Най-опасните храни на нашата трапеза

• от

Многобройни проучвания показват, че има храни, които при неправилна консумация може сериозно да навредят на здравето ни. Някои от тях, които са поставени в началото на списъка на управлението по санитарен контрол на САЩ, ядем почти всеки ден
Най-опасните храни на нашата трапеза

Най-опасните храни на нашата трапеза

Многобройни проучвания показват, че има храни, които при неправилна консумация може сериозно да навредят на здравето ни. Някои от тях, които са поставени в началото на списъка на управлението по санитарен контрол на САЩ, ядем почти всеки ден, пише турското издание „Сьозджу”.

Риба тон – Тя е една от най-масово консумираните риби в цял свят и… попада в рисковата група. Особено прекалената употреба на бяла риба тон може да доведе до отрицателен ефект върху развитието на нервната система при децата и бебетата, още докато са в утробите на майките си.

Гъби – Някои видове, които се срещат в природата, може да предизвикат отравяне и дори да доведат до смърт. Някои гъби, които можете да откриете дори в собствената си градина, са способни да предизвикат халюциногенен ефект, а други могат да причинят много по-сериозни увреждания или дори смърт. Важно е да не ядете гъби, за които не сте сигурни, че са безопасни.

Фъстъци – Една от основните причини за смърт, причинена от хранителна алергия, е алергията към фъстъци. Според публикация на „Тайм”, за периода 1997 – 2000 г. алергията, предизвикана у децата от фъстъци, се среща два пъти по-често.

Яйца – Яйцата са основен хранителен продукт за много хора, но според здравните експерти, често избухването на салмонелоза е свързано именно с консумацията на яйца. При неправилна употреба на този продукт предизвиканата от бактерията на салмонелата инфекция може да се предава от човек на човек. Затова яйцата трябва да се съхраняват в хладилник и да се приготвят правилно. Основно правило е да се избягват храни, които съдържат сурови яйца. Лесен тест може да ви подскаже дали яйцата са пресни. Пуснете яйцето в съд с вода и ако легне на дъното, значи е прясно, а ако изплува, по-добре да го изхвърлите.

Кафе – За много от нас кафето е неизменна част от ежедневието. Трябва да подчертаем, обаче, че освежаващата напитка крие в себе си и немалко рискове. Наред с разни странични явления като пожълтяване на зъбите, безсъние и обезводняване, кафето може да доведе до неприятни последици като изгаряне от трета степен ако върху кожата попадне горещо кафе.

Кренвирши – Проучванията показват, че кренвиршите може да предизвикат задушаване у децата. В 20 % от случаите на задушаване по време на хранене при деца до 10-годишна възраст причината е била яденето на кренвирши.

Зелени зеленчуци – Броколите са един от най-популярните зелени зеленчуци, но в същото време е класиран на първо място в списъка на опасните храни. Челните места на опасните продукти заемат и други зелени листни зеленчуци, които консумираме в суров вид: салата, спанак, рукола. Към тези зеленчуци трябва да се отнасяме с особено внимание, тъй като те често са източник на разпространение на бактерии като ешерихия коли. Затова зелените зеленчуци трябва да се мият старателно преди консумация.

Стриди - Това е много търсен деликатес в скъпите ресторанти. Ако бъдат консумирани неправилно, обаче, могат да причинят много заболявания. Стридите живеят на океанското дъно и се хранят с планктон. Ако водата е замърсена с бактерии, стридите стават източник на тяхното разпространение. Затова при риболов и приготвяне на стриди трябва да се спазват определени правила. Яденето на сурови или недоварени стриди могат да причинят сериозни заболявания. /БГНЕС