е на 10 месеца и последния път, като й сменях пелената, забелязах, че изпражненията й са оранжеви. Защо се получава така и има ли причина да се притеснявам?

Типичният цвят на изпражненията на изцяло кърмени бебета е подобен на този на горчицата. Но след като в режима са влезли и други храни, нормално е те да се променят по цвят, консистенция и мирис – зелени, оранжеви, жълти, в зависимост от това, какво е яло детето.

ВИЖТЕ СЪЩО: Запек и проблемно изхождане - как да помогнете на детето?

Обаче ако цветът е бял, черен или червен – трябва да обърнеш внимание. Това може да е сигнал за проблеми със стомашночревния тракт, черния дроб, или пък бебето има кръв в изпражненията.

В този случай е добре да се консултираш с педиатър, както и ако има големи отклонения в консистенцията – детето е с диария или прекалено дълго (повече от 7 дни) не се е изхождало.

Необичайни изпражнения

Честотата на изхожданията при всяко бебе е различна.

Някои пълнят пелените след всяко хранене, а други само веднъж или два пъти седмично.

  • Ако бебето е само на кърма, цветът на „златото“ може да бъде от горчичено жълтеникав до бледозелен, като задължително ще има и малки белезникави парченца. Консистенцията варира от кремообразна до подобна на бъркани яйца.
  • Ако миризмата остава непроменена и бебето е спокойно, дори и изпражненията да попиват в пелената, надали се касае за диарично състояние.
  • Задължително се консултирай с педиатъра, ако детето не се е изхождало повече от 7 дни, изглежда неспокойно и коремчето му е подуто.
  • Ако откриеш кафеникаво-кървенисти жилки в изпражненията или те са пенести, блатисто зелени и с белезникави или зеленикави топчета слуз в тях.
  • Последните две могат да бъдат индикация за алергична реакция от страна на малкото.