Не! На хремата

• от 2

Течащото носле при детето не е за подценяване. А става ли въпрос за бебе ситуацията бързо може да излезе извън контрол и от настинка да се превърне в бронхит. Затова, въпреки всепризнатата истина, че тези състояния минават за 7 дни с лекарства и за седмица без намеса, те трябва да бъдат наблюдавани.

Течащото носле при детето не е за подценяване. А става ли въпрос за бебе ситуацията бързо може да излезе извън контрол и от настинка да се превърне в бронхит.

Затова, въпреки всепризнатата истина, че тези състояния минават за 7 дни с лекарства и за седмица без намеса, те трябва да бъдат наблюдавани.

Какво представлява хремата

Инфекциите на горните дихателни пътища са най-често срещаните остри заболявания в детската възраст. Риновирусите предизвикват възпалителна реакция на носоглътката, като външният израз е хремата. Най-общо казано това е опит на организма да се справи сам и да изведе навън инфекцията.

Децата дишат основно през носа (докато възрастните умело се справят и с дишане през устата) и не могат да извадят съзнателно секрета навън до около 5-ата си година. Затова за тях това е тежка и мъчителна болест. Затруднява се постъпването на кислород в организма, което прави мъниците уморени, а кърмачетата – раздразнителни, поради невъзможността да се хранят.

Анатомия на бебешкото носле

Носът на бебетата е малък, с меки хрущяли и тесни ходове. Лигавицата е нежна и богато кръвоснабдена, като при инфекция набъбва лесно и това затруднява много дишането на детето.

Най-честите причинители на ринити

Не! На хремата

За инфекциите на горните дихателни пътища са виновни около 200 вируса, а тежко протичащите състояния обикновено се дължат на бактерии - стрептококи, пневмококи и най-вече стафилококи. При малките бебета и по-специално при новородените те могат да се задържат в задната част на носа или в ринофаринкса дълго време.

Как да действаш

Като начало, ако секретът е прозрачен и не е причина за нарушения в съня и храненето на малкото, можеш само да почистваш нослето с физиологичен разтвор и аспиратор (помпичка за нос).

Хремата не бива да бъде подценявано състояние и, когато става въпрос за новородено, ако продължава повече от 3 дни, то трябва да бъде консултирано от УНГ специалист, за да не се допусне възпаление на евстахиевата тръба или развитие на отит (възпаление на средното ухо).

Шуслерови соли могат да бъдат използвани при различните видови секрети. От всички соли се приемат три пъти по три таблетки на ден, като от №8 се правят капки – в 50 мл физиологичен разтвор се слагат 5 таблетки и се слагат по 4 капки във всяка ноздра, 3-4 пъти дневно, до подобрение:

  • №3 и №8 – при бистър като сълза секрет;
  • №3, №4 и №8 – при мътен, млечнобял секрет, като се приемат само вечер;
  • №3, №6 и №8 – при гъст, зеленикав секрет, като отново се дават само вечер.

Как се използва аспиратор (помпичка за нос)

На пазара има няколко вида аспиратори, като най-често срещан е този, който е с конусовиден накрайник и подобна на балонче мека задна част. За да го използваш правилно, би следвало да притиснеш меката част между пръстите си, да запушиш едната ноздричка (за да се създаде по-лесно вакуум) и да поставиш накрайника в другата ноздра, отпускайки помпичката. Така част от секрета ще бъде всмукан от нея и детето ще диша по-лесно.

Не! На хремата

Друг вид са тези, които позволяват родителят да „изсмуче“ секретите, като те се събират в резервоарчета, посредством сламкоподобни накрайници.

Има и такива, които се свързват с прахосмукачката и така издърпват секретите от носа на малкото.

Възможни усложнения

Ако не обърнеш внимание навреме, на пръв поглед безобидната хрема може да доведе до възпаления на:

  • ...ушите (отит);
  • ...синусите (синуит);
  • ...гърлото;
  • ...ларинкса;
  • ...трахеята;
  • ...бронхите;
  • ...белите дробове

И все пак...

Едно течащо носле не е повод за паника и свикване на цялото роднинско и лекарско войнство. Ако говорим за дете на възраст над 2 години, то тогава е добре да започнеш да го учиш да издухва секретите навън. Това подпомага почистването на носните кухини и действа добре на ресничестия апарат на носа.

За да се постигне подобен резултат при новородено, помага кихането. След като капнеш две-три капки физиологичен разтвор в ноздричка, можеш да направиш фитилче от памук и с въртеливо движение да се опиташ да извадиш засъхналите лепкави секрети. Това гъделичка нослето, което ще предизвика кихане... и всичко ще излезе навън.

Нужно е да знаеш:

Не прибягвай до самолечение, което включва нещо повече от поставяне на физиологичен разтвор или спрей с морска вода. Преди да предприемеш каквото и да било, най-добре се консултирай с педиатъра, за да бъде взет за изследване носен или гърлен секрет. Това е задължително, ако се налага антибиотично лечение, защото при много малки деца то трябва да се проведе след направена антибиограма.

Консултант: д-р Димитър Янев, УНГ специалист, общопрактикуващ лекар и хомеопат.