Нежна грижа за кожата на новороденото

• от

Сравнението „нежно, като бебешка кожа“ е толкова популярно и наложило се, че никой всъщност не се замисля, че по-точното определение е „деликатно“. Именно такава е кожата на новороденото
Нежна грижа за кожата на новороденото

Нежна грижа за кожата на новороденото

Сравнението „нежно, като бебешка кожа“ е толкова популярно и наложило се, че никой всъщност не се замисля, че по-точното определение е „деликатно“.  Именно такава е кожата на новороденото. Съществуват няколко основни разлики между нея и тази на възрастен човек.

Дерматолозите определят осем несходства между тях:

1. Първата разлика е, че новороденото има голяма кожна повърхност, съотнесена към малка телесна маса – 700 кв.см/кг. в сравнение с възрастните, където съотношението е 250 кв. см./кг. „Следователно при новороденото има по-висока абсорбциозна площ за продукти, приложени върху кожата и затова трябва да бъдем изключително внимателни “ – обяснява дерматологът д-р Слава Божинова.
2. Втората особеност на бебешката кожа е, че при нея връзката между епидермиса и дермата е по-слаба, което при евентуално възпаление може да доведе до по-лесното образуване на мехури.
3. Друга отличителна черта е, че кожата на новороденото е потънка и по-малко еластична от тази на възрастен човек.
4. Специалистите определят като четвърта нейна особеност по-голямата пропускливост на роговия й слой и несъвършената епидермална бариера. „Това е причината новороденото да е склонно към дехидратация, прегряване, да има по-висок риск от инфекции и т.н.“ – разяснява д-р Божинова.
5. Петата разлика е, че при новороденото е намалена продукцията на меланин, от което следва, че е повишен риска от ултравиолетово увреждане на кожата.
6. Специфично за кожата на бебето е и намаления капацитет за изпотяване, поради това, че потните жлези са по-слабо активни.“
7. Тя е с по-висока киселинност на повърхността.
8.  И последно – има по-малко свободни мастни киселини.

Специфични грижи

След раждането кожата на бебето започва да изпълнява ролята на регулатор на температурата и на защитна бариера спрямо външната среда. През първите години бебешката кожа е по-уязвима, по-пропусклива по-склонна към инфекции, отколкото кожата на възрастните. „Затова е много важно правилната грижа и прилагането на подходяща козметика за новороденото. В противен случай може да се наруши епидермалната бариера на кожата и нейната киселинност.“ – казва дерматологът д-р Слава Божинова и предупреждава, че прилагането на неадекватни грижи може да доведе до изсушаване на кожата и увреждане.

Каква козметика да използваш?

„Тъй като кожата на бебето е деликатна, трябва да се използват само дерматологично тествани продукти, гарантиращи най-високата сигурност и толерантност.“– коментира д-р Божинова и съветва да бъдат използвани специфични грижи за кожата на новороденото, което включва – меко почистване с неагресивни продукти, адекватна хидратация и овлажняване.
Специалистът напомня да не се допуска претриване в кожните гънки, да няма контакт с дразнещи кожата продукти и да не се излага бебето на слънце до 1 годинка. Използваните продукти трябва да поддържат нормалната за този период PH (киселинност) на кожата, което е по-ниско от 5, тъй като то защитава кожата от микроби.

Мнението на специалиста за банята на бебето

Препоръчително е новороденото да се къпе през 3 дни или два пъти в седмицата, като банята не бива да продължава повече от 5 минути. Температурата на водата трябва да е под 37 градуса. Задължително е новороденото да се къпе със синдети – т.нар сапуни без сапун, които щадят водно-липидната мантия на кожата. Не бива да се използват пудри, защото те блокират изходящите канали на потните жлези и има опасност от вдишване на праховите частици. След къпане трябва да се използват емолиенти – омазняващи продукти, които могат да бъдат най-различни. От медицинската козметика, предлагана на пазара, до добре познатите ланолин, зехтин и мас, разбира се съобразени със сезона и самото бебе. Хубаво е когато купваме дерматологични продукти за новороденото да следим те да не съдържат парабени, феноксиетанол, фталати, както и етерични масла. Въпросът с етеричните масла е често задаван, но те не бива да се използват, защото са фотосенсибилизатори – т.е усилват фоточувствителността на кожата към дневната светлина, което може да доведе до изгаряния. Държа да подчертая, че не бива да се прилагат също и продукти, съдържащи уреа и салицилова киселина.