Ненужните бебешки покупки

• от 19

XXI век предлага много удобства на майките и бременните и за щастие повечето са на достъпни цени.

XXI век предлага много удобства на майките и бременните и за щастие повечето са на достъпни цени. Покрай тях обаче се нареждат и много излишни предмети, с които родителите се запасяват за всеки случай, само и само да спазят общия тон, да бъдат модерни или да се презастраховат ако случайно се наложи. Повечето детски магазини пък са препълнени с шарена пластмаса, която се среща под най-различни форми и цветове. Лошата новина е, че този материал не е никак полезен за здравето ни е един от факторите, които предизвикват алергични реакции у възрастни и деца.

Балдахин
Безсмислен разкош, който просто отделя бебето от останалия свят и не му позволява да разглежда наоколо или да види родителите си.

Люлка, кошара или легло
В много магазини се продават красиви малки легълца-люлки за новородени и съвсем малки бебета. Само че те стават бързо излишни с порастването на детето, само след няколко месеца то няма да може да се побира в красивата вещ и освен всичко ще е свикнал с люшкането, което си е направо автогол за майката. Можеш със или без кошара, ако искаш да оставиш детето да играе само, просто опъни чист чаршаф на земята и пръсни на него играчките му, така няма да се притесняваш че може да падне от високо. Най-практичният вариант за сън са леглата с решетки, които след това се махат, а шкафчето до него за преповиване се преоформя като продължение на леглото. Така детето ще може да го използва дълги години. Такива спални комплекти имат най-често и две чекмеджета отдолу, което е практично. Освен това повечето са направени от дърво.

Комплект за изписване
Много разпространена класика по нашите родилни домове. Носиш комплекта, а акушерките ти обличат бебето, сякаш ти си неспособна да го направиш. Най-често въпросните комплекти са в някакви убити тонове синьо и розово с малки отклонения ако има и зелено, с една дума пълна скука. Не е нужно да вадиш бебето си от родилния дом облечено по калъп. Съвсем спокойно можеш да му сложиш едни памучни ританки и потниче и отгоре шарени дрешки според сезона. Хубави панталонки с елек или защо не рокля на цветенца и шарена шапка? Пелената за увиване също не е задължително да я има, ако детето е добре облечено. Ако държиш на нея пък, можеш да си вземеш шарена или пачуърк, за да е весело и различно. Ако в твоя град няма, можеш да поръчаш по интернет.

Комплект шишета
Едно шише със сменящ се накрайник според възрастта е предостатъчно ако ще кърмиш детето си по-дълго, което е най-добрия вариант. Ако избереш изкуственото хранене, две шишета са ти достатъчни.

Стерилизатор и нагревател за бурканчета и мляко
Една електрическа кана за вода може да свърши прекрасно същата работа като тези два предмета.

Столче за хранене
Удобна вещ, която изгубва своя смисъл след един сезон на израстване. Много родители са доволни от нея, но много други минават и без това. Вместо столче някои майки използват зимната количка, която има табличка отпред или просто я доближават до масата, слагат коланчетата и включват спирачките на колелата.