Всекидневната консумация на натурален шоколад е полезна за бъдещи майки и възпрепятства появата на възможни усложнения, дължащи се на повишено кръвно налягане.
Това става ясно от научно изследване в САЩ. При ежедневна употребя на черен шоколад от добро качество се намалява с до 69% риска от развиване на усложнение,свързано с кръвното налягане, отоци и напълняване, което засяга обикновено 8% от бременните.
Изследването на д-р Елизабет Триш от университета в Йейл. То е направено върху 2 291 жени между 1996-2000г.
Методът на изследването се състои в това да се вземе проба при раждането от тъканта на пъпната връв, където се изследва съдържането на теобромин.
Теобромин е съставна част на шоколада, особено в черния, и има деуретично действие, стимулира сърцето и е съдоразширяващо средство.
Магнезият, който урегулира кръвното налягане и флаваноидите, които са мощен антиоксидант, допълват благотворното действие на шоколада.
"Колкото по-черен е шоколада, толкова по-добре. Колкото по-сладък, мазен и светъл е той, толкова по-малко теобромин има в него", твърди д-р Триш.
Съдържанието на теобромин може да варира от 0,15% до 0,46%. /АФП
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.