Недостиг на кърма – как да се справите?

• от 1

Колкото полезен и важен процес да е кърменето, някои жени страдат от недостиг на кърма, което ги кара да се тревожат за пълноценното развитие на тяхното бебче.
Недостиг на кърма – как да се справите?

Недостиг на кърма – как да се справите?

Колкото полезен и важен процес да е кърменето, някои жени страдат от недостиг на кърма, което ги кара да се тревожат за пълноценното развитие на тяхното бебче.

Истината обаче е, че колкото повече расте бебето, от толкова повече мляко се нуждае. И въпреки че гърдите ви продължават да произвеждат кърма, тя просто не успява да покрие нуждите му. Но това е нормално явление. И в повечето случаи, може да се коригира.

Вижте как да се справите с недостига на кърма – естествено, безболезнено и качествено.

Причините за недостиг на кърма са от комплексен произход. Проблемът може да се дължи на дефицит на някои важни витамини и минерали в организма ви, вследствие на неправилно хранене. Производството на мляко се възпрепятства и от прекомерната употреба на алкохол, кафе или чай. Да не забравяме физическото изтощение и психическия стрес, с които се сблъскват много от младите майки.

Но всъщност, в гърдите ви винаги има някакво количество мляко. Ключът към увеличаването на обема му е именно в процеса на кърмене и в сученето на бебето. Колкото по-интензивно и често се храни малчуганът, толкова повече мляко ще произвеждат гърдите ви. И ако по една или друга причина това се прекрати, съвсем естествено и потокът на кърма ще намалее. Дори може да спре напълно.

Затова превърнете кърменето в приоритет на ежедневието си. Така не само ще се погрижите за укрепването на връзката майка – бебе, но и ще противодействате на недостига на кърма. Изпробвайте различни пози за кърмене, използвайте слинг, доверете се на билките и храната, променете изцяло начина си на живот в полза на себе си и на бебето.      

Бъдете търпеливи и не се отказвайте от страх, че детето ви гладува. Колкото и малко да ви се струва кърмата, която произвежда тялото ви, тя все пак е от жизненоважна необходимост за малчугана ви. Така че му я поднесете с радост и изпробвайте всички други възможни методи да увеличите обема й преди да преминете към адаптирани формули.

Помнете, много рядко гърдите не произвеждат никаква кърма. По-често майките се отказват да се справят с това!

Съвети за увеличаване на кърмата

  • На първо място е промяната в хранителния режим. Ежедневният прием на пълнозърнести храни и зърнени култури, на соеви и млечни продукти, на ядки и семена, на пресни плодове и зеленчуци може да реши проблема, тъй като се нуждаете от повече храни, богати на протеини, витамини, минерали и мазнини.
  • Друг много популярен начин за увеличаване притока на мляко е хапването на няколко сурови скилидки чесън или няколко кръгчета суров лук по време на всяко хранене. Можете да сдъвквате и по няколко бадема всяка сутрин.
  • Пийте много течности. Тяло, което не получава достатъчно течности съответно има проблем с произвеждането на такива. Но заменете газираните и кофеинови напитки с чай за кърмачки и билкови отвари. Сминдухът например, е идеална билка за стимулиране на кърмата. Тя няма никакви странични ефекти, освен че действа отхрачващо и придава на млякото ви вкус на кленов сироп.
  • Можете да си правите и запарка от една чаена лъжичка семена от резене (див копър) два пъти дневно. И разбира се, не забравяйте водата. Нужадете се от поне 3 л. вода дневно, включително по време на кърмене.
  • Намалете стреса. Нуждаете се от между 6 и 8 часа сън всеки ден, за да позволите на тялото ви да се възстанови от стреса на бременността и раждането. Добре помагат и леките йога упражнения или кратките разходки на чист въздух. А когато кърмите бебето, правете го в тихо и затъмнено помещение, без разсейващи фактори.
  • Масажирайте гърдите си често. Правете го под душа или във ваната, периодично през целия ден - особено докато бебето суче. Така ще стимулирате потока на мляко, сякаш е време е за кърмене. Същият ефект могат да имат и компресите с топла вода, върху които да потупвате леко с възглавничките на пръстите си, съсредоточавайки се в зоната на зърното. Там можете да налагате и смес от смачкани чесън и лук, които ще елиминират и евентуалните инфекции и възплания.
  • Увеличете броя кърмения. Това означава поне на всеки два часа през деня и едно допълнително нощно хранене. Дори бебето да спи, събудете го и го положете на гърдата си. Всмукателният му рефлекс ще се задейства, а той е много по-силен от помпата. Така не само ще стимулирате потока на кърма, но и малчуганът ще наддаде по-бързо на тегло.
  • Увеличете продължителността на кърменията. Не ограничавайте храненията до определен брой минути на всяка гърда. Позволете на бебето първо да изчерпи млякото от едната преди да го преместите на другата. Така ще му позволите да се захрани с млякото, богато на мазнини вследствие на изтласкващия рефлекс. Ако прекалено скоро смените гърдите, то ще получи повече водниста кърма, която ще засити стомахчето му, но няма да му осигури нужните за растеж калории.
  • Опитайте двойно или редувано кърмене. Тези методи не само стимулират производството на повече мляко, при това богато на мазнини, но и провокират бебето да суче по-интензивно. Идеята е в момента, в който усетите, че малчуганът започва да се храни по-бавно и монотонно, да смените гърдите (и след това пак) или да направите кратка почивка, така че да позволите и на млякото да се обогати.