Най-големите страхове преди раждане - как можете да ги преодолеете?

• от

Преди раждането се измъчвате от много въпроси. Опитвате се да си представите какво ви очаква в родилната зала и не знаете дали ще имате сили да се справите. Ето кои са най-големи страхове преди раждане. Научете и как можете да ги преодолеете.

Епизиотомия (хирургичен разрез на перинеума)

Епизиотомията и разкъсванията могат да бъдат избегнати, ако по време на раждането дишате правилно и напъвате в подходящия момент. Самата вие можете още през бременността да се подготвите като правите упражнения за стягане. Епизиотомията се прави с цел да се предпази перинеума от неприятни разкъсвания и по-бързо да се възстанови тъканта след раждането. Дори при вас да са наложи тази процедура, не се притеснявайте. Мястото се шие с копринени конци, които се свалят на 3-4-ти ден. Ще се възстановите още на петия.


Неволно изпускане

Уриниране или изхождане по време на самото раждане. Това е сред нормалните физиологични процеси, които съпътстват появата на новороденото. Няма да шокирате лекарите, ако нещо такова се случи на вас. За да намалят възможността, преди раждането задължително ще ви направят клизма. Хубаво е да сте ходили и по малка нужда. Ако все пак още не се чувствате комфортно, споделете го на гинеколога си. В краен случай ще ви поставят катетър.


Цезарово сечение

В повечето случаи ще имате достатъчно време да обсъдите с лекаря плюсовете и минусите от секцио. Понякога обаче в процеса на раждане, нещата могат да се объркат и медицинският екип ще трябва да вземе бързо и спешно решение за цезарово сечение. Доверете се на избора на лекаря. Секциото е бърза и безпроблемна операция. В повечето случаи ще ви сложат спинална упойка, която притъпява усещането за болка. Секциото се прави само по медицински показания. Лекарите могат да изберат този вариант и при жени над 35 години, които раждат за първи път. Най-тежък е първият ден след операцията, но до месец вече ще сте забравили неприятните усещания. Все пак не е важно как сте родила, а че вие и бебето сте живи и здрави.


Форцепс

Форцепсът се използва само в краен случай, когато се налага спешно да се извади бебето с помощта на специален уред. Обикновено това става при вече започнало раждане. Предимство на метода е, че в извънредна ситуация, може да се отреагира по-бързо, отколкото с цезарово сечение. Доверете се на лекаря и помнете, че той ще направи всичко възможно, за да доведе нещата до щастлив край.


Мекониум

Има случаи, в които околоплодните води не са бистри. В тях се намира течност, която се нарича мекониум. Наличието й не може да доведе до сериозни усложнения. Малка е и вероятността бебето да развие някаква инфекция.


Пъпната връв около врата на бебето

При голям процент от бебетата пъпната връв е увита свободно около някоя част от тялото. Дори да възникне проблем с нея гинеколозите лесно ще го открият. Това се прави с помощта на ултразвук и на мониторен запис на сърдечната дейност. Ако лекарите преценят, че има опасност за плода, се стимулира раждането.

Eстествено раждане след цезарово сечение

Eстествено раждане след цезарово сечение

Най-вероятно вече си чувала репликата „Веднъж секцио – винаги секцио“. Но не знаеш, че тя е произнесена за пръв път преди около 100 години. А от...

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане може да бъде предотвратено в някои случаи, ако се потърси веднага помощ.

Освен това не винаги преждевременното раждане е свързано с проблеми за бебето.

Най-големите страхове преди раждане

За да завърши бременността ви добре, най-важното е да си създавате приятни емоции и да почивате активно. Постарайте се да не мислите за този проблем и се стремете да бъдете спокойна.

Болката

Помисли си през какви ситуации, свързани с болка, вече си преминавала. Трябва да помните, че болката от контракциите не e същата както при наранявания. Няма поражения по тялото - просто мускулите са под голямо напрежение и се опъват, за да отворят място да се роди бебето. Хванете се здраво за тази мисъл, а за да си спестите част от притесненията помислете за някой от многобройните модерни методи за обезболяване. Можете да избирате между епидурална или спинална упойка, различни успокояващи масажи, психологически техники за преодоляване на болката.

Да не успеете да стигнете до родилното навреме

Това рядко се случва. При всички случаи е добре да знаете, че трябва да тръгнете веднага щом ви изтекат водите. Друг важен предродилен симптом е честотата на контракциите. Когато те са в рамките на 1 час на всеки 10 минути, време е да се приготвите за родилния дом.

Дали вашето раждане ще бъде спринт или маратон?

Гинеколозите могат да предположат колко ще продължи като отчитат някои фактори. Дали раждането е започнало само, или е предизвикано, дали ви е за първи път, или не. Изминалото време е важно що се отнася до облекчаването на болката и интервенциите на лекарите. Не забравяйте, че раждането е пътуване, а не състезание.

Едно нещо е сигурно - бебето ви ще си появи точно на рождения си ден:)